Nörobilim Kongresi'nde 'kadın ve erkek beyni' konuşuldu

- Sinir Bilimci Prof. Dr. Sinan Canan: - 'Temel düzeyde hiçbir farkımız yok. Fakat işleyiş ve yapıdaki küçük farklılıklar davranışsal olarak büyük farklılıklar ortaya çıkarabiliyor. Günlük yaşantıda kadınların yürümesinden konu

Genel 24.12.2019 10:15:35 0
Nörobilim Kongresi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.12.2019 10:15

İSTANBUL (AA) - Sinir Bilimci Prof. Dr. Sinan Canan, kadın ve erkek beyninin nasıl çalıştığına ilişkin, “Temel düzeyde hiçbir farkımız yok. Fakat işleyiş ve yapıdaki küçük farklılıklar davranışsal olarak büyük farklılıklar ortaya çıkarabiliyor. Günlük yaşantıda kadınların yürümesinden konuşmasına kadar erkeklerden farklı olduğunu biliriz.” ifadelerini kullandı.

Nişantaşı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi’nin orijinal araştırmaları, bilimsel derlemeleri, yorumları ve mektupları yayınladığı dergisinde yer alan bir çalışmada beyinlerin kadın ve erkek olarak ayrılmasının mümkün olup olmadığı araştırıldı. Araştırmada beyinler detaylı olarak tarandı fakat kadına veya erkeğe has bir beyin bölümüyle karşılaşılmadı.

Nişantaşı Üniversitesi’nde düzenlenen 3. Nörobilim Kongresi’nde kadın ve erkek beyninin nasıl çalıştığına, aralarında fark olup olmadığına dair bilgilendirmede bulunan Sinir Bilimci Prof. Dr. Sinan Canan, “Temel düzeyde hiçbir farkımız yok. Fakat işleyiş ve yapıdaki küçük farklılıklar davranışsal olarak büyük farklılıklar ortaya çıkarabiliyor. Günlük yaşantıda kadınların yürümesinden konuşmasına kadar erkeklerden farklı olduğunu biliriz.” ifadelerini kullandı.


- "Evrimsel hikayenin anlaşılması sorunu çözecek"


Prof. Dr. Canan, davranışların hem öğrenilmiş bir tarafı olduğunu hem de beyin yapısından gelen bazı farklılıkların bulunduğunu aktararak, "Beyin yapısına bakıldığında farklılıklar hemen görülecek cinsten değildir, çünkü bunlar çok küçük farklardır. Esas olan davranışlar üzerine yansıyan farklılıkları tartışmak.” değerlendirmesinde bulundu.

Canan, şunları kaydetti:

“Bunun için beynin anatomisini, kimyasını ölçmeyi bırakıp işin evrimsel hikayesine bakmamız gerekiyor. İnsanın evrimsel hikayesi çok iyi bilinmiyor. Bu anlaşılmayınca da bizler ‘kadın-erkek eşit midir? Kim üstündür?’ diye tartışıyoruz. Dolayısıyla evrimsel sürecin anlaşılması bu sorunu çözecektir.”

Kadın ve erkek zihninin eşit olmadığını belirten Canan, “Tabiatta eşit olan hiçbir şey yoktur. Yarattığımız medeniyet içerisinde roller insanı tanımadan paylaştırılan rollerdir. O yüzden bir sürü sorun yaşıyoruz. Kadın ve erkek eşit değildir, birbirinin tamamlayıcısı iki cinstir. Milyonlarca yıldır birlikte yaşamanın yolunu bulmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ