Salgının vurduğu Avrupa 'normal hayata' hazırlanıyor

Avrupa’da yaşamı durdurma noktasına getiren yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında hayata geçirilen sert önlemler, birçok ülke tarafından gevşetilmeye başladı.

Genel 29.04.2020 12:43:41 0
Salgının vurduğu Avrupa
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.04.2020 12:43

VİYANA (AA) - Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), 3 milyondan fazla kişiye bulaşırken, 215 bine yakın can kaybına yol açtı.

Avrupa’da salgın hastalığın yayılmasını önlemek için ülkelerde olağanüstü hal ilanından sokağa çıkmaya yasağına kadar birçok tedbir hayata geçirilmesine rağmen virüs eski kıtada 136 bine yakın kişinin hayatına mal oldu.

Ölü ve vaka sayısındaki düşüş ülkeleri harekete geçirdi

Günlük ölüm artış hızı ve vaka sayılarındaki düşüş, iyileşen sayısındaki yükseliş başta Avusturya olmak üzere, çok sayıda ülkeyi normalleşme yolunda adım atmaya yöneltti.

Bazı iş yerlerinin yanı sıra park ve bahçelerin açılmasına 14 Nisan’da izin verilen Avusturya’da, 2 Mayıs’ta kuaför ve güzellik salonu gibi kişisel bakım hizmeti veren iş yerleri ve alışveriş merkezleri de yeniden kapılarını açacak.

Avusturya'da 15 Mayıs'ta ibadethaneler açılıyor

Sokağa çıkma kısıtlamasının 30 Nisan’da sona ereceği ülkede, 15 Mayıs’ta restoran ve kafeteryaların yanı sıra ibadethanelerin de belirli önlemlere uymak koşuluyla yeniden açılacak olması, buruk bir ramazan geçiren Müslümanlar için sevindirici bir gelişme olarak görüldü.

Eğitimde de kademeli olarak normalleşmeye giden Avusturya’da, 4 Nisan’da kreşler, 15 Nisan’da ise ilk ve orta dereceli okullar açılacak.

Avusturya’da otel, havuz ve hayvanat bahçelerinin 29 Mayıs’ta hizmete gireceğini duyuran yetkililer, dış mekan sporlarına yine 2 Mayıs’tan itibaren izin verecek.

Almanya’da 4 Mayıs’ta normalleşme adımı

Toplu taşıma ve iş yerlerinde maske kullanımının zorunlu olduğu Almanya’da, tedbirlerin esnetilmesi kapsamında 4 Mayıs’ta okullar kademeli olarak açılacak.

Okullarda normalleşme sürecine nasıl dönüleceğinin henüz belli olmadığı ülkede, özellikle eğitim alanında merkezi otoriteden ziyade eyalet yöneticilerinin alacağı ortak karar bekleniyor.

Büyüklüğü 800 metrekareden az olan mağazaların 20 Nisan’dan itibaren hizmet vermeye başladığı Almanya’da önlemlere uyulması koşuluyla kuaförlerde 4 Mayıs’ta ilk müşterilerine kapılarını açacak.

Almanya’da gösteri ve toplantılara ilişkin kısıtlamalar da eyaletlere göre değişiklik gösteriyor, bazı eyaletlerde 20, bazılarında ise 50 kişinin bir araya gelmesine izin verilirken, bazı eyaletlerde ise gösteri ve toplantı tamamen yasak.

İbadethanelerin de sınırlı katılımla 4 Mayıs’ta yeniden hizmete açılmasının planlandığı ülkede, hayvanat bahçeleri ise bazı eyaletlerde ziyarete açıkken bazı eyaletlerde henüz kapalı.

Belçika tecritten üç aşamada çıkmayı planlıyor

Belçika'da Kovid-19 salgını kapsamında uygulanan "kısmi tecrit" üç aşamada kaldırılacak. Belirlenen tarihler Kovid-19 vaka sayılarının kötüleşmesi durumunda değişebilecek.

Ülkede ilk aşamada 4 Mayıs'tan itibaren sosyal mesafe kurallarına uyulması kaydıyla bazı mağazaların açılmasına izin verilirken, bisiklete binmek ya da en çok üç kişiye kadar grup halinde yürüyüş serbest olacak.

Toplu taşımada maske kullanımının zorunlu olduğu Belçika’da, 11 Mayıs sonrasında bazı dükkanların açılmasına izin verilecek.

Ülkede 18 Mayıs’ta kademeli olarak okulların yeniden açılması planlanırken, düğün ve cenaze gibi etkinliklerin yapılmasına belirli koşullarda müsaade edilecek.

Hastalığın ilerleme seyrine göre 8 Haziran’da üçüncü aşamaya geçecek hükümet, bu aşamada restoran, kafe ve mağazaların açılmasını öngörüyor. Bununla beraber festivaller ve toplu etkinlikler ise 31 Ağustos'a kadar yasak olacak.

İtalya virüsle birlikte yaşayacağı ikinci aşamaya geçti

Avrupa’da yeni tip koronavirüs salgınında 26 bin 977 ile en çok can kaybının yaşandığı İtalya, Kovid-19’a yönelik uyguladığı sıkı tedbirleri yumuşatma yönünde ilk adımını atmaya hazırlanıyor.

Başbakan Giuseppe Conte, "Virüsle birlikte yaşayacağımız dönem" dediği kademeli açılışı öngören ikinci aşamanın 4 Mayıs’tan itibaren bazı sektörlerde başlayacağını duyurdu.

"İkinci aşama"da, halka bulundukları bölge dahilinde seyahat etme, aile yakınlarını ziyaret ve en fazla 15 kişinin katılımıyla cenaze törenlerinin yapılmasına izin verilecek.

Hükümet bu aşamada, inşaat, imalat ve toptancılık gibi sektörlerin ticari faaliyetlerine başlamalarına izin verirken, 18 Mayıs’ta mağazalar, müzeler, kütüphaneler ve sergiler açılacak.

Restoran, kafe ve kuaförlerin 1 Haziran’da hizmete gireceğini duyuran yetkililer, ayrıca grup halinde spor antrenmanlarının da 18 Mayıs’ta başlayacağını bildirdi.

Fransa’da serbest dolaşımın sınırlandırılması 11 Mayıs’ta kalkıyor

Serbest dolaşımın sınırlandırılmasının 11 Mayıs’ta kaldırılması kararlaştırılan Fransa’da aynı tarihte kreş, ilk ve ortaokullar kademeli ve isteğe bağlı olarak açılacak. Bir sınıfta en fazla 15 öğrenciye izin verilirken, hijyen kurallarının yanı sıra ortaokulda maske kullanımı zorunlu olacak.

Ülkede 11 Mayıs’ta kafe ve restoranların dışında iş yerleri ve mağazalar açılacak. Toplu taşıma araçlarında ve taksilerde maske takmanın zorunlu olacağı ülkede 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlere zorunlu hallerde izin verilecek.

Küçük müzeler ve kütüphanelerin de açılacağı 11 Mayıs'ta, ibadet yerleri açılabilecek ancak 2 Haziran'a kadar toplu ibadetlerin yapılmasına izin verilmeyecek.

İspanya’da 4 Mayıs’ta restoran ve küçük işletmeler açılıyor

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, "kademeli normale geçiş" için 4 aşamalı ve en az 8 hafta sürecek bir takvim açıkladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkedeki 17 özerk yönetime göre farklılık gösterecek kademeleri "0,1,2,3" olarak belirlediklerini söyledi.

Buna göre, ilk aşama olarak "0 seviyesine" 4 Mayıs'ta geçileceği, gelecek pazartesiden itibaren restoran ve küçük işletmelerin yarı kapasiteyle hizmet vereceğini, profesyonel spor alanında bireysel antrenmanların başlayacağı duyuruldu.

İspanya'daki Kanarya ve Balear adalarının 4 Mayıs'ta, ülkenin İberya yarımadasında kalan bölgelerinin ise 11 Mayıs'ta 1. seviyeye geçmesi planlanıyor.

La Liga'da antrenmanlar başlayacak

Bu kapsamda "şehir içi ulaşım serbestliği, güvenlik önlemleri altında küçük işletmelerin, alışveriş merkezlerinin, otellerin ve turistik yerlerin açılacağı, La Liga gibi profesyonel liglerde toplu antrenmanların başlamasına izin verileceği" duyuruldu.

İsviçre’de okullar ve semt pazarları açılacak

İsviçre Federal Hükümet, ülkede 1269 kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan sert önlemlerin 3 aşamada gevşetilmesine karar verdi.

Hükümetin aldığı karar doğrultusunda, ülkede 27 Nisan'da kuaför, güzellik ve kozmetik salonlarının yanı sıra hırdavat dükkanları, çiçekçiler, bahçe ve hobi malzemesi satan mağazalar ile fizik tedavi merkezlerinin yeniden açılmasına izin verildi.

Ayrıca hastane ve klinikler, acil olmayan durumlar dahil olmak üzere, tüm tıbbi hizmetlerine yeniden başladı.

Ülkede, Kovid-19 vakalarının düşmeye devam etmesi durumunda, 11 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ikinci aşamada da zorunlu okullar, perakende satış mağazaları ve semt pazarlarının açılmasına izin verilecek.

8 Haziran'da devreye sokulacak üçüncü ve son aşamada orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversitelerin tekrar açılması öngörülüyor.

Hollanda'da ise 11 Mayıs'tan itibaren kreş ve ilkokullar açılırken, orta eğitim kurumları 1 Haziran'da eğitime başlayacak.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ