'Nefes almak çok kıymetli bir hale geliyor'

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 servisinde görev yapan doktorlar, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde yaşadıkları zorluklara rağmen hastalara nefes olmaya çalışıyor.

Genel 13.11.2020 13:15:04 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.11.2020 13:15

VAN (AA) - Kovid-19 tanısı konulan hastaları iyileştirmek için yoğun çaba sarf eden doktorlar, günlerce sevdiklerinden uzak kalmalarına rağmen fedakarca görev yapmayı sürdürüyor.

Bu süreçte salgına yakalanan, tedavi süreçlerinin ardından görevlerinin başına dönen doktorlar, virüsün yayılmasının önlenmesi ve insanların hayatını kaybetmesinin engellenmesi için herkesin belirlenen kurallara uymasını istiyor.

Kovid-19'u yenen Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhun Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayında rahatsızlandığını belirtti.

Yüksek ateş ve öksürükle başlayan rahatsızlığının 4. gününde şiddetli göğüs ve eklem ağrısı başladığını dile getiren Varlı, "Rahatsızlığım artınca test yaptırdım. Kovid-19 testim pozitif çıktı. Özellikle göğüs ve eklem ağrısı şikayetim çok fazlaydı. İki hafta evimde tedavi olduktan sonra sağlığıma kavuştum. Bir ay sonra da immün plazma bağışında bulundum. İyileştikten sonra vakit kaybetmeden görevime döndüm." diye konuştu.

Hamile olan eşi, kendisi ve bebeğin sağlığı için görevinden ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Varlı, eve gittiğinde hiçbir yere temas etmeden kendi hijyenini sağladığını, görevleri dolayısıyla günlerce sevdikleri ve ailelerinden uzak kalmanın çok zor olduğunu söyledi.

Elle dokunulan yerlerden virüs kapma riskinin yüksek olduğunu kaydeden Varlı, bu nedenle kapı kolu, asansör ve lamba düğmeleri, musluk, çekmece gibi yerlere dirsekle temas edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:

"Yüzey temaslarında elimiz yerine dirseğimizi kullanırsak virüs kapma durumunu engellemiş oluruz. Virüs kapma ihtimalini ve bu yüzeylere virüs bulaşını azaltmak için özellikle kafe, restoran ve iş yerlerinde bu kurallara dikkat etmeliyiz. Maske takmak virüsün bulaşma imkanını büyük oranda azaltıyor. Bu da salgının yayılmasını önlemede önemli bir etken oluyor."

İnsan sağlığı açısından kolay nefes alıp vermenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Varlı, şunları kaydetti:

"Nefes almak çok kıymetli bir hale geliyor. Burada nefessiz kalan hastaları her gün görüyoruz. 'Hocam nefes alamıyorum, yardım et.' diyorlar. Kaybettiğimiz hastalar olunca çok üzülüyoruz. Hastalarımızı en iyi şekilde tedavi etmeye çalışıyoruz. Kovid-19'a yakalanan hasta yakını olmak bile insandan çok şey götürüyor. Bu durumu yaşamamak için maske mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Yakınları, Kovid-19 yakalanan hastaları sürekli cep telefonuyla arıyorlar. Telefonla çok uzun süre konuşan hastalarımızın akciğerleri yoruluyor. Lütfen Kovid-19 hastalarıyla uzun süre telefonda konuşup onları yormayalım. Geçmiş olsun dileklerimizi iletmek için mesaj göndermeyi tercih edelim."

Varlı, salgın süresince görev yapan sağlık çalışanlarının fedakarlığına destek vermek isteyenlerin maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

"Sağlık çalışanlarımız, hastalarını iyileştirmek için canları pahasına mücadele ediyor"

Hastane Başhekim Yardımcısı ve Kovid-19 Genel Koordinatörü Op. Dr. Mehmet Kadir Bartın ise hastanenin 1500 yatak kapasitesi, fiziki altyapısı ve sahip olduğu yüksek teknolojiyle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.

Sağlık çalışanlarının salgınla mücadele sürecinde uzun süre ailelerinden uzak kaldığını, insanların sağlığına kavuşması için özveriyle çalıştığını anlatan Bartın, "Kovid-19'un ilimizde görülmeye başlandığı andan itibaren hastanemiz pandemi hastanesine dönüştürüldü. Kovid-19 vakaları için özel bir alan yaptık. Beş poliklinikte hastalarımızı tedavi ediyoruz. İlimizin yanı sıra çevre il ve ilçelere de hizmet veren bir hastaneyiz. Pandemi sürecinde sağlık çalışanları olarak gerçekten çok travmatik zamanlar geçirdik. Sağlık çalışanlarımıza her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz. Virüse karşı koruyucu tedbirlerimizi en yüksek düzeyde tuttuk. Personelimize psikososyal destek hizmeti veriyoruz. Sağlık çalışanlarımız, hastalarını iyileştirmek için canları pahasını mücadele ediyor." şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ