Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Son 10 yıldır, zorunlu olmayan hiçbir aidatı artırmadık" dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Aralık ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. 15 Temmuz Şehitleri Meclis Salonu’nda Meclis Başkanı Sami Payza Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Kasım ayı mizanı ve fasıllar arası aktarım okunarak, oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda 2018 yılı oda bütçesi 5 milyon TL olarak belirlendi. Yılın son meclis toplantısında daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, oda çalışmaları hakkında bilgiler vererek, gündeme ilişkin konularla ilgili değerlendirmede bulundu. Bütçe ile alakalı konuşan Erkoç, “Biz son 10 yıldır, özellikle zorunlu olmayan hiçbir aidatı artırıma gitmedik. Bu üyelerimize hizmet anlamında büyük bir mana ifade ediyor ve özellikle de son dönemde odamızın gelirleri de dikkate alınarak bu süreçte artırma gitmedik. Diğer odalar ile kıyasladığımızda en ucuz hizmeti veren ve en hızlı, en kaliteli hizmeti vermeye çalışan bir odayız. Ben bu noktada Genel Sekreterimize ve muhasebedeki yetkili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
2017 yılını değerlendiren Erkoç, “Bir yılı daha geride bıraktık, zaman hızlı bir şekilde geçiyor, zaman hepimiz için çok değerli. İnşallah yeni yıl ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur. Biz şundan eminiz ki: Bir ve beraber olursak her türlü karanlığı aydınlığa çevirebiliriz. Biz, bir ve beraber olduğumuz müddetçe güçlüyüz. 2018 de dünyanın her yerinde barış olsun, huzur olsun. Ekonomide inşallah yapılacak yeni düzenlemeler ile birlikte daha güzel günlere ulaşacağız. Biz iş dünyası olarak yarınlardan umutluyuz. Kötü günler yaşadık ancak dik duruşumuzu ve gelecekle ilgili hedeflerimizi hiç değiştirmedik” şeklinde konuştu.
Konuşmasında ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararını da değinen Erkoç, “Kudüs üç dinin kutsal bir mekanı, BM’de alınan son karar dünyanın beşten büyük olduğunu bir kez daha gösteriyor. Biz Filistin’de mağduriyet yaşayan bütün kardeşlerimizin bir an önce huzura erişmesini arzu ediyoruz” dedi.
Türkiye’nin yılın 3. çeyreğinde 11.1 oranında büyümesinin kendilerine moral verdiğini aktaran Erkoç, “Büyüme rakamlarına baktığımızda Türkiye’nin yılın 3. çeyreğinde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olması iş dünyasına büyük bir moral verdi. Bu başarıyı nitelikli ve sürdürülebilir kılarak taçlandırmalıyız. Türkiye büyüme rakamları ile dünyada gıpta ile bakılan bir ülke oldu. Bu rakam bizlere büyük bir moral aşıladı. Tüm bunların yanında küçük ve orta ölçekli işletmelerimizdeki sıkıntıları biliyoruz. Kredi Garanti Fonunun 2018 yılı içerisinde tekrar devreye sokularak kredi ihtiyacı duyan işletmelerimize kredi desteğinin devam etmesini arzuluyoruz” diye konuştu.
Sanayicinin uzun süredir gündeminde olan, OSB’lerdeki tesislerin birden fazla katılımcıya kiraya verilebilmesine imkan tanıyan düzenlemenin hayat geçtiğini dile getiren Erkoç, “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısında 64’üncü maddede yer alan, daha sonra 57’nci madde olarak revize edilen düzenleme, OSB Kanunu’nun 18’inci maddesini değiştirdi. Buna göre, sanayi tesislerinin atıl kalmaması için sanayi parsellerinde yer alan tesislerde bir katılımcı ya da katılımcının kiracısı üretim yapabilecek. OSB Kanunu yürürlüğe girmeden önce kurulmuş olan 121 OSB, sanayi odalarının kurduğu 8 OSB ve küçük sanayi sitelerinden oluşan 5 OSB’de yer alan ve 1 Temmuz 2017 tarihinden önce yapı kullanma izni almış olan tesisler, kiralamaya ilişkin kısıtlamalardan muaf olacak" dedi.
Başkan Erkoç, Malatya’da 13 binin üzerinde istihdam sağlayarak istihdama katkıda bulunduklarını söyleyerek, “İstihdam seferberliği ile ilgili geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantıya biz de katıldık. Biz Malatya’da 11 bin istihdamı gerçekleştireceğimizi ifade etmiştik. Bugünkü aldığımız bilgiler doğrultusunda Malatya’da 13 binin üzerinde bir istihdam gerçekleştirdik. Ben bu konuda iş dünyasındaki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
3. Organize Sanayi Bölgesinde 347 hektarlık altyapı ihale sözleşmesinin imzalandığını belirten Erkoç, “İlimizde istihdamın artmasına katkı sunacak olan 3. Organize Sanayi Bölgesi 347 hektarlık alanın yol, su, yağmur suyu drenaj kanalı ve kanalizasyon altyapı ihalesi yapıldı. 88 parselden oluşmaktadır. İhale bedeli 44,5 milyon TL olan altyapı ihalesi yüzde 43.21 kırım ile 25,5 milyon TL’ye ihale edildi. İlgili firma ile sözleşme imzalandı. Malatya’mıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Malatya’nın ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Erkoç, “Malatya’nın ihracat rakamlarına baktığımızda Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Malatya’nın Ocak-Kasım 2017 ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.52 artarak 325 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat sektörlerinin kuru meyve ve mamülleri, hazır giyim ve konfeksiyon, tekstil ve ham maddeleri, su ürünleri ve hayvansal mamulleri oluşturmaktadır” diye konuştu.