Tarımda verim son 10 yılda yüzde 30 arttı

- İGSAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Ercan Karasu: -'Son 10 yıllık değişime baktığımızda, dekar başı üretim rakamlarında arpada yüzde 33, mısırda yüzde 34, pamukta yüzde 35, şeker pancarında ise yüzde 24’lük bir artış söz k

Genel 12.11.2019 09:26:16 0
Tarımda verim son 10 yılda yüzde 30 arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.11.2019 09:26

İSTANBUL (AA) - İGSAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Ercan Karasu, tarımda verimin son 10 yılda yüzde 30 arttığını belirtti.

Karasu, Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren İGSAŞ'ın yayınladığı "Tarımda Verimlilik" çalışmasına ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini baz alarak gerçekleştirdikleri araştırmada, belli başlı bitkisel ürünlerde dekar başına üretim oranlarını ele aldıklarını aktardı.

Karasu, "TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, Türkiye’de buğday, pamuk, mısır, gibi belli başlı ürünlerin dekar başına üretimleri son 10 yılda yüzde 24 ile yüzde 55 arasında artış gösterdi." ifadelerini kullandı. Üretimin en yüksek olduğu buğdayda, 2008 yılında 80 milyon dekarın üzerinde gerçekleşen ekilen alan büyüklüğünün 2018’de 73 milyon dekar seviyesine gerilerken toplam üretimin 17,8 milyon tondan 20 milyon tona yükseldiğini dile getiren Karasu, dekar başına alınan üretimin ise 2008 yılında 220 kilogram iken bu rakamın 2018 yılında 274 kilograma çıktığını vurguladı.

Karasu, "Yani verimlilikteki artış yüzde 25 seviyesinde. Benzer yükselişler arpa ve mısırda da söz konusu. Son 10 yıllık değişime baktığımızda, dekar başı üretim rakamlarında arpada yüzde 33, mısırda yüzde 34, pamukta yüzde 35, şeker pancarında ise yüzde 24’lük bir artış söz konusu. Toplam rakamlara baktığımızda da yüzde 30’a yakın bir verimlilik artışından söz etmek mümkün." değerlendirmesinde bulundu.


- "En yüksek verim artışı ayçiçeğinde"


Verimlilik açısından en yüksek artışın ayçiçeğinde yaşandığına dikkati çeken Karasu, "Burada da dekar başına üretimde yükseliş 10 yılda yüzde 55’i bulmuş durumda. 2008 yılında bir dekardan 171 kilogramlık ayçiçeği üretilirken, 2018 yılında bu rakam 265 kilograma çıktı. Bunun tabii en büyük sebepleri olarak doğru gübre kullanımı, tarım makinelerinin yaygınlaşması ve teknolojideki gelişmeleri sayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası verilerine göre, 2018 yılında Türkiye’nin yaklaşık 46 milyar dolarlık bir tarımsal üretime imza attığını, bunun da Avustralya, İspanya, İtalya gibi çok sayıda gelişmiş ülkenin üretiminden fazla olduğunu dile getiren Karasu, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin gelecek hedeflerine ulaşmasında her sektörde olduğu gibi tarımda da yüksek verimliliği yakalaması kritik öneme sahip. Doğru gübre kullanımının yaygınlaşmasıyla, tarımdaki verimlilik 3'e, 4'e katlanabilir Bugün yaklaşık 50 milyar dolar olan tarımsal üretimimiz doğru tarım uygulamalarıyla orta vadede 100 milyar dolara ulaşabilir."

İGSAŞ olarak bu konuya büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda çiftçilerle çok önemli bir projeye imza attıklarını aktaran Karasu, şöyle devam etti:

"Bundan yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirdiğimiz 'Tarladan Sofraya' projemiz kapsamında çiftçilerimizin eski alışkanlıklarından vazgeçmeleri ve sürdürülebilir tarıma yönelmeleri için köy köy geziyoruz. İşe toprağın röntgenini çekmekle başlıyoruz. Toprağın ve ürünün gerçekten ihtiyacı olan gübreleme, sulama programını çıkarıyoruz. Tarlalara 'damlama sulama' sistemini kuruyoruz. Tarlayı modern tarım teknikleriyle işlerken, ekiyor, gübreliyor, suluyor ve ilaçlıyoruz. Tarım konusunda gözlemlediğimiz en büyük yanlış gereğinden fazla gübre kullanımı. Çiftçilerimiz bu proje kapsamında yapılan uygulamalarla yüzde 45'e varan su tasarrufu sağlandığını ve yüzde 35 daha az gübre kullanıldığını görüyor. İlaç kullanımı da yarı yarıya azalıyor. Yüzde 40'a varan enerji tasarrufu sağlıyor, dönüm başına yüzde 40 daha fazla ürün elde etmelerine olanak veriyoruz. Çok verimli sonuçlar aldığımız projemiz, bu somut sonuçlarıyla çiftçilerimizin bilinçlenmesine katkı sunuyor."





Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ