Otomotiv endüstrisindeki dönüşüm şirketleri birleşmeye zorluyor

Otomotiv sektöründe dönüşüm yeni teknoloji ve yeni yatırımlarla yüksek maliyet oluştururken, üreticilerin de son zamanlarda güçlerini birleştirme kararı almalarına neden oluyor.

Genel 19.12.2019 11:53:36 0
Otomotiv endüstrisindeki dönüşüm şirketleri birleşmeye zorluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.12.2019 11:53

BERLİN(AA) - Küresel otomotiv endüstrisi zayıflayan talep ve İklimin korunması için düşük emisyonlu araçların geliştirilmesinde artan maliyetler konusunda zorlanırken, üreticilerin de maliyetleri düşürmek ve daha rekabetçi olmak için son zamanlarda güçlerini birleştirme kararı almaları dikkati çekiyor.

Müşteriler temiz, güvenli, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı hareketlilik ararken, otomotiv endüstrisi bunu karşılamak için elektrikli araçlara ve otonom sürüş sistemlerine milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor. Sektörde dönüşüm yeni teknoloji ve yeni yatırımlarla yüksek maliyetle yaşanırken, aynı zamanda küresel ekonomide büyüme hızı yavaşlıyor.

Bütün bunlar yaşanırken, İtalyan-Amerikan ortaklığı Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile Peugeot ve Citroen markalarının bağlı bulunduğu Fransız PSA Grubu, otomotiv sanayisinde yaşanan dönüşümde maliyetleri düşürmek ve daha rekabetçi olmak için güçlerini birleştirme kararı aldıklarını açıkladı. Otomotiv üreticileri bir yıl boyunca durum tespiti ve değerlendirme yapacak, birleşmenin tamamlanması gerekli şartların yerine getirilmesini sağlayacak. Birleşmenin 12-15 ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

PSA ve FCA arasında gerçekleşen ortaklıkta küresel ölçekte her iki şirket yüzde 50 paya sahip olacak. Yeni oluşturulacak şirketin liderliğini PSA Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Tavares’in yapması planlanıyor.

"Uygun fiyatlı bir hareketlilik müşterilerimizin beklediği şey"

Tavares, telekonferans sistemiyle finansal analistlerin sorularını yanıtladı. Tavares, FCA ve PSA Grubu birleşmesini, “iki sağlıklı şirket arasında bir birleşme” olarak değerlendirdi.

Tavares, fabrikaların kapanmayacağını ve işte çıkarma olmayacağını vurgulayarak, hareketlilik seçenekleri, özellikle elektrikli ve otonom araçlar, yeni şirketin temel hedefleri arasında yer alacağına işaret etti.

Müşterilerin temiz, güvenli, ve uygun fiyatlı hareketlilik arayışında olduğunu anlatan Tavares, “Temiz hareketlilik bir zorunluluk, ancak uygun fiyatlı bir hareketlilik müşterilerimizin beklediği şey.” diye konuştu.

Tavares, iki şirketin birleşerek daha rekabetçi olacağını belirterek, birleşmede bir tekelleşme sorunu görmediğini vurguladı. Tavares, “Sürdürülebilir hareketlilikte yeni dönemde yeni bir lider olacak olan bu yeni şirketi oluşturduğumuz için sadece gurur duymuyoruz aynı zamanda çok heyecanlıyız.” ifadesini kullandı.

İki şirketin evliliği rekabeti artıracak

Söz konusu geleneksel iki şirketin yeni şirket için ortak bir isimde anlaşmaları ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun söz konusu birleşmeyi onaylaması gerekiyor.Hem Fransa ve hem İtalya'nın maliye bakanları birleşmeyi memnuniyetle karşılarken, ülkelerindeki istihdam üzerindeki etkisini yakından takip edeceklerini vurguladılar.

Otomotiv endüstrisine yönelik araştırmalar yapan LMC Automotive göre, FCA ve PSA Group’un toplamda yıllık 14 milyon araç üretim kapasiteleri var. Fakat şirketler bunun sadece yüzde 60’ını kullanıyor. Uzmanlar, şirketlerin İtalya’da ve Fransa’da güçlü sendikaların tepkisini çekmemek için fabrikalar kapanmayacağını açıklasalar da şirketlerin işçi çıkarma dahil büyük tasarruf tedbirlerinden kaçamayacaklarını vurguluyor.

İki şirketin evliliğinin otomotiv üreticileri arasındaki rekabeti artıracağını belirten uzmanlar, özellikle Avrupa’da bu rekabetin daha güçlü olacağına işaret ediyor.

Yeni grup dünyanın en büyük 4. otomobil üreticisi konumuna gelecek

Birleşme kararı alan şirketlerin küresel olarak toplamda 120 fabrikası bulunurken,istihdamları da 410 bin civarında. FCA’nın Avrupa’daki 11 fabrikasından yedisi İtalya’da bulunması ve ülkede işçi sendikalarının güçlü olması dikkati çekiyor. PSA ve FCA arasındaki birleşme gerçekleştiğinde yeni grup Volkswagen, Renault-Nisan ve Toyota’dan sonra toplamda yıllık 8,72 milyon araç üretimi ile dünyanın en büyük 4. otomobil üreticisi konumuna gelecek.

2018’de Wolkswagen Group 10,83 milyon, Renault-Nisan 10,76 milyon, Toyota 10,59 milyon, General Motors 8,38, PSA 3,88 milyon ve Fiat Chrysler 4,84 milyon, Hyundai-Kia 7,40 milyon, Ford 5,98 milyon, Honda 5,27 milyon, Suzuki 2,49 milyon BMW 2,49 milyon otomotiv üretimi gerçekleştirmişti.

PSA’nın geçen yıl satışları 74 milyar avroda kalırken, FCA satışları 110,4 milyar avro olarak açıklandı. FCA’nın geçen yıl faiz ve vergi öncesi kazancı (EBIT) 4,4 milyar avro olarak gerçekleşirken, Fransız PSA’nın 4,4 milyar avroda kaldı. Söz konusu iki şirketin birleşmesiyle 8,7 milyon araç üretimi ve yıllık yaklaşık 170 milyar dolarlık ciro ile (2018 rakamları) dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisi olacak.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

Hasköy’de badminton antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ