Sağlık ekipleri salgına rağmen 'erken tanı' için kırsalda kanserin izini sürdü

Erzurum'da sağlık ekipleri, kapı kapı dolaşıp ikna ettikleri yüzlerce kişiyi Aziziye ilçesine getirip burada konuşlandırılan KETEM tırında ücretsiz kanser taramasından geçirdi.

Genel 5.04.2021 12:34:13 0
Sağlık ekipleri salgına rağmen
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.04.2021 12:34

Erzurum'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen kırsal mahallelerde kapı kapı dolaşan sağlık ekipleri, kadınlara kanserde erken tanının önemini anlatıp bölgede konuşlandırılan tırda taramalarını yaptı.

Aziziye İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi sorumluları ile Toprakkale Aile Sağlığı Merkezi görevlileri, 29 kırsal mahallede meme, rahim ağzı ve kolon kanserine yönelik tarama yapmak için çalışma başlattı.

Karlı arazilerden geçerek kırsal mahallelere giden ekip, tek tek görüştüğü kadınlara, sık görülen kanser türlerine yönelik bilgiler vererek kanser taramalarını yaptırmaları için ikna çalışması yürüttü.

Görüşmeler sonucunda ikna edilen yüzlerce kişi, tahsis edilen araçlarla ilçedeki Toprakkale Aile Sağlığı Merkezi'ne getirilerek, burada konuşlandırılan KETEM tırında ücretsiz kanser taramasından geçirildi.

Aziziye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sefa Bilici, AA muhabirine, sağlık ekiplerinin gayretiyle bölgede özelikle kolon, meme ve rahim kanseri taramalarının 3 haftada tamamlandığını söyledi.

İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir koordinesinde bölgeye gönderilen KETEM tırıyla tarama hizmetlerinin yapıldığını anlatan Bilici, "Vatandaşımız kanser taramalarına geç kalmasın. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse bu işin tedavisinin o kadar kısa sürede yapılması mümkün. Bu anlamda tüm vatandaşları duyarlı olmaya davet ediyoruz." dedi.

"Toplum sağlığı hizmetiyle aile yapısına büyük katkı sunduk"

Toprakkale Aile Sağlığı Merkezi sorumlusu Dr. İbrahim Fatih Doğan da sorumluluk alanlarındaki 29 mahallede tarama yapılacak kişileri önceden hazırladıklarını anlattı.

Vatandaşların maske, mesafe ve hijyene dikkat edilerek taramalarının yapıldığını dile getiren Doğan, "284 kadına mamografi çekildi, 220 rahim ağzı kanseri taraması yaptık. 400 vatandaşımızın da kolon kanseri taramalarını gerçekleştirdik. Şüpheli vakaları da ileri tetkik için Erzurum'a sevk ettik." diye konuştu.

Doğan, bölgede kardan kapanan köy yollarının Büyükşehir Belediyesince açıldığını, kar kış demeden ekiplerle kanser taramasını tamamladıklarını söyledi.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine değinen Doğan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlar kanserle alakalı şikayetleri olmadığından taramaya pek gelmek istemiyordu. Erken tanının önemini, taramaların hayat kurtarıcı olduğunu, taranmaktan korkmamaları gerektiğini anlattık. Tarama işlerinde 3 bin kilometre yol yapıldı. Vatandaşımızın sağlığı için 10 bin kilometre de olsa yol yapmaya değer. Bir hayatı, bir anneyi, bir kadını kanserden kurtarmak hepsinden ve her şeyden önemli. Toplum sağlığı hizmetiyle aile yapısına büyük katkı sunduk."

KETEM görevlisi Derya Şen de taramaların zorlu kış şartlarına rağmen verimli tamamlanmasından mutlu olduklarını belirterek, "Kanser maalesef günümüzün korkulan hastalığı. Kırsaldaki insanlar uzak mesafe olduğu için merkeze kanser taramasına gidemiyor. Böyle bir hizmet buraya gelmişken vatandaşları taramaya getirmek de bizim görevimizdi. Bölgedekileri ikna edip hepsini getirdik." dedi.

Görevli Filiz Arslan Örs de "bir kadın bir hayat" sloganıyla yola çıktıklarını anlatarak, "Rahim ağzı kanseri sinsi bir hastalık, son evrede fark ediliyor. Bu hastalıktan ölenler olduğunu gördük. Kadınları tarama yaptırmaları için ikna ediyoruz. Erken tanı hayat kurtarır. Ayrıca kanser haftasında bu kadar yüksek sayıda tarama yapmak bizi gururlandırdı." ifadelerini kullandı.

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan da kanser tarama çalışmalarını başarıyla tamamlayan sağlık ekibine teşekkür plaketi verdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ