Sultan Alparslan'ın zırhı ve silahlarını mini heykellerle tanıtıyorlar

Muş'ta üniversite öğrencileri, 1071'de Bizans ordusunu mağlup ederek Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın giydiği zırh ve silahlarının heykellerini yapıyor.

Genel 12.12.2019 16:31:31 0
Sultan Alparslan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.12.2019 16:31

MUŞ (AA) - Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümündeki akademisyen ve öğrenciler, tarih bölümü öğretim üyelerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda Sultan Alparslan'ın Malazgirt'teki savaşta giydiği zırh ile miğfer, kılıç ve kalkanının mini heykellerini tasarlıyor.

Heykel atölyesinde, silikon kalıpların içine polyester ve kalsit malzemesinin dökümüyle oluşturdukları 40 santimetre uzunluğundaki heykelleri boyayan öğrenciler, Sultan Alparslan'ın asırlar önce giydiği savaş kıyafetini ve kullandığı silahları tanıtmaya çalışıyor.

Heykelleri Türkiye'nin birçok yerinden kente gelen ziyaretçilere hediye eden MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, asırlar önce kazandığı zaferle tarihin seyrini değiştiren ve Anadolu'nun fethini kolaylaştıran Sultan Alparslan'ı tüm kesimlere tanıtıyor.

Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin kurulduğu günden bu yana tarihi misyona uygun adımlar atmaya çalıştıklarını söyledi.

Sultan Alparslan'ın ve kutlu askerlerinin manevi sorumluluklarını her zaman üzerlerinde hissettiklerini ifade eden Polat, şöyle dedi:

"İlimizde Sultan Alparslan'a ve Malazgirt'e dair görsellerin ön plana çıkarılması için çalışma yapmak istedik. Heykeltıraş arkadaşlarımız tarihi verilere uygun olarak Sultan Alparslan'ın miğferi, zırhı, kılıcı ve kalkanının modellemesini yaptı. Heykeller, gelen misafirlere taktim ettiğimiz çok değerli bir hediye. Bunun bir hediye olarak kalmasını arzu etmiyoruz, kentin farkı noktalarında görsel olarak bunun kullanılmasını istiyoruz. Bu amaçla üniversitemizin yeni nizamiye kapısı girişine 5,5 metre uzunluğunda zırh heykelini yerleştirdik. Onları üniversitemizin manevi muhafızları olarak görüyoruz. Muş Alparslan Üniversitesi denildiği zaman öncelikle Sultan Alparslan, Malazgirt ve Selçuklu devleti insanların aklına gelecek."

"Heykelin en önemli özelliği özgün olması"

Sultan Alparslan ile Osmanlı padişahlarıyla ilgili birçok çalışma yapıldığını anımsatan Polat, "İslam ve Türk tarihi kaynaklarında Sultan Alparslan'ın zırhına, kılıcının boyuna, kalkanının şekline dair çeşitli veriler var. Heykelcikler bu tarihi verilere uygun olarak hazırlandı. Bu heykelin en önemli özelliği özgün olması. Orijinal olmasına dikkat ettik. Hocalarımızın ve öğrencilerimizin hep birlikte sorumluluk bilinciyle yaptığı bir tasarım. İlimizin en önemli tanıtıcı görseli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Günde 10 heykel yapıyoruz"

MŞÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Erhan Karadağ da üniversitenin yeni giriş kapısına 5,5 metre uzunluğunda Sultan Alparslan'ın zırhının heykelini yaptıklarını belirtti.

Öğrencilerle 40 santimetre uzunluğunda Sultan Alparslan'ın hediyelik mini heykellerini yaptıklarını ifade eden Karadağ, "Zırhın göğsünde çift başlı Selçuklu kartalı var. Tarihçilerle görüşerek Sultan Alparslan'ın miğferi, kalkanı ve kılıcının modellemesini yaptık. Günde 10 heykel yapılıyor. Bu sayede öğrencilerimiz hem tarihi bilince kavuşuyor hem de hediyelik eşya yapımını öğreniyor. Sultan Alparslan'ın görkemli duruşunu simgelemek adına zırhını modelledik." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ