Tasarruf miktarı düşen Türkiye'de, tasarruf planı yükselişte

- Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre, hane halkının tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyreğe göre gerileyerek yüzde 16,1'den yüzde 14,2'ye indi, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüz

Genel 28.06.2019 11:01:57 0
Tasarruf miktarı düşen Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.06.2019 11:01

İSTANBUL (AA) - "Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması (TTEA)" sonuçlarına göre, hane halkının tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyreğe göre gerileyerek yüzde 16,1'den yüzde 14,2'ye indi, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 26,1'den yüzde 30,5'e yükseldi.

ING Türkiye'den yapılan yazılı açıklamayla, Türkiye'de kentsel yerleşim yerlerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılının Ekim ayından bu yana Ipsos Araştırma firması ile birlikte yürütülen "Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması"nın (TTEA) 2019 birinci çeyrek sonuçlarını açıklandı.

Sonuçlara göre, hane halkının tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyreğe göre gerileyerek yüzde 16,1'den yüzde 14,2'ye inerken, son 3 dönemdir gerilemekte olan tasarrufu olmayanlar arasında yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı bu dönem yeniden yükselişe geçti ve yüzde 26,1'den yüzde 30,5'e çıktı.

Tasarrufu olmayanların ilk sırada sunduğu "tasarruf edecek yeterli geliri olmadığı" gerekçesinin oranı, 2019'un birinci çeyreğinde yüzde 87'den yüzde 80'e inerken, buna karşılık, borçlarından dolayı tasarruf edemediğini söyleyenlerin oranı yüzde 12'ye yükseldi.

Çocuklu bireyler arasındaki tasarruf sahipliği oranı yüzde 13'le bir önceki çeyrekle aynı kalırken, çocuksuz bireylerde bu oran 4 puan gerileyerek yüzde 17 olarak gerçekleşti.

En çok tercih edilen tasarruf aracı olan bireysel emeklilik fonları, geçen yılın son çeyreğine göre 2 puan artarak yüzde 32'ye yükselirken, yastık altı altın ve nakit tercihi 4 puan artışla yüzde 20'den yüzde 24'e yükseldi.

Döviz vadeli hesap ise yüzde 6 ile geçen yılın son çeyreği ile aynı seviyede kaldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, tasarruf sahipliğinin sürdürülebilir büyüme için öneli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Tasarruf yapmak bir alışkanlık. Araştırmanın sonuçları, tasarruf sahipliği oranındaki azalışa karşın tasarruf yapanlar içinde düzenli tasarruf yapanların oranının yılın ilk çeyreğinde sabit kaldığını gösteriyor. Buna ek olarak, gelecek 3 ay içinde tasarruf yapmayı planlayanların oranının bu dönem de yükselmesi tasarruf sahipliğinin ilerleyen dönemde artacağını işaret ediyor. ING Türkiye olarak Türkiye'nin lider tasarruf bankası olma hedefiyle yol alıyoruz. Turuncu Hesap ürün grupları ve Turuncu Ekstra gibi programlarla bu hedefi destekliyor, müşterilerimizi tasarrufa teşvik ediyoruz."



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ