Suriyeli muhalifler Anayasa Komitesi toplantılarının dördüncü turundan memnun

Suriye Anayasa Komitesinin muhalif üyesi hukukçu Kurdi, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde devam eden Komite toplantılarının dördüncü turunda 'daha az olumsuzlukla' karşılaştıklarını belirtti.

Genel 3.12.2020 12:03:57 0
Suriyeli muhalifler Anayasa Komitesi toplantılarının dördüncü turundan memnun
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.12.2020 12:03

Beşşar Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15'er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyeleri 30 Kasım'da yeniden toplandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in başkanlık ettiği dördüncü tur toplantıları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle basına kapalı gerçekleştiriliyor.

"Ulusal kurumlar ve ilkelerin" ana gündem maddesini oluşturduğu bu turda, üyeler farklı başlıklarda da söz hakkı alıyor.

Anayasa Komitesinin Humuslu hukukçu üyesi Tarık el-Kurdi, dördüncü tur görüşmelerini AA muhabirine değerlendirdi.

Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) olarak bilinen Suriye Müzakere Komitesi üyesi de olan Kurdi, muhalifler olarak Komitede göz önünde bulundurdukları önemli hususlardan birinin Suriye halkının yaşadığı sıkıntılar olduğunu söyledi.

Kurdi, "Bu nedenle görüşmelere olumlu bakış açısı ve milli bir ruhla yaklaşıyoruz. Bu görüşmelerde Suriye halkının sıkıntılarını dindirmeyi, siyasi çözümü, siyasi geçişi sağlamayı ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanmasını amaçlıyoruz." dedi.

"Suçluların cezalandırılması için anayasal zemin hazırlıyoruz"

"Bu turdaki görüşmeler, öncekilere göre daha az olumsuzlukla karşılaştığımız bir tur oldu." diyen Kurdi, toplantılarda milli kimlik, ekonomik, toplumsal ve siyasi ilkeler üzerinde durduklarını aktardı.

Kurdi, Anayasa Komitesi üyeleri görevlerinin Suriye'nin geleceğini belirleyecek yeni anayasanın yazımını sağlamak olduğunu vurgulayarak, toplantılarda tutuklular ve mülteci krizi gibi insani konuları da masaya yatırdıklarını belirtti.

Tutuklular ve kayıp şahısların kendileri için öncelikli konulardan birisi olduğunun altını çizen Kurdi, şöyle konuştu:

"Çünkü çekilen acının boyutunu biliyoruz. Bizim de ailelerimiz var, kayıp olan yakınlarımız var. Esed rejiminin hapislerinde insanlarımız var. Rejimle iş birliği yapan milislerin gizli hapishanelerinde insanlarımız var. Bu nedenle, tutuklular ve kayıp şahıslar için anayasal güvenceler oluşturmaya da gayret ediyoruz. Geçiş dönemi yargılamaları da bizim için önemli konu başlıklarından birisi. Sorumluların sorgulanması ve cezalandırılması için de anayasal zemin hazırlamaya gayret ediyoruz."

"Bu yıl tüm dünya için istisnai bir yıl oldu"

Kurdi, geçmişte Cenevre'de başarısızlıkla sonuçlanan sayısız siyasi görüşmenin, Anayasa Komisyonu sürecinden ayırılması gerektiğine işaret etti.

Komite çalışmalarının üzerinden bir yıl geçtiğini, salgın nedeniyle toplantıların uzun süre sekteye uğradığını anımsatan Kurdi, "Bu yıl tüm dünya için istisnai bir yıl oldu ama biz halkımızın istekleri doğrultusunda en iyi sonuçları almak için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Kurdi, ocak ayında yapılacak Suriye Anayasa Komitesinin beşinci turunda gündemin "anayasanın temel ilkeleri" olacağını anımsatarak, "Bu tur, Suriye için yeni bir anayasa hazırlama ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanması konusunda tarafların ciddiyetinin sınandığı bir tur olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yarın sona erecek

Toplantılarda muhaliflerin eş başkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eş başkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının dördüncü turu cuma sona erecek.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ