Özsoy'un çalışmaları örnek gösterildi

Genel 26.08.2017 11:36:26 0
Özsoy
Tarih: 01.01.0001 00:00
Uzundere Belediye Başkanı M.Halis Özsoy, Hüsnü M. Özyeğin Vakfının organize ettiği Yerel ve Kırsal Kalkınma Uzmanlık Eğitimi Programında tecrübelerini anlattı.
Mustafa Bektaş Halis Özsoy’un Uzundere’de yaptığı çalışmaları Yöresel Kalkınma modelinde katılımcılara örnek gösterdi.
Kırsal ve Yerel kalkınmanın güncel olanaklarının konuşulduğu panele kooperatifçilik alanında Manisa Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, Dernekçilik Alanında Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, Belediyecilik alanında ise Erzurum Uzundere Belediye Başkanı M.Halis Özsoy Tecrübe ve başarı öykülerini katılımcılarla paylaştılar. Programın Moderatörlüğünü de yapan Nallıhan Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Bektaş muhteşem sonuçlar elde ettikleri Nallıhan modelini katılımcılarla paylaştı.
Yerel kalkınmada bir model olan Uzundere’nin bu günlere gelmesi ve süreçte yaşanan sıkıntı ve zorlukların nasıl aşıla bildiğini, uygulanan projelerin nasıl başarıldığını ve tecrübelerini katılımcılara aktaran Halis Özsoy katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Üç dönemdir Uzundere Belediye Başkanlığı Yapan M. Halis Özsoy göreve geldiğinde bir köyü andıran Erzurum’un en şirin ilçesi Uzundere’yi, kısa zamanda nasıl cazibe merkezi haline getirdiklerini ve bu günkü gelinen noktada Uzundere’yi katılımcılarla paylaştı.
Gelişmemiş veya az gelişmiş bölgelerde yerel ve kırsal kalkınmanın önemine değinen Özsoy bölgenin iyi analiz edilmesi, ve hedefe iyi kilitlenmek gerektiğini ifade etti.
“Uzundere, Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Yedigöller’in yanı sıra tarihi kiliseleri, köprüleri, yemyeşil yaylaları ve ormanlarıyla uyuyan bir hazineydi ve biz bunu uyandırarak bunun bölgeye ne tür katkılar sağlayacağını uygulayarak halka gösterilmesi gerektiğine inandık ve bunu başardık” diyen Özsoy, Uzundere’de yerel kalkınmayı hayata geçirebilmek için halkla beraber hareket edilmesi gerçeğini çok iyi bildiklerini ve halkın projeleri benimseye bilmesi için sonucu beklemeden süreç odaklı çalışmalar45 başlatarak halkın ilgisini çekmeyi başardıklarını ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Yerli ve yabancı turistin Uzundere’ye getirebilmek için geçerli nedenlerinin olması gerekiyordu. işe bölgenin tarihi zenginliklerini ve doğa güzelliklerini ön plana çıkarılmasıyla başlayan Özsoy bölgedeki tarihi mekanları restore ederek hizmete sundu.
Süreç odaklı yapılan çalışmalarla sonuç aldıkça bir diğerine örnek olan projelerle halkın ilgisini bu alana çekmeyi başaran Halis Özsoy Artık hiçbir geliri olmayan bölge halkı kendi çevresinde de iş imkanlarının doğabileceğini bulunduğu bölgede de üreterek kazanmanın mümkün olduğunu gördükçe kendisine destek verdiklerini aktardı.
Özsoy, “İnsanları yöreye çekebilmek için bazı farklılıklar ortaya koymak gerekiyor. biz önce tarihi mekanlarımızı, bozulmamış doğamızın yanı sıra yöre mutfağını, bölgede yetiştirilebilecek organik ürünlerimizi ve el sanatlarımızı tanıtımla başlamamız gerekiyordu ve onu yaptık. Bölgede yapılacak sportif faaliyetleri araştırdık gelen misafirlere öncülük ederek faliyetlerini sürdürebilmeleri için fiziki ortamı sağladık. bir gelen başka bir arkadaşını başka bir grubu getirdi şimdi bu alanda cazibe merkezi olduk. Bu gün Uzundere’de Çeşitli Doğa Sporları, Dağ tırmanışları, Rafting yarışları, Buz tırmanış festivalleri, Kuş gözlem festivalleri, Bisiklet turları, Yaz kampları, Su sporlarının yapıldığı önemli merkezlerden biri olduk Üç bin yıllık tarihinde çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Uzundere, geleneksel yaşam biçimlerini öne çıkararak bir tanıtım politikası izledik. "İnsanımızın olağanüstü misafirperverliği ve bozulmamış doğamız da bize bu konuda çok büyük katkı sağladı. Bütün bu çalışmaların meyvesini Uluslararası Sakin Kentler Birliği tarafından geçen yıl "Türkiye’nin 11. sakin kenti" olarak seçildik. "sakin kent" ağına kabul edilmesinin ardından, bu yıl yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görür olduk buda bölgeye ekonomik olarak yansımaya başladı. Dünyada, sakin kentleri ziyaret eden bir kitle var. O kitle, düzenli olarak Uzundere’ye gelip ziyaretler gerçekleştiriyor. Natürel doğamız ve doğal insan malzememiz, onları daha da çok cezbediyor” diye konuştu.
Önümüzdeki süreçte bölgede yapılacak proje ve faaliyetleri de katılımcılarla paylaşan Halis Özsoy bunlarında tamamlanmasından sonra Uzundere’nin vazgeçilmez bir turizm merkezi olacağını ifade etti.
Hüsnü M. özyeğin vakfı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampüsündeki programa Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelmiş Kalkınma ajansları, İlgili dernek ve kooperatif yetkilileri ve kırsal kalkınmaya ilgi duyan akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem