Sarı semaver dökümün son ustası

Genel 18.07.2018 10:45:07 0
Sarı semaver dökümün son ustası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.07.2018 10:45
Erzurum’da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan sarı semaver dökümünün son ustası 76 yaşındaki Hilmi Akkaş, mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.
Hızla gelişen teknoloji, unutulmaya yüz tutmuş birçok meslekle birlikte evlerde süs olarak da kullanılan sarı semaver dökümü mesleğini de etkiledi.
Son teknoloji elektrikle ve gazla çalışan semaverlerin sektörde kullanılmaya başlamasıyla, sarı semaver ustaları geçmişte yaşadığı yoğun iş temposunu arar hale geldi.
Erzurum’da mesleğin en son yetiştirdiği çıraklardan birisi olan 76 yaşındaki Hilmi Akkaş, mütevazi dükkanında mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
50 yıldır sarı semaver dökümü ve tamirini yaptığını ifade eden Akkaş, “Bizim ustamız İran’dan gelmişti bu mesleği Rusya’da yapmıştı biz ondan öğrenmiştik bu mesleği. Erzurum’da önceden bizim ustamızdan başka bu mesleği yapan yoktu şimdi de sadece ben yapıyorum. Sipariş geliyor bazen Ankara’dan özel olarak yaptırmak istiyorlar yapıyorum gönderiyorum. Önceden dışarıya çok yapıyordum şimdi yaşlandım artık. Ben önceden dökümde dökerdim semaver haricinde şeker kırma makinaları da yapıyordum” dedi.
Çırak bulamadığını, eğittiği çırakların da artık bu mesleği yapmadığını belirten Akkaş, ”Amcaoğlum vardı uzun zaman yanımda çalıştı ona mesleği öğrettim. Eğer yaparsa bu mesleği memnun olurum ama yapmazsa da bir şey diyemem. Yapan yok bunu ben artık yaşlandım gözlerim görmüyor ellerim ağrıyor fazla çalışamıyorum öğlene kadar çalışıyorum. Bu mesleği yapanlar çıksa bile öylesine yapıyorlar işi bilmiyorlar eğitimini almamışlar. Bir işi yaptığın zaman her parçasını yapacaksın. Semaveri başka birisi yapıyor sonra yeniden bana getiriyorlar bunu yap diye neden çünkü yapanlar bu meslekle ilgilenmiyor baştan savma yapıyorlar” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ