Muş'ta 'Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eylem Planı' toplantısı

Genel 20.03.2018 12:07:56 0
Muş
Tarih: 01.01.0001 00:00
Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eylem Planı” toplantısı, Vali Aziz Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Muş Valiliğinin toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Aziz Yıldırım, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Vali Yardımcısı Alper Çifçi, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, kanaat önderleri, STK temsilcileri ile paydaş kurum temsilcileri katıldı. Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Aziz Yıldırım, erken yaşta evlilikler ve özellikle zoraki evliliklerin hala gündemi meşgul ettiğini belirterek, "Bunun kısa zamanda sıfırlanması hemen mümkün olmasa da en azından azaltabiliriz diye düşünüyorum. Böyle bir problem toplumun geleceğini de etkiler. Çünkü küçük yaşta özellikle zoraki istemediği halde ve istemediği bir kişiyle evlendirilip uzun süre devam ettirilen evlilik sayısı çok azdır. Onun için bu tür evliliklerin mutlaka kontrol altına alınması ve toplumumuzda makul sayılabilecek yaşlarda evliliklerin gerçekleştirilebilmesi için bir takım çalışmalar yapılması gerekir. Farkındalık oluşturacak programların oluşturulması gerekir. Bugün sizlerin, bu değerli hazirunun katılımıyla böyle bir toplantıyı ilimizde gerçekleştiriyoruz" dedi.
Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin ve ayrımcılığın bir türü olan erken yaşta ve zorla evliliklerin dünyanın birçok bölgesinde varlığını sürdürmekte olan toplumsal bir olgu olduğuna vurgu yapan Vali Aziz Yıldırım, "Erken yaşta ve zorla evlilikler namus algısı, ekonomik yoksulluk, eğitim düzeyinin düşüklüğü, yanlış ve eksik bilgilerden kaynaklanan kalıp yargılar, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplum baskısı, mülkiyet unsuru gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Önleme niteliği taşıyan düzenleme, yapılan alanların başında eğitim gelmektedir. 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimden, 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmiş ve böylelikle çocuklarımızın okullaşma oranlarının arttırılması amaç edinilerek erken yaşta evliliğin de önüne geçilmek istenmiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu bağlamında, ’Erken Yaşta ve Zorla Evlilik’ neticesinde mağdura karşı gerçekleştirilen fiillerin içerdiği ve sonucunda meydana gelen unsurlar; TCK’nın 103., 104., 105. ve 109’uncu maddelerinde düzenlenen suçlar kapsamında cezalandırılmaktadır. ’Erken Yaşta Ve Zorla Evlilik’ fiili sonucunda, kişinin vücut dokunulmazlığının, cinsel dokunulmazlığının, kişi hürriyetinin ihlal edildiği bir gerçektir. TCK’da, söz konusu ihlaller cezalandırılmaktadır" diye konuştu.
Program, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasının ardından sona erdi.