Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, bitki ve bitkisel ürünlerde 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle uygulama alınacak ’Karekod’ uygulamasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kurumun toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, kentte faaliyet yürüten bitki koruma bayilerine bilgilendirme yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, karekod uygulamasının başlamasıyla birlikte zirai mücadele ilaçlarının üretim aşamasından çiftçilere ulaşıncaya kadar her aşamada takibini sağlamanın çok önemli olduğunu söyledi. Çolakoğlu, "Ayrıca bu çerçevede bitki koruma ürünlerinin kayıt altına alınması amacıyla bitki koruma ürünlerinde karekod sistemine geçilerek, bayilerde bulunan stok ve raftaki mevcut bitki koruma ürünlerinin hangi tarihte, ne miktarda kimden alındığı, bu ürünlerin hangi tarihte, ne miktarda kime ve hangi üründe kullanılmak üzere satıldığı bilgisi takip edilebilecek. Bitki koruma makineleri de bitki koruma ürünlerinde olduğu gibi karekod sistemi ile takip edilerek ürün kimliğine tam ve doğru sayısal verilere ulaşıp, takibi kolaylaşacak, kayıt dışı ürünlerin belirlenmesi sağlanacak" dedi.
Türkiye’de toplam 6 bin 786 bitki koruma ürünleri bayisi bulunduğunu dile getiren Ergün Çolakoğlu, "Bu nedenle bitki koruma ürünlerinin takibi gerçekten çok önemlidir. Bugün ülkemizde ürün üretiminin yanı sıra kaynaklarımızı da iyi geliştirmek adına dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Bitki Koruma Ürünleri Takibi Projesi ile neyi, ne kadar ve ne şekilde üretebileceğimizi ortaya koymaya çalışacağız. Bu projeyi hep birlikte el ele yürütebilmemiz için dayanışma içerisinde olacağımızı bildirmek istiyorum" diye konuştu.
Çolakoğlu’nun konuşmasının ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından bitki koruma ürünleri takip sisteminin tanıtımı yapıldı.