Siber saldırıların hedefi olması Türkiye'nin küresel etkinliğini gösteriyor

Uzmanlar, siber saldırıların özellikle son yıllarda siyasi olaylara bağlı olarak geliştiğini, Türkiye'ye yönelik artan siber saldırıların ise ülkenin küresel düzeydeki etkinliğinin bir yansıması olduğunu belirtiyor.

Genel 9.05.2020 13:07:53 0
Siber saldırıların hedefi olması Türkiye'nin küresel etkinliğini gösteriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.05.2020 13:07

İSTANBUL (AA) - AA muhabirinin IntelProbe'un "2019 Yıllık Siber Tehdit İstihbaratı Raporu"ndan derlediği bilgilere göre, siber saldırılardan en fazla etkilenen ülkelerin yer aldığı bölgeler sırasıyla; Asya-Pasifik (yüzde 45), Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (yüzde 30), Latin Amerika (yüzde 13) ve Kuzey Amerika (yüzde 12) oldu.

Siber saldırıların kaynağı (web tabanlı) olan ülkeler listesinde ise ilk 3 sırada; ABD, Hollanda ve Almanya yer aldı.

Küresel çapta en çok siber saldırı alan sektörler; finans ve sigorta, taşımacılık ve profesyonel hizmetler oldu.

Şirketler için en büyük siber tehditler sıralamasında ise ilk 3 sırayı; müşteri bilgileri, finansal bilgiler ve stratejik planlar oluşturdu.

"Siber saldırılar siyasi olaylara bağlı gelişiyor"

IntelProbe Genel Müdür Yardımcısı Işıl Özden, rapora ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin politik olarak küresel düzeyde etkinliğini artırması sebebiyle son yıllarda ciddi siber saldırılara maruz kaldığını belirterek, "Türkiye, hedefine ulaşan siber saldırılar listesinde 4'üncü sırada bulunuyor. Bu durum, ülkemizin siber güvenlikteki başarısızlığını değil, tam aksine yurt dışı kaynaklı hackerların politik ve ekonomik motivasyonlar ile Türkiye'yi ne denli hedefe koyduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Siber saldırıların özellikle son 5 yıldır vekalet savaşı enstrümanı gibi kullanıldığına dikkati çeken Özden, "Finansal sistemlere, bankacılığa, enerji altyapısına yapılan siber saldırılarla siyasi olaylar arasında ilişki bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Özden, bu durumun, siber saldırı sonucunda ciddi bir etki unsurunun ortaya çıkmasından kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Örneğin bankacılık sistemine yapılan bir saldırıda doğrudan son kullanıcı etkileniyor ve bu durum infiale neden oluyor. Ayrıca, ransomware denilen bir zararlı yazılım türü mevcut. Bu saldırı türünde kamudan ziyade özel sektör daha çok hedef alınıyor. Saldırılar siyasi ve ticari gerekçelerin yanı sıra hackerların zafiyet bulması üzerine de yapılabiliyor.

Hackerlar zafiyet buldukları sistemi şifreliyor ve sistemi şifrelenen şirketin yöneticilerine ulaşıyor. Bu sayede, şirketlerden verilerini kurtarmak için para talep ediyor."

"Dünyadaki tüm hacker gruplarını takip ediyoruz"

Işıl Özden, siber saldırıları gerçekleştiren hacker gruplarının hepsinin bir motivasyonu olduğunu hatırlatarak, "Dünyadaki tüm hacker gruplarını ve geliştirdikleri zararlı yazılımları takip ediyoruz. Bu yazılımlarla kimleri hedef aldıklarını da analiz ediyoruz. Hangi hacker grubu hangi motivasyon ile hareket ediyor kayıtlarımızda mevcut.” dedi.

Ciddi bir siber tehdit istihbarat ağlarının olduğunu belirten Özden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müşterilerden alınan verilerin yanı sıra, bal küpü denilen (Honeypot) saldırılarda yanıltma amacıyla kullanmak üzere oluşturulmuş akıllı yapay zeka temelli sistemlerimiz var. Bu sistemler, saldırıları yanıltmak ve bu saldırılardan erken haberdar olma amacıyla kurulmuş sensör ağı gibi düşünülebilir. Buradan elde ettiğimiz verileri topluyoruz."

Kamunun özel sektöre göre siber güvenlik noktasında daha bilinçli olduğunu dile getiren Özden, "Özel sektörde, uluslararası firmalar dışındakiler siber güvenliğe yatırım yapmaktan çekiniyor ve başına bir şey gelmeden yatırım yapmak istemiyor. Bu durum onların bilinç oranının düşüklüğünü gösteriyor." diye konuştu.

Özden, savunma sanayisi odaklı bir şirket olarak kurdukları siber tehdit istihbarat ağıyla dünyaya model olacak bir seviyeye gelmek üzere olduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız siber güvenlik konusuna ehemmiyet gösteriyor ve bilişim şirketlerinin gelişimini önemsiyor. Dünyada kendi siber tehdit istihbarat ağını kuran sayılı ülkelerden biriyiz. Bunu yerli kaynaklarla yapmış çok az sayıda ülke mevcut. Siber istihbarat ağı, siber saldırıların toplanması için oluşturulan bir yanıltıcı ağ.

En büyük hedefimiz, global anlamda özel sektöre yönelik siber saldırıların önüne geçebilecek erken uyarı sistemleri geliştirmek. Bu noktada, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bilgi Teknolojileri Kurumu ve telekomünikasyon şirketleriyle raporlarımızı sürekli paylaşıyoruz. Ayrıca, Savunma Sanayii Başkanlığı himayesindeki Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin sektörün gelişimine sunduğu katkıyı çok değerli buluyoruz."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ