Reklam

Otizmli çocukların aileleri Meclisten çıkacak düzenlemeyi bekliyor

Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, Meclis Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu raporu doğrultusunda hazırlanacak yasa teklifini büyük bir heyecanla beklediklerini söyledi.

Genel 1.04.2021 13:50:05 0
Reklam
Otizmli çocukların aileleri Meclisten çıkacak düzenlemeyi bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.04.2021 13:50

ANKARA (AA) - Aynı zamanda otizmli bir evladı bulunan Çayan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla AA muhabirine, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bugün ve nisan ayında, otizme yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla dünyanın birçok yerinde etkinlikler düzenlendiğini belirtti.

Farkındalık çalışmalarının hem erken tanı hem de otizmli çocukların toplum tarafından kabullenilmesi açısından önemine işaret eden Çayan, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'de otizme yönelik farkındalık konusunda epeyce ilerledik. Fakat hala zaman zaman ailelerimiz, çevrelerinde 'Çocuğunu niye sokağa çıkarttın' gibi tepkiler aldıklarını, anlayış göremediklerini dile getiriyorlar. Otizm ne 'Mucize Doktor' dizisi ne de 'Yağmur Adam' filmindeki karakterlerden ibaret. Onlar bu bütünün çok küçük bir parçası ve yüksek seviyede olanların bile gözetime, yönlendirilmeye ihtiyaçları oluyor. Büyük çoğunluk ise sıkıntı içerisinde. Otizmli çocuklar ve aileleri sosyal yaşamdan kopuk, izole bir hayat sürüyor."

"Otizmi sadece 'farklılık' gibi lanse etmek yanlış bilgilendirmeye yol açıyor"

Çayan, "Otizm farklılıktır" gibi paylaşımlar yapılabildiğine de işaret ederek, "Otizmin ne olduğunu tam olarak bilmeyen, otistik bir çocukla uzun bir süre yaşamamış insanlar çeşitli sosyal medya paylaşımlarında çocukların bu durumunu sadece basit bir 'farklılık' gibi lanse edebiliyor. Bu toplumun da yanlış bilgilendirilmesine yol açıyor. Kendi hayatlarını idame ettirebilen, özel yetenekleri olan otizmli sayısı çok az. Otizm, bunu yaşayan çocuklar ve aileleri için hayatlarını yakıp geçen bir durum." ifadesini kullandı.

Bu zorlukları hafifletmenin tek yolunun erken yaşlarda başlayan eğitim olduğunu dile getiren Çayan, "Çocuk gerçekten iyi bir özel eğitim alabilirse normal yaşama da o denli fazla yaklaşıyor. Aslında böylelikle hem ailelere hem de devlete olan maddi-manevi zorluk da azalıyor. Uluslararası araştırmalarda otizmli çocukların iyi eğitim almasının maddi-manevi yükü 3'te 2 oranında azalttığı belirtiliyor. Bu çok ciddi bir oran." diye konuştu.

"Aileler umudunu bu yasaya bağladı"

Meclis Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu raporu doğrultusunda komisyonda yer alan milletvekillerinin özel gereksinimli bireyler için kanun teklifi hazırlayacağına dikkati çeken Çayan, şunları kaydetti:

"Meclis'teki komisyonun otizmli, down sendromlu çocuklar için hazırladığı rapor gerçekten çok güzel bir çalışma oldu. Rapordaki öneriler, ailelerin de yıllardır yasalaşmasını beklediği düzenlemeler. Şimdi büyük bir heyecanla bu rapor ışığında Meclis'ten çıkacak yasayı bekliyoruz. Otizmli çocukların aileleri umudunu bu yasaya bağladı.

Rapordaki öneriler içinde en önemli konu, teşhis ve tanı süreçlerinin ardından otizmli çocuklar için bireysel eğitimin yoğun ve nitelikli olarak sürdürülmesi. Sağlıklı çocuklara gün boyu eğitim verirken, otizmli çocukların haftalık iki seans özel eğitimle düzelmesini bekleyemeyiz. Devlet katkısıyla sağlanan bu sürelerin artırılması gerekiyor."

- "Kampüs benzeri yapılanmalar kurulmalı"

Aydın Çayan, otizmli çocukların iş ve meslek yaşamı, sosyal hayatları ve özellikle ailelerinin vefatı sonrasında bağımsız bireyler olarak hayatlarına devam edebilmesine yönelik mekanizmaların oluşturulmasının önemine dikkati çekti.

Bu konuda dünyada farklı örneklerin bulunduğunu aktaran Çayan, "Otizmin seviyesine göre, anne babanın yaşlılığında, bir sebeple bakamayacak durumda olduğunda veya ölümlerinden sonra meslek, hobi ve uğraşlar edinebilecekleri kampüs benzeri yapılanmalar kurulmalı. Ailelerin 'çocuğum benden sonra ne yapacak' endişesi ancak böyle son bulabilir." önerisinde bulundu.

Bu yapılanmaların toplumdan ayrışmamış, hayatın içinde alanlar olması gerektiğini vurgulayan Çayan, "Üçüncü en önemli husus da yasada bu düzenlemelerle ilgili bütçenin belirlenmesi. Kanunda mutlaka kaynağın gösterilmesi lazım aksi halde uygulanması noktasında sıkıntılar oluşabilir." dedi.


Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI


Emeklilerin bayram ikramiyelerinin hesaplara yatacağı tarih belli oldu

Emeklilerin bayram ikramiyelerinin hesaplara yatacağı tarih belli oldu


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’ndan Dev İstihdam Hamlesi: 15 Bin Personel Alımı İçin Düğmeye Basıldı


Van İş İlanları

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ


Muşspor sezonu açtı

Muşspor sezonu açtı


Van Spor

Barış Ekincier, Elazığspor’da


Van Spor

Elazığspor Basın Sözcüsü Koç: "Bütün mesaimizi Elazığspor’un geleceğine adadık"


Van Spor

Eleşkirtli Berat Çelik minderde Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, 52 Orduspor FK’dan 4 futbolcuyu transfer etti


Van Spor

Erzincanspor’da 4 futbolcuyla yollar ayrıldı


Van Spor

Kars’ta yelken heyecanı Çıldır Gölü’nde başladı: 32 sporcu Anadolu Ligi için hazırlanıyor


Van Spor

Messi'nin Final Hayali Yıkıldı! İspanya Uzatmalarda Dünya Kupası'nı Kaparken Yamal Tarih Yazdı


Van Spor

Muş’ta Dünya Fenerbahçeliler Günü Haspet Kalesi’nde kutlandı


Van Spor

FC Dinamo Batumi, Erzurum kampını tamamladı


Van Spor

Çaykur Rizespor, Erzurum kampını tamamladı


Van Spor

Amed Sportif Faaliyetler, Erzurum kampını tamamladı


Van Spor

Al Arabi SC, yeni sezon hazırlıklarına Erzurum’da başladı


Van Spor

Nihad Mujakic, Erzurumspor FK tarihinin 4. Bosna Hersekli futbolcusu oldu


Van Spor

Yüzmeyi öğrenmek için başladı, kırık parmakla dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Ertuğrul Taşkıran, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Hazırlık maçı: Erzurumspor FK: 0 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Elazığspor’da imza töreni düzenlendi


Van Spor

Erzurumspor taraftar gruplarından Başkan Sekmen’e ziyaret


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesporlu milli sporcudan uluslararası şampiyonluk


Van Spor

Hazırlık maçı: Amed Sportif Faaliyetler: 2 - FC Dinamo Batumi: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ