'The Archer Huntington Ödülü' Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Tekin'e verildi

İSTANBUL (AA) - Archer M. Huntington’ın, Nümerik Matematiğe yaptığı katkıları onurlandırmak amacıyla her yıl American Numismatic Society (ANS) tarafından verilen The Archer Huntington Ödülüne, bu yıl Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi.

Genel 28.11.2019 12:39:08 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.11.2019 12:39

İSTANBUL (AA) - Archer M. Huntington’ın, Nümerik Matematiğe yaptığı katkıları onurlandırmak amacıyla her yıl American Numismatic Society (ANS) tarafından verilen The Archer Huntington Ödülüne, bu yıl Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tekin layık görüldü.

Koç Üniversitesi açıklamasına göre, New York’ta düzenlenen ödül töreninde Tekin, 1918 yılından bu yana verilen ödülü kazanan ilk ve tek Türk oldu. Tekin, antik sikkeler ve metroloji üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle ödül aldı.

Eski Yunan ve Roma Nümismatiği üzerine yaptığı çalışmaların tanınması amacıyla ANS Mütevelli Heyeti tarafından seçilen Tekin, 1990’lı yılların başından bu yana Türkiye kamu müzeleriyle özel koleksiyonlardaki antik sikkelerin teşhis, tanım ve yayınını yaparak numismatik alanına katkıda bulunuyor.

Son 10 yıldır Anadolu kökenli terazi ağırlıkları üzerine çalışmalarını sürdüren Tekin, kariyerine British Museum tarafından yayımlanan daha sonra Uluslararası Akademiler Birliği programına alınarak desteklenen Sylloge Nummorum Greaceorum (SNG) projesinin Türkiye Proje Editörü olarak başladı. Günümüze kadar meslektaşlarıyla birlikte 10’dan fazla SNG cildi hazırlayan Prof. Dr. Oğuz Tekin, son 10 yıldır yürüttüğü Corpus Ponderum Antiquorum et Islamicorum projesiyle arkeolojinin unutulmaya yüz tutmuş en önemli kamusal araçlarından biri olan terazi ağırlıklarını yeniden arkeolojinin gündemine taşıdı.

Yurt içi ve yurt dışındaki pek çok kamu müzesiyle özel koleksiyonlarda yer alan terazi ağırlıklarının teşhis, tarihlendirme ve yayınının yanı sıra yurt dışındaki bilimsel toplantılara katılan Oğuz Tekin, antik metroloji alanına da sağladığı bilimsel katkılarla öne çıkıyor.

Numismatik ve terazi ağırlıkları konusunda yayımlanmış 30’dan fazla kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan ve 2017 yılından itibaren üniversiteye bağlı bir araştırma merkezi olan Antalya’daki Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin ( AKMED) direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Oğuz Tekin, AKMED’de “Numismatik Yaz Okulu” düzenliyor.

Her yıl yurt içi ve yurt dışından 20 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen programda sikkenin icadından Bizans İmparatorluğu’nun sonuna kadar olan dönemde basılmış antik sikkeler ve para tarihi ele alınıyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ