Oltu'da 'Sosyal Hizmetlerde Kamu Yönetimi' Semineri

Genel 30.10.2017 08:44:43 0
Oltu
Tarih: 01.01.0001 00:00
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş, Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesinde “Sosyal Hizmetlerde Kamu Yönetimi” Semineri düzenledi.
Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesinde düzenlenen seminere Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Lokman Cerrah, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İsmet Erdal, Oltu Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Kılıç, ASP Şube Müdürleri Cevat Çimen, Süleyman Duman ve sosyal hizmet bölümü öğrencileri katıldı.
İlbaş, burada yaptığı sunumda kamuda sosyal hizmetlerin önemine değinerek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün engelli, çocuk, kadın, yaşlı, şehit yakınları ve gazilerle ilgili önemli çalışmaları olduğunu ifade etti.
Aile ve Toplum Hizmetleri kapsamında bilgi veren İlbaş, “Aile ve Toplum Hizmetleri başlığı altında başlıca hizmetimiz Aile Eğitim Programı kapsamında toplumun tüm kesimlerine aileyi ilgilendiren konularda 23 modül üzerinden eğitim vermektir. Bu kapsamda 5bin 625 kişiye 2017 yılında olmak üzere bugüne kadar toplam 32bin 338 kişiye eğitim verilmiştir” dedi.
Çocuk Hizmetleri başlığı altında başlıca hizmetlere değinen İlbaş, şunları söyledi: “Çocuk Hizmetleri başlığı altında başlıca hizmetlerimiz Çocuk Koruma Kanunu kapsamında korumaya muhtaç çocuklara yatılı korunma ve bakım hizmeti sunmak, eğer mümkünse korumaya muhtaç çocuğu aile yanında desteklemektir. Hali hazırda 166 çocuğa yatılı olarak bakım hizmeti sunulmakta olup 1486 çocuk ise aile yanında desteklenmektedir. Koruyucu aile ve evlat edindirme hizmetleri de korunmaya muhtaç çocuklar için uygulanan diğer hizmet modelleridir. Hali hazırda 43 çocuk koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmaktadır.2017 yılında evlat edindirme hizmetinden yararlandırılmış çocuk bulunmamaktadır”
Engelliler için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren İlbaş, “Engelli ve Yaşlı Hizmetleri başlığı altında öncelikli hizmetimiz bakıma muhtaç engelli bireyleri, aileden bir bakıcıya engelli bakım ücreti ödenmesi yoluyla, aile ve yakın çevresi içinde bakımının sağlanmasıdır. Engellinin aile ve yakın çevresi içinde bakımının sağlanması mümkün değilse özel ve resmi bakım merkezlerimizde bakım ve koruma hizmeti sunulmaktır. Hali hazırda 264’ü özel bakım kuruluşlarında hizmet alan toplam 362 engelli ve yaşlıya yatılı bakım hizmeti verilmekte olup, 7 bin 509 engelli ise evde bakım hizmetinden yararlandırılmaktadır.2017 yılı boyunca verilen Engelli Kimlik Kartı sayısı 918’dir. Erişilebilirlik Mevzuatı çerçevesinde bugüne kadar 625 alan taranmıştır” dedi.
Şehit yakını ve gazi hizmetleri
Şehit yakınları ve gazilere ilişkin hizmetler konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten İlbaş, şöyle devam etti:
“İl ve ilçe merkezlerimizde 208 şehit ailemiz ikame etmektedir. İl ve
ilçe merkezlerimizde ikamet eden gazi sayısı 406’dır. İl merkezimizde Erzurum Valiliği, İl Müdürlüğümüz ve diğer kamu kuruluşlarımız ile; ilçe merkezilerimizde SHM Müdürlüklerimiz ve Kaymakamlıklarımız ile koordineli olarak dini ve milli bayramlar ile özel günlerde şehit ailelerimiz ve gazilerimiz düzenli ziyaret edilmektedir. 211 kişinin istihdam işlemleri tamamlanmıştır. 35 başvuru reddedilmiştir. 16 başvuru işlemi devam etmektedir. Eylül-Ekim ayı içerisinde 126 gazimiz ASDEP Personeli tarafından ziyaret edilmiştir.3 Şehit ailemiz Ziyaret edilmiş ve Sosyal İnceleme raporu hazırlanmıştır. Kasım ayı itibariyle 120 Şehit Ailemizin ziyareti planlanmaktadır. ASDEP Personelimiz bir Şehit Annemizin hastaneye gidiş gelişlerinde refakat etmektedir’’
Seminer sonunda İlbaş, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.