Sıcaklık sıfırın altında 17'ye de düşse inşaat aksamayacak

Kış mevsimin çetin geçtiği kentlerde, hava sıcaklığının sıfırın altında 17 dereceye kadar düştüğü dönemlerde inşaatların devam etmesi için betonarme imalatında yeni yöntem hazırlandı.

Genel 6.09.2019 14:06:48 0
Sıcaklık sıfırın altında 17
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.09.2019 14:06

ERZURUM (AA) - Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Okuyucu öncülüğünde inşaat mühendisleri Burak Gedik, Muhammed Şahin ve Ahmet Yasir Kanbur, kış mevsiminin çetin geçmesi nedeniyle inşaat çalışmalarının kısa sürede yapıldığı bölgede, bu çalışmayı uzun zamana yaymak için soğuk havada beton dökümü ve başarılı betonarme imalatının yapılması yönünde çalışma başlattı.

Erzurum Beton Anonim Şirketi ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenen çalışmada, katkı maddesi kullanılmadan, beton harcına katılan su, çakıl, çimento ve kumun sıcaklık değerleri üzerinde oynama yapılarak farklı formül oluşturuldu. İnşaat çalışmalarının sıfırın altında 17 derecede yapılmasına imkan sağlanan formülle, dökümü yapılan betonun öngörülenden daha dayanıklı olduğu ortaya çıktı.

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Okuyucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan sıfırın altında 17 derecede beton döktüklerini söyledi.

Belirli aşamalarla yaptıkları uygulamaların ardından tahmin edilenden daha dayanıklı beton ürettiklerini ifade eden Okuyucu, şöyle konuştu:

"Yöntemin çok büyük maliyetleri yok ve sadece dökümünün ardından betonunun bakımıyla alakalı birtakım önlemler alınması gerekiyor. Son aşamada tam ölçekli kolon ve kiriş yapıp, binalarla ilgili mekanik deneyleri yapmayı planlıyoruz. Bunu Erzurum koşullarında betonu döküp test edeceğiz. Yöntemimizin ilk sonuçları güzel ve uluslararası platformlarda yayınlamak üzere makalemizi hazırlamaktayız."

"Çalışmamızda betonun sıcaklığıyla oynama yoluna gidildi"

Avrupa'da soğuk havada beton dökümüne ilişkin örnekler olduğuna dikkati çeken Okuyucu, bu örneklerde antifriz ve betonunun sertleşmesi ile ilgili kimyasal maddelerin kullanıldığını dile getirdi. Çalışmada, betonun maliyetinin düşük ve çevreci olmasının ön planda tutulduğunu vurgulayan Okuyucu, şunları söyledi:

"Çalışmamızda betonun sıcaklığıyla oynama yoluna gidildi. Çalışmamızda beton karışımına katılacak maddelerin sıcaklığıyla oynandı ve bununla ilgili uzun süre optimizasyon çalışması yapıldı. Çok sayıda yaptığımız deneysel çalışmanın ardından formülü türettik. Tabii dış ortam sıcaklığına da bağlı bu. Sıfırın altında 15 derecede dökeceğiniz betonun sıcaklığıyla sıfırın altında 10'da dökülecek betonun sıcaklığı aynı olmayacaktır. Bu anlamda çalışmaları yaptık ve netice olarak güvenli bir sonuca ve formüle ulaştık. Formül, su, çakıl ve çimentonun sıcaklığı ne olacak, bununla ilgili."

Okuyucu, defalarca formülün doğruluğunun test edildiğine ve güzel sonuçların alındığına işaret ederek "Türkiye'de kışın yaşanabilecek depremde hasarlı binaların onarımı için bizim önerdiğimiz formül kullanılabilir. Askeri binaların imalatı için beklemek zorunda kalmayabiliriz. Kimyasal madde kullanımı hem maliyetli hem de ekolojik değil ve bizim artımız budur." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ