Olta ve ağ kullanmadan balık avlıyorlar

OLTA VE AĞ KULLANMADAN BALIK AVLIYORLAR

Genel 12.09.2020 09:56:26 0
Olta ve ağ kullanmadan balık avlıyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.09.2020 09:56

Ağrı merkez Yukarı Küpkıran köyünün gençleri olta ve ağ kullanmadan çıplak elle balık yakalıyor.

Ağrı merkeze bağlı Yukarı Küpkıran köyünde ikamet eden köyün gençleri, Küpkıran Çayı’nda hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan bir yandan elle balık tutuyor bir yandan da eğleniyor. Elle balık tutma yöntemini büyüklerinden öğrendiklerini ve bu şekilde balık avlamayı gelenek haline getirdiklerini söyleyen gençler, bölgede yaşayan bazı insanların zehirli bitkilerle ve jeneratörler aracılığıyla dağlara elektrik çekerek, derelerdeki bütün canlılara zarar verdiklerini ifade etti.

"Bu yöntemi biz büyüklerimizden öğrendik"

Elle balık tutma yöntemini hobi olarak yaptıklarını ve bu şekilde deredeki diğer canlı gruplarına da zarar vermediklerini belirten köyün gençlerinden Sinan Doğrul, "Bugün elle balık tutmaya geldik. Bu yöntemi biz büyüklerimizden öğrendik. Gelecek nesillere de bunu öğretmeye çalışıyoruz. Bugün mesela 5-6 kişi geldik. 10-15 tane balık tuttuk veya tutmadık. Eskiden geldiğimizde herkese yetecek kadar balık tutuyorduk ama şimdi balık yok mesela. Bunun sebebi yine insanlar yani. Çünkü mesela köy buradan 3-4 kilometre uzaklıkta, insanlar buraya jeneratör çekip elektrikle balık avlıyorlar; ondan sonra zehirli bitkilerle balık avlıyorlar. Yani insanların bilinçsizliği bu" dedi.

Son zamanlarda insanların zehirli bitkiler ve elektrikle sularda kaçak olarak balık avlamaya çalıştıklarını dile getiren gençlerden Ebubekir Budak ise bu durumdan şikayetçi olduklarını belirterek, "Biz bu elle balık tutma yöntemini büyüklerimizden gördük. Bunu bir gelenek haline getirdik fakat şu an insanlar zehirli bitkilerle, elektrikleri dağlara çekerek jeneratörlerle derelere elektrik verip derelerdeki bütün canlıları öldürüyorlar. Şu an derelerde canlı kalmamış. Yılan olsun, balık olsun, kurbağa olsun hiçbir canlı kalmamış" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ