Malatya’nın Pütürge ilçesinde özel mülkiyet içerisinde bulunan tarihi Çeçel Hamamı bakımsızlıktan çürümeye yüz tutmuş durumda.
2010 yılında Malatya’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte kapanan Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) kanalı ile kamulaştırılarak restore edilip kente kazandırılmak istenen tarihi hamam kamulaştırma çalışmalarının sonuçsuz kalması sonucunda kaderine terk edilmiş durumda.
18’inci yüzyıl sonlarında veya 19’uncu yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen 200 metrekare oturum alanına sahip yapı ilçe merkezi hükümet konağına 50 metre mesafede Köylü Mahallesindeki özel bir mülkiyet içerisinde yer alıyor. Güney yönündeki girişinin sol tarafında küçük bir havuzun yer aldığı dikdörtgen bir şekilde inşa edilmiş olan ve duvarları kireç taşından moloz taşlarla, horasan harcı kullanılarak örüldüğü belirtilen hamamın dıştan giriş ve iç sıcaklıklara girişlerin kapıları kemerli olup, kemer kısımları kesme taştan yapılmış.
Mimari süslemenin bulanmadığı, ana girişi güney yönünden bulunan ve burada daha önceden ek bir bölümün olduğu tahmin edildiği hamam dıştan tahminen 15 - 20 metre uzunluğunda. Güneyden kemerli girişin genişliği 70 cm olan hamamın içerisine girildiğinde ise dinlenme yeri, soğukluk ve ılıklar bulunuyor. Buradan göbek taşının bulunduğu orta bölüme geçişin bulunduğu dört sıcaklık bölümü ve kuzey yönünde külhan bölümü de yer alıyor.
Sıcaklıklardan üçünün girişi kemer kapı olan hamamda ortadaki göbek taşı bölümü tamamen tahrip edilmiş. Dam üzerinde kubbe biçimli ışıklıkların bulunduğu ve kuzey dış duvarında kemer biçimli ateş yakma yeri mevcut olan hamamın doğu duvarında 1 metrelik bir bölümün bazı taşları da alınmış durumda.
Özel mülkiyet alanı içerisinde, ağaçların ve otların arasında kaderine terk edilmiş vaziyette bırakılan ve gün geçtikçe çürüyen tarihi hamam restore edilmeyi bekliyor.