Trump yönetimi 4 ülkeden sığınmacıları sınır dışı edebilir

ABD'nin Haiti, El Salvador, Nikaragua ve Sudan'dan gelen sığınmacılara uygulanan 'Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırabileceğine hükmedildi.

Genel 15.09.2020 14:39:17 0
Trump yönetimi 4 ülkeden sığınmacıları sınır dışı edebilir
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.09.2020 14:39

ANKARA (AA) - Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Ahilan Arulanantham, Washington yönetiminin, Haiti, El Salvador, Nikaragua ve Sudan'dan gelen sığınmacılara uygulanan "Geçici Koruma Statüsü"nü kaldırma kararının daha önce askıya alındığına işaret edere, California eyaletine bağlı Pasadena kentindeki ABD Yargıtay 9. Dairesinin söz konusu askıya alma kararını feshettiğini açıkladı.

Bu fesih kararının Honduras ve Nepallileri de kapsadığına dikkati çeken Arulanantham, ACLU'nun 9. Daire'ye başvuracağını ve alacağı sonuca göre Yüksek Mahkemeye de gideceğini belirtti.

Arulanantham, Honduras, Nepal, Haiti, El Salvador, Nikaragua ve Sudan'dan gelenlerin 5 Mart 2021'den önce ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceğini vurguladı.

Bu arada ACLU'dan yapılan açıklamada, "Kararın yürürlükte kalması durumunda, ülkeleri şiddete ve doğal afetlere gömüldüğü için burada uzun zamandır yaşayanlar geri gönderilebilir. Bu karar, çoğu okul çağında yüz binlerce Amerikalı çocukları olan bu aileleri parçalara ayırabilir." ifadesi kullanıldı.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, müttefiklerinden kalıcı ya da en azından geçici başka bir çözüm istemek için yeterli zaman olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanlığı da fesih kararını memnuniyetle karşıladı.

California eyaleti Federal Bölge yargıçlarından Edward Chen, Ekim 2018'de ABD yönetiminin Haiti, El Salvador, Nikaragua ve Sudanlı sığınmacılara sağlanan "Geçici Koruma Statüsü"nü kaldırma kararını geçici olarak askıya almıştı.

ABD bu ülkeler dışında Suriye, Nepal, Yemen, Honduras, Somali, Güney Sudan dahil 10 ülke vatandaşlarına Geçici Koruma Statüsü sağlıyor.

Söz konusu ülkelerden yaklaşık 400 binden fazla kişinin bu statü altında ABD'de yaşama ve çalışma hakkına sahip olduğu ifade ediliyor.

Amerikan yönetiminin mart ayında savaş, bulaşıcı hastalık ve doğal afet gibi felaketlere maruz kalan ülke vatandaşlarına, ABD'de yaşamaları ve çalışmaları için verdiği "Geçici Koruma Statüsü"nü bu 4 ülke için kaldırma kararı üzerine, söz konusu statü altında bulunan ilgili ülke vatandaşları Amerikan hükümetine dava açmıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ