Myanmar'da askeri darbeden bu yana 120 bin kişi yerinden edildi, 75 kişi kayboldu

Myanmar'da askeri darbeden bu yana Myanmar ordusu ile darbe karşıtı silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalar sonucu en az 120 bin kişinin yerinden edildiği ve Myanmar ordusunun kaçırdığı en az 75 sivilin kaybolduğu bildirildi.

Genel 29.05.2021 14:11:35 0
Myanmar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.05.2021 14:11

KUALA LUMPUR (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) hazırladığı raporda, ülke genelinde Myanmar ordusu ile darbe karşıtı etnik silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların sivillere zararı incelendi.

Buna göre, ülkenin güneydoğusunda taraflar arası çatışmalar ve güvensizlik nedeniyle yaklaşık 85 bin 900 sivil evini terk ederken Kuzey Şan eyaletinde 15 bin, Kachin ve Chin eyaletlerinde 20 bin kişi yerinden edildi.

Mayısın başından bu yana Myanmar ordusuyla darbe karşıtı Chinland Savunma Kuvvetleri (CDF) arasında şiddetli çatışmaların sürdüğü Chin eyaletine bağlı Mindat'ta evini terk eden halkın insani yardıma ihtiyaç duyduğu bildirilen raporda, binlerce kişinin temel gıda, su ve ilaç temininde sıkıntı yaşadığı kaydedildi.

Raporda ayrıca askeri yönetime karşı vatandaşların yaptığı sivil itaatsizlik eylemlerinin ekonomi sektörüne olumsuz etkileri sonucu para akışının azaldığı ve halkın nakit sıkıntısı çektiği vurgulandı.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu (AAPP) ise bugünkü raporunda, 1 Şubat darbesinden bu yana Myanmar ordusunun ev baskınları, gözaltılar ve insan kaçırmaları sonucu ülkede en az 75 kişinin kayıplara karıştığı bilgisi yer aldı.

Bu kişilerden 23'ünün kaybolduğu bilgisinin aileleri tarafından doğrulandığı, 52 kişinin kaybolduğu bilgisinin ise doğrulanma aşamasında olduğu raporda bildirildi.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 833 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ