Saray halılarının ömürlerine ömür katıyorlar

Yıldız Şale Köşkü'ndeki atölyede yıpranmış antika halılar, ustalar tarafından onarılarak eski haline kavuşturuluyor.

Genel 19.01.2020 12:48:23 0
Saray halılarının ömürlerine ömür katıyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.01.2020 12:48

İSTANBUL (AA) - Milli Saraylar Koleksiyonuna bağlı müzelerde, uzun yıllar kullanım sonucu tahribata uğrayan antika halılar, halı ustaları tarafından ilmek ilmek işlenerek eski haline kavuşturuluyor.

Desenleri, iplikleri, boyutları birbirinden farklı olan asırlık tarihi halılar, Halı Dokuma Atölyesindeki ustaların elinden geçerek özgün haline dönüştürülüyor. Farklı işlemlerden geçen antika halılar, daha sonra ait olduğu müzeye sergilenmek üzere geri gönderiliyor.

Yıldız Şale Köşkü'ndeki atölyeye gelen tarihi halılar, yıkama işleminden geçtikten sonra halı ustalarının tezgahlarına geliyor. Temizlenen halılarda, renk ve kalite tespiti yapılıp kullanılacak ipler belirleniyor. Atölyenin alt katında bulunan boyama atölyesinde ise ipler halı rengine göre boyanıyor ve koruma altına alınıyor.

Halıda doku eksiği varsa, ilk olarak dokusu işleniyor daha sonra ise ilmeklerin atıldığı 'havlama' işlemine geçiliyor. Burada orijinal desene ve renge göre ilmekler atıldıktan sonra son işlem olan tesviyeye geçiliyor. Tesviyede havlama sonucu ortaya çıkan ipliklerin uzun kısmı kesiliyor, halının deseni ortaya çıkıyor. Ustalar son dokunuşla halıya ütü yaparak son şeklini veriyor.

Yıllardır halı onaran Halı Dokuma Atölyesi sorumlusu Mustafa Köksal, 2007 yılından itibaren Milli Saraylar bünyesinde mesleğine devam ediyor.

Köksal, "Bu meslek aslında çok kutsal bir meslek ve çok da severek yapılan bir meslektir. Bu işi sevmezsen yapamazsın. Yüzyılların halısını gelecek nesillere aktarabilmek çok büyük bir mutluluk. Bundan kıvanç duyuyoruz. Bu şekilde kalsaydı birkaç sene sonra ömrünü tamamlamış olacaktı. Ama biz şimdi onararak halı 100 yıllıksa, bir 100 yıl daha durabiliyor. Bir cerrahı düşünün. İnsanda nasıl kırık oluyor, ameliyat için o kısmı açıyorsun, halıda da aynı. Tahrip olan kısmı açıyorsun bütün dokuları yapıyorsun tek tek işliyorsun iğneyle, tığla. O işlemi tamamladıktan sonra tesviye olayına geçilir, yani estetiğine geçiyorsun" ifadelerini kullandı.

Bir halının onarımının minimum 2 ay sürdüğünü söyleyen Köksal, bu sürenin duruma göre 1,5 yıla kadar çıkabildiğini kaydetti.

Halının cinsi, kalitesi ve ipi tespit ediliyor

Onarımın sürecini anlatan Köksal, şunları söyledi:

"Bu halılar ilk olarak bize halı onarım formuyla gelir. Halı seleksiyonu yıkama işlemine gönderir. Temizliği yapıldıktan sonra atölyemize gelir. Cinsini, kalitesini, rengini ve ipini tespit ederiz ondan sonra ip boyamasına geçeriz. Bu halıların her biri uzun yıllar kullanıldığı aşındığı için her yarım metrede renkler farklı farklı olur. Onun için 30 litrelik çelik kazanlarda renklerini en yakın şekilde boyarız. İplerimizi kurutmaya alırız. Atölyemizdeki arkadaşlarımızla halının durumuna göre onarımına başlarız."

Yırtık bölümlerin tespitinin yapıldığını belirten Köksal, "Tespit edilen yere hasır işlemleri yapılır, buna 'doku' işlemi diyoruz. Nasıl bir insanın damarı varsa halının da atkı ve çözgüleri var. Hasır işlemi yapıldıktan sonra tamirat işlemine geçilir, bu kısma da 'hav' deriz. Tamamen içindeki hasır dokusu bitmemiş ama havları dökülmüş yani tüyleri dökülmüş olanı havlama şekliyle yaparız. Ama tamamen yırtık olan kısımlarda önce dokusunu tamamlarız, sonra onarımına başlarız." diye konuştu.

Onarım bittikten sonraki kısmı anlatan Köksal, sözlerini, "Son olarak tesviye bölümüne geçilir. İlmek atılmış ipleri, halının orijinal şekline getirerek tesviyesini yapar, her bölümde resmini çekip kayda alırız. Tesviye bölümü bittikten sonra seleksiyona teslim ederiz. Seleksiyon da halı nereye aitse oraya götürür." diye tamamladı.

Muhabir: Kübra Kara
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ