Özel anaokullarından 'çocuk başına devlet desteği' talebi

Özel Anaokulları Derneği Genel Başkanı Kuş, özel okul öncesi eğitim kurumlarının ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirterek, kuruluşların ayakta kalabilmesi için öğrenci başına devlet desteği verilmesi talebin

Genel 3.06.2020 16:33:45 0
Özel anaokullarından
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.06.2020 16:33

ANKARA (AA) - Özel Anaokulları Derneği Genel Başkanı Murat Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde faaliyetleri durdurulan ve kontrollü normalleşme adımları kapsamında 1 Haziran'da kapılarını yeniden açan özel anaokulları ve kreşlerin durumuna ilişkin bilgi verdi.

Türkiye genelindeki 7 bin 500 anaokulu, gündüz bakımevi ve kreşte toplam 75 bin kişiye istihdam sağlandığı ve çalışanların yüzde 98'inin kadın olduğu bilgisini veren Kuş, kuruluşların 15 Mayıs'tan itibaren kontenjan sınırlama ve önlemlere ilişkin bütün hazırlıklarını yaptığını ve sürece hazırlandığını söyledi.

Bundan sonra da daha sağlıklı ve güvenli olma adına gereken bütün adımların atılacağını belirten Kuş, okullarda şu an her gün dezenfeksiyon yapıldığını, steril ayak paspasları, yemekhanelerde tek kullanımlık malzemeler, düzenli ateş takibi, havalandırma ve temizlik, her anaokulunda bir izolasyon odası gibi önlemlerin devreye alındığını söyledi.

Kuş, öğrencilere yönelik de sosyal mesafe kuralları, hijyen konusunda eğitimlere başlandığını dile getirdi.

"19 bin 627 veli ile görüştük, isteksiz ve tedirginler"

Murat Kuş, alınan tüm önlemlere karşın velilerin Kovid-19 sebebiyle büyük bir tedirginlik yaşadığına dikkati çekerek, "Bu süreçler başlamadan önce Türkiye genelinde 19 bin 627 veli ile anket çalışması yaptık. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, veliler tedirgin ve büyük bölümü yaz döneminde çocuklarını okula gönderme konusunda isteksiz." bilgisini paylaştı.

Velilerin bu endişelerini giderebilmek için de çabaladıklarını aktaran Kuş, 16 Mart'ta faaliyetleri durdurulan okul öncesi eğitim kurumlarının yaklaşık 2,5 ay kapalı kaldığını ve bu süreçte özellikle kira ödemeleri konusunda sıkıntılar yaşandığını aktardı.

"Çocuklarını göndereceğini söyleyen veli sayısı 5 ile 10 arasında"

Özel Anaokulları Derneği Genel Başkanı Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devletimiz, Kısa Çalışma Ödeneği ile öğretmen ve personelimizin yaşam standartlarını devam ettirebilmeleri adına çok yararlı olan destek paketini yayımlamıştır. Fakat kurum sahipleri kira, stopaj, vergi ve mevcut banka kredileri konusunda ciddi sorunlar yaşamıştır. Ayrıca genel olarak 70-80 kapasiteli kurumlarımıza haziran ve temmuz ayları için çocuklarını göndereceğini söyleyen veli sayısı 5 ile 10 arasındadır. Bu durum da eğitim kurumlarının varlığı ve ayakta kalması açısından ciddi ekonomik zorlukları beraberinde getirmektedir. Bu durum şu an karşılayabileceğimiz yükün çok üzerindedir."

"Ayakta kalabilmek için devletimizden destek bekliyoruz"

Okulların açılmasıyla Kısa Çalışma Ödeneklerinin kesilmesinin söz konusu olduğunu, ayrıca yüzde 50 kısıtlaması sebebiyle servis maliyetlerinin ortalama 300 liradan 600-650 liraya yükseldiğini, kuruluşların giderlerinin yüzde 30 civarında arttığını anlatan Kuş, eylül ayında kapanması muhtemel kuruluşlarla birlikte okul öncesi eğitim kurumlarının fiyatlarının yükselmesi ihtimalinin de bulunduğunu belirtti.

Murat Kuş, şunları kaydetti:

"Bu süreçte özel okul öncesi eğitim kurumlarının ayakta kalabilmesi için devletimizden destek bekliyoruz. Eylül dönemine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine devam edilmesi, kredi desteği verilmesi, beklentilerimiz arasında. Ayrıca 16 Mart'tan bu döneme kadar olan süreç, kira ödemeleri ve giderler dikkate alınarak öğrenci başına maddi destek sağlanmasını talep ediyoruz.

Tüm taleplerimizin karşılanması mümkün olmasa bile en azından bir kısmının hayata geçirilmesi, kurumlarımızın ayakta kalmasını, bu yükün altından daha rahat kalkabilmemizi sağlayacaktır."

Kuş, kurumların aldığı tedbirlerin yanında velilerin de önlemlere sıkı sıkıya uymasının önemine işaret ederek, hep birlikte bu sürecin atlatılacağına inandığını vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ