Myanmar'da darbe lideri General Hlaing, devrik lider Suu Çii'nin sağlığının yerinde olduğunu açıkladı

Myanmar'da askeri darbeyle yönetime el koyan Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing, darbeden bu yana gözaltında tutulan ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin sağlığının yerinde olduğunu söyledi.

Genel 23.05.2021 13:35:20 0
Myanmar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.05.2021 13:35

KUALA LUMPUR (AA) - Myanmar'daki 1 Şubat darbesinden bu yana ilk röportajını veren General Hlaing, darbenin nedenlerine ve Suu Çii'nin mevcut durumuna ilişkin soruları cevapladı.

Hlaing, Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle yönetime el koyduklarını savunarak halkın talebi doğrultusunda yeniden seçimlere gidileceğini belirtti.

Suu Çii'nin durumuna ilişkin soruya Hlaing, "Suu Çii'nin sağlığı yerinde. Evinde sağlıklı bir şekilde gözetimde tutuluyor. Gelecek günlerde mahkemeye çıkacak." cevabını verdi.

Hlaing, 5 yıllık iktidarında Suu Çii'nin performansını nasıl bulduğu sorusu üzerine "Elinden geleni yaptı." ifadesini kullandı.

Suu Çii'nin şimdiye kadar avukatıyla görüştürülmemesinin nedenini ise Hlaing, güvenlik gerekçelerine bağladı.

Protestolara katılan 125 binden fazla öğretmenin işine son verildi

Öte yandan Myanmar askeri yönetiminin, ülkedeki darbe karşıtı protestolara katılan veya sivil itaatsizlik eyleminde bulunarak işine gitmeyen en az 125 bin öğretmenin işine son verdiği açıklandı.

Myanmar Öğretmenler Federasyonundan yapılan açıklamada, 5 Mayıs itibarıyla 125 bin 900 öğretmenin sözleşmesinin feshedildiği bildirildi.

Askeri yönetimin, öğretmenleri takip ederek protestolara katılan veya sivil itaatsizlik eyleminde bulunanları tespit ettiği belirtildi.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne dek 815 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ