Moria'da binlerce düzensiz göçmen zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor

Daha iyi bir gelecek için ülkelerinden kaçarak Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria kampına sığınan binlerce düzensiz göçmen zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor.

Genel 26.11.2019 11:39:14 0
Moria
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.11.2019 11:39

MİDİLLİ (AA) - Kapasitesinin çok üzerinde kişinin bulunduğu Moria kampında düzensiz göçmenler çeşitli hastalıklardan intihar vakalarına her gün pek çok sorunla mücadele ediyor.

Kötü koşullarıyla sık sık gündeme gelen 3 bin kişi kapasiteli kampta kalan yaklaşık 16 bin düzensiz göçmen, açlık, su sıkıntısı, soğuk hava gibi olumsuzluklara rağmen bir gün ''zengin ülkelere'' ulaşmanın hayalini kuruyor.

Yetersiz barınma kapasitesi, içme suyunun olmaması, atık su birikintileri ve çöp yığınları, kendini hissettirmeye başlayan kış aylarında endişe verici boyutlara ulaştı.

Kampta az miktarda yemek verilmesinden şikayetçi göçmenler, gün içinde topladıkları odunlarla akşam ateş yakarak hem ısınıyor hem de karınlarını doyuracak yemek pişiriyor. Bazıları ise geride bıraktıkları ailelerine para gönderebilmek için tandırda pişirdikleri ekmekleri satıyor.

"Buradaki durum kendi ülkemizden daha berbat"

Kampta kalan göçmenlerden Afganistanlı Sebhatullah Halili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz daha güvenli bir yere sığınmak için savaştan kaçtık ama buradaki durum kendi ülkemizden daha berbat. Daha güvenli bir yer istiyoruz." dedi.

Midilli Adası'na gelmeden önce Türkiye'de bir yıl eczacılık okuduğunu ancak maddi sıkıntılardan dolayı okuldan ayrılmak zorunda kaldığını anlatan 23 yaşındaki Halili, "Bu kampta durum çok kötü. İnsanlar ülkelerindeki savaşlardan kaçıyor. Hayatlarını devam ettirebilmek için Avrupa'ya veya güvenli ülkelere sığınıyorlar ama maalesef biz burada sıkışıp kaldık." ifadesini kullandı.

Halili, yaşadıkları sıkıntılardan kimsenin haberdar olmadığını belirterek, "Biz ne yaşıyoruz, ne çekiyoruz bunları kimse bilmiyor. Daha güvenli bir yere sığınalım diye savaştan kaçtık ama buradaki durum kendi ülkemizden daha berbat. Daha güvenli bir yer istiyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya'da uluslararası ilişkiler okumak isteğini söyleyen Halili, Yunanistan'da beklediğini bulamadığını, Almanya'ya ulaşmak için elinden gelen her şeyi yapacağını dile getirdi.

Üç aydır Moria kampında olduğunu anlatan Afganistanlı Sami Habibi, kendi aralarında topladıkları parayla aldıkları çadırda 8 kişi kaldıklarını, çok soğuk gecelerde sabaha kadar uyuyamadıklarını ifade etti.

Kamptaki sağlık hizmetlerine erişimin kolay olmadığını belirten Habibi, "Burada doktora ulaşmak çok zor. En az bir hafta önceden randevu almak gerekiyor." dedi.

- 9 aylık bir bebek sıvı kaybından hayatını kaybetmişti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına bağlı sağlık çalışanları sık sık Moria kampıyla ilgili uyarıda bulunuyor.

Kamp yaklaşık iki hafta önce 9 aylık bir bebeğin sıvı kaybından hayatını kaybetmesiyle gündeme gelmişti.

Sınır Tanımayan Doktorların yaptığı açıklamada, "Moria kampındaki insanların ruhsal ve fiziksel sağlıkları sürekli risk altında. Yunanistan ve Avrupa Birliği hemen harekete geçmeli.'' ifadesi kullanılmıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ