Sürücü kursları, haziran itibarıyla eğitime başlamak istiyor

Sürücü kursu sahipleri, Türkiye'nin normalleşme adımlarının atıldığı sektörler arasına girerek, haziran ayında eğitim-öğretime başlamak istiyor.

Genel 15.05.2020 12:35:00 0
Sürücü kursları, haziran itibarıyla eğitime başlamak istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.05.2020 12:35

İSTANBUL (AA) - Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele önlemleri kapsamında 16 Mart'tan bu yana eğitimlerine ara vermek zorunda kalan sürücü kursu sahipleri, Türkiye'nin normalleşme adımlarının atıldığı sektörler arasına girerek, haziran ayında eğitim-öğretime başlamak istiyor.

Türkiye genelindeki 3 bin 700 sürücü kursunun 45 bin civarında çalışanı bulunuyor. Her ay ortalama 150 bin yeni kayıt alan sürücü kursları, Kovid-19 önlemleri kapsamında 16 Mart'tan bu yana eğitim veremiyor.

Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Başkan Vekili Murat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde vaka sayısının azalmasıyla normalleşme adımlarının atılmaya başlandığını anımsattı.

Berberler ve kuaförlerin hizmet vermeye başladığını, AVM'lerin açıldığını, ticari taksilerin tek-çift plaka uygulamasının da kalktığını hatırlatan Tekin, "Sürücü kurslarına 18 yaşından büyük bireyler ehliyet almak için geliyor. Biz de Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda haziran itibarıyla eğitim-öğretime başlamak istiyoruz." dedi.

Tekin, sürücü kurslarının alacağı önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sınıflarımızda seyreltmiş sınıf uygulaması yapabiliriz. Müracaat eden kursiyerlerin derslerinin sabah, öğlen ve akşam veya ikiye ayrılarak verilmesini sağlayabiliriz. Böylece sosyal mesafe korunur. Kursiyerlerimizin teorik eğitim sonrası direksiyon eğitimine devam etmeleri gerekiyor. Kovid-19 önlemleri kapsamında ticari taksilerde bir araçta 3 kişi bulunabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne eğitim öncesi aracın dezenfekte edilmesi, eğitimde direksiyon simidinin kapatılması, maske ve siperlik takılması, dezenfektan kullanması ve birebir eğitim verilmesi önerilerini sunduk. Eğitimden sonra aracın havalandırılarak, önlemleri uygulayarak bir sonraki kursiyerin eğitimine devam edebiliriz."

Yönetmeliğe göre bir kursiyere günde en fazla 2 saat eğitim verilebildiğini aktaran Tekin, "Direksiyon eğitimlerinde de sirkülasyonun azalması, riski de azaltmaktadır. Bir kursiyere isteği doğrultusunda 4 saate kadar eğitim vermeyi talep ediyoruz. Böylece bir kişinin eğitim süresinin artmasıyla kişi sirkülasyon sayısı azalacak ve bulaş riski de düşecek." diye konuştu.

Tekin, sürücü kurslarına gelen kursiyerlerin yüzde 60'ının 20 yaş altı olduğuna dikkati çekerek, "Önlemler kapsamında 20 yaş altının da sokağa çıkma kısıtlamasının da kaldırılmasını, eğer bu yapılamıyorsa sürücü kursuna kaydolan 20 yaş altı gençlerin, sokağa çıkma izni olmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 önlemleri kapsamında bazı illere yönelik seyahat kısıtlaması olduğuna değinen Tekin, kısıtlama nedeniyle geçmişte kaydolan kursiyerlerin teorik sınavlarında gecikme olduğunu, geçmişteki ve yeni gelecek kursiyerlerin bulundukları illerde e-sınavlara girmelerinin önünün açılmasını istedi.

"Sürücü kurslarındaki risk berberlerden, güzellik salonlarından çok çok daha az"

Murat Tekin, sürücü kurslarının mücbir sebep kapsamına dahil edilmediğini, sadece kısa çalışma ödeneğinden faydalanabildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Sürücü kursları her ay aldıkları kayıtlarla ayakta durabiliyor. Kapatıldığı anda kurumun başka hiçbir gelir kaynağı olmuyor. Tabii ki sağlık her şeyin önünde. Türkiye normalleşme sürecine girmeye başladı. Sürücü kurslarındaki risk berberlerden, güzellik salonlarından çok çok daha az. Gerek seyreltilmiş sınıflarda sosyal mesafe gözetilerek teorik ders vererek gerekse dezenfeksiyon önlemleriyle direksiyon eğitimlerinin gün içerisindeki süresini artırarak diğer iş kollarından daha az riskle hizmet verebiliriz. Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda haziran itibarıyla eğitim-öğretime başlamak istiyoruz."

Türkiye genelinde 3 bin 700 sürücü kursunun 45 bin civarında çalışanı bulunduğunu anlatan Tekin, şunları söyledi:

"Her ay ortalama 150 bin yeni kayıt alıyoruz. 16 Mart'tan bu yana 450 bin kişi ehliyet almak için müracaat edemedi. İşe başlayacağı için, çalıştığı yerden kendisinden ehliyet talep edildiği için, okulu tatile gireceği için ehliyet almak isteyenlerden bu süreçte çok fazla telefon aldık. Kayıtlı olup programını buna göre yapan veya sınava giremeyenler bizden haber bekliyor. Avrupa'da sürücü kursları eğitim-öğretime başladı. İşverenlerin, çalışanlarımızın, kayıtlı kursiyerlerin ve ehliyet almak isteyenlerin beklentisi var."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ