Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Türkiye dünyanın bu bölgesinde en sağlam müttefikimiz

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Türkiye'nin bölgede ülkesinin en sağlam müttefiki olduğunu belirterek, 'NATO çerçevesinde de iki ülke olarak dışardan gelebilecek tehditleri önleyebileceğimize inanıyorum.' dedi.

Genel 24.05.2021 22:13:23 0
Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Türkiye dünyanın bu bölgesinde en sağlam müttefikimiz
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.05.2021 22:13

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmelerinde dünya çapında barışçıl yolların nasıl devreye girebileceğini ele aldıklarını anlatan Duda, NATO hakkında da değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

Duda, İncirlik Üssü'ndeki Polonyalı askerleri yarın ziyaret edeceğini, hem bunun için hem de Polonya'da Türk askerlerinin bulunmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ilettiğini aktardı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, "Hatta Türk pilotları gökyüzümüzü koruduğu için (Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) teşekkür ettim." dedi.

Savunma alanında iki ülkenin iş birliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Duda, "NATO çerçevesinde de iki ülke olarak, dışardan gelebilecek tehditleri önleyebileceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Duda, Erdoğan'ın konuşmasında söz ettiği karşılıklı ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması hedefine de değinerek, "Belki daha 10 milyar dolara ulaşamadık ama pandemiye rağmen ticari iş birliğimizi artırdık. Dolayısıyla gelecek güzel görünüyor. Ticari iş birliğimizin bizi hedeflediğimiz 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştıracağından eminim." dedi.

Türkiye ile savunma alanındaki iş birliğinin NATO üyeliği nedeniyle doğal olarak geliştiğini vurgulayan Duda şunları kaydetti:

"Romanya-Polonya-Türkiye Cumhurbaşkanları arasında 3 taraflı diyalog kurulmasını önermiştim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan buna çok olumlu tepki gösterdi. Bu formül içinde 3 taraflı diyaloğu sürdüreceğiz. Güvenlik konusunda hem Romanya hem de Polonya sadece NATO üyesi değiliz, Bükreş Dokuzlusu üyesiyiz. Türkiye bu konuda, dünyanın bu bölgesinde bizim en sağlam müttefikimizdir ve hassas bir bölgede bulunmaktadır."

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının kontrol altına alınmasıyla uluslararası siyasette daha fazla yüz yüze temasta bulunma arzusunda olduğunu kaydeden Duda, Erdoğan'la yaptığı görüşmeden ve karşılıklı anlaşmalar imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Milli savunma alanında bilgi paylaşımı ve savunma sanayi araçlarının satışı, turizm ve spor alanlarında imzalanan anlaşmalara değinen Duda, 'Tüm Polonyalılar için önemli olan ise turizm alanında imzaladığımız sözleşme. Şu anda turizm sezonu yaklaşıyor ve Polonya'da birçok insan tatili hayal ediyor. Salgın nedeniyle 2020'de ertelenen tatiller umarım bu yıl gerçekleşecek ve imzaladığımız sözleşme buna yol açacak." dedi.

Turistlere sağlanabilecek kolaylıkların da görüşmede ele alındığını dile getiren Duda, turizm bakanlıkları arasındaki iş birliğinin güçlendirileceğini söyledi.

Görüşmenin NATO zirvesi öncesinde gerçekleşmesinin önemini vurgulayan Duda, "Milli savunma, Avrupa, Doğu Avrupa hatta Karadeniz bölgesinin güvenliğinden bahsettik. Ukrayna meselesi, Kırım işgali ve Donetsk meselelerinden söz ettik. Suriye ve Libya'daki durumlardan da bahsederek tüm dünya çapında barışçıl yolların nasıl gerçekleşeceğini konuştuk." ifadelerini kullandı.

Polonezköy teşekkürü

Türk şirketlerinin Polonya'daki faaliyetlerini değerlendiren Duda, "Bunların hepsini gelecek yıllarda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Dolayısıyla Türk şirketleri için faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri büyük bir alan oluşuyor. Bugüne kadar faaliyet gerçekleştiren Türk şirketleri başarılı bir şekilde çalışıyorsa ve çok saygı görüyorsa gelecekte de bunun böyle olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Duda, Polonyalı şirketlerin de Türkiye'de yapacağı yatırımların karşılıklı ticari ilişkileri artıracağının altını çizdi.

Polonezköy'de yaşayan Polonya kökenli Türk vatandaşlarını ziyaret edeceğini söyleyen Duda, "Polonezköy'de yaşayan Polonyalı halk için gösterdiğiniz kolaylık ve destekler için teşekkür ediyorum. Onlar bizim için çok önemli. Ulusumuzun bir parçası. Polonya henüz haritada bulunmazken Polonyalılar burada kendi vatanını buldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün Türk vatandaşı olan Polonyalıların ülke tarihi ve kültürü için de önemli olduğuna değinen Duda, Varşova'da bir Türk evi açılacağı müjdesini vererek, "Turistler ve Varşova sakinleri yakın zamanda o yeri ziyaret etme şansı bulacak. Orada Türk kültürü ve Türk tarihini hatırlatan, anısı olan bir yeri görme şansı olacak." dedi.

Duda, karşılıklı imzalanan anlaşmaların ilişkileri daha da güçlendireceğini sözlerine ekledi.

"Hiç benzeri olmayan ve tamamen uluslararası hukuka aykırı bir davranış"

Toplantının soru cevap kısmında Belaruslu muhalif bir gazetecinin Atina-Vilnius seferi yapan uçaktan Belarus semalarındayken indirilerek gözaltına alınması konusuna yanıt veren Duda, "Uluslararası hukuk açısından kabul edilemez bir durum. Uçağın içinden Belaruslu bir muhalifin gözaltına alınması bazı politikacılar tarafından sert sözlerle yorumlanıyor." ifadesini kullandı.

Duda, uçakta bulunan Polonyalı yolcuların sağ salim evlerine ulaştığı bilgisini vererek, "Uluslararası toplum buna tepki göstermeli. Umarım ki AB tarafından ciddi bir tepki gösterilecek. Yorumsuz ve cevapsız bırakılamaz. Hiç benzeri olmayan ve tamamen uluslararası hukuka aykırı bir davranış olarak görüyorum." diye konuştu.

Polonyalı askerlerin İncirlik Üssü'nde NATO görevi kapsamında bulunduğunu söyleyen Duda, Suriye sınırına yakın bir noktada yapılan bu görevle güvenlik inşasının birlikte gerçekleşeceğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ