Netanyahu ile koalisyon ortağı Gantz arasında tartışma

İsrail'de 2 ayı aşkın süredir devam eden protestolar nedeniyle Başbakan Netanyahu ile koalisyon ortağı Savunma Bakanı Gantz arasında tartışma yaşandı.

Genel 2.08.2020 18:25:48 0
Netanyahu ile koalisyon ortağı Gantz arasında tartışma
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.08.2020 18:25

KUDÜS (AA) - İsrail'de 2 ayı aşkın süredir devam eden protestolar nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu ile koalisyon ortağı Savunma Bakanı Benny Gantz arasında tartışma yaşandı.

İsrail'in Kanal12 televizyonuna göre Netanyahu, haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, başta Kudüs'te olmak üzere ülkenin neredeyse her yerinde düzenlenen gösteriler için "Demokrasiyi ayaklar altına alma girişimi" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail medyasını, kendisine karşı göstericilere "suç ortaklığı yapmak"la suçlayan Netanyahu şunları söyledi:

"Koronavirüsün yayılma noktası sayılan bu gösterilere kimse sınırlama getirme çabasında olmadı hatta aksi yaşanıyor. Bu gösterileri parlatıyorlar. Daha önceki prosedürlerin aksine mahalleleri felç etmelerine, yolları kapatmalarına izin veriliyor."

"Gösterilere izin vermeliyiz"

Savunma Bakanı Gantz, Netanyahu'nun bu sözlerine karşılık, "Protesto gösterileri demokrasinin can damarıdır. Gösterilere izin vermeliyiz ve göstericileri korumalıyız." dedi.

Gantz, 15 bin kişinin Tel Aviv'de gösteri düzenlediğine ve 12 göstericinin gözaltına alındığına dikkati çekerek, "Biz hükümet olarak insanları dinlemek zorundayız. Bizim gösteriye izin verme ve göstericiyi koruma sorumluluğumuz var ancak maalesef dün birçok yerde saldırıya maruz kaldılar." ifadelerini kullandı.

Gösterilerin neden olduğu yüksek tansiyonun gölgesinde yaşanan bu tartışma, koalisyon hükümetinin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi olasılığının arttığı yorumlarına yol açtı.

Öte yandan, bütçe meselesi de iki lider arasında ayrı bir anlaşmazlık konusu. Netanyahu bir yıllık bütçe planının kabul edilmesini dayatırken, Gantz, 2 yıllık bir bütçe planının kabul edilmesini istiyor.

Yerel basına yansıyan haberlerde, Başbakan Netanyahu'nun yıllık bütçe planının kabul edilmesini engelleyerek ülkeyi yeni bir erken seçime götürmeyi hedeflediği belirtilmişti.

İsrail'de, geçen yıl 6 Nisan, 17 Eylül ve bu yıl 2 Mart'ta olmak üzere 3 kez erken seçim yapılmıştı.

Mart ayındaki seçimin ardından Netanyahu liderliğindeki Likud ile Gantz'ın partisi Mavi-Beyaz, 20 Nisan'da koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya varmıştı.

Anlaşma gereği, başbakanlık görevini ilk 1,5 yıl Netanyahu, diğer 1,5 yıl da Gantz yürütecek.

Netanyahu ile Gantz koalisyon hükümeti konusunda anlaşsalar da iki lider arasındaki görüş ayrılıkları sık sık gündeme geliyor.

Muhabir: Esat Fırat

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ