'Normalleşme sürecinde hızlı kilo vermeyin' uyarısı

Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan, Kovid-19 salgını nedeniyle evde kalındığını, bu dönemde kilo alan vatandaşların normalleşme sürecinde hızlı kilo vermeye çalışmasının, vücuda çok zararlı olduğunu belir

Genel 1.06.2020 11:40:12 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.06.2020 11:40

AKSARAY (AA) - Obezite ve Metabolik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde kalan vatandaşların, karbonhidrat tüketiminin fazla olmasından dolayı kilo problemi yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin bugün normalleşme sürecine girdiğini ancak vatandaşların bu süreçte hızlıca kilo vermeye çalışmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, "Her zamankinden daha uzun evde kaldığımız ve sabit oturduğumuz bu dönemde kaslarımız hızla zayıfladı. Bu süreçte uzun süre oturmaya bağlı omuzlarda, sırt kaslarında ve karın kaslarında zayıflama oldu. Hareketsizliğe bağlı metabolizmamızda yavaşlama oldu. Pandemi süresince evde kalan vatandaşlarda kilo kontrolünde sıkıntılar olmaya başladı. Kilo almanın en büyük sebebi hareketsizlik, insanların evlerinde yeterince hareket edememesi. Bu süreçte evlerde çok güzel yiyecekler hazırlandı. Gereğinden fazla kalori alınmasından dolayı vatandaşlarımızda kilo artışı görülüyor." diye konuştu.

Özkan, normalleşme sürecinde vatandaşların kilo verme konusunda dikkatli davranması gerektiğini belirterek kilo kontrolünü sağlamak için en önemli etkenin, alınan kalori ile harcanan kalorinin dengede olması gerektiğinin altını çizdi. Özkan, şöyle devam etti:

"Pandemi sürecinden normal hayata geçerken aldığımız kaloriyi biraz azaltıp hareketli yaşamı artırmamız gerekiyor. Hareketi artırırken de Kovid-19 riskleri bitmiş değil, mutlaka maske ve sosyal mesafe kurallarına uymamız gerekiyor. Bir anda spor salonlarına koşup oraları doldurmamız gerekmiyor. Yiyecek kısmında da karbonhidrat ve yağlardan kaçınıp proteine ağırlık vermek, kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olacaktır."

"Ölüme kadar götüren sonuçlar doğurabiliyor"

Özkan, bu süreçte çok kilo alan vatandaşlar için mutlaka diyetisyene gidip, kendilerine uygun bir program belirleyerek zayıflamaya başlaması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlara günde 1,5 saat tempolu yürüyüş öneren Prof. Dr. Özkan, "Kilo verme konusunda eğer alınan kalori az ise yürüyüş yeterlidir. Pasta, börek ve çörek gibi hamur işlerine ara verilmesi gerekiyor. Doktor kontrolünde yapılan diyet ve tedavilerde kilo vermeyi öneriyoruz. Ancak internetten veya farklı mecralardan alınan kilo verdirici ilaçları vatandaşlarımız kesinlikle kullanmamalı. Çünkü bunların içeriğinin ne olduğu genellikle bilinmiyor, ölüme kadar götüren sonuçlar doğurabiliyor. Bir ayda vücut kilomuzun yüzde 5 ile 10'undan fazlasını vermek çok sağlıklı değil." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ