Mobbing, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde seçmeli ders olarak okutulacak

Mobbing İle Mücadele Derneği Erzurum Başkanı Jale Alcan’dan Eby Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e Ziyaret

Genel 6.09.2019 17:07:19 0
Mobbing, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde seçmeli ders olarak okutulacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.09.2019 17:07

Üniversitelerde ders olarak okutulmaya başlanan mobbingin, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde de 2019-2020 eğitim öğretim yılında seçmeli ders olarak müfredata girmesi için senatoya sunulacak.

Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Başkanı Jale Alcan, Erzincan Binali Yıldırım (EBY) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e ziyarette bulundu. Üniversitelerde mobbingin fazla olduğunu belirterek bunun birden fazla nedeni olduğunu söyleyen Alcan, Rektör Prof. Dr. Akın Levent’e dernek çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Üniversitelerde yaşanan mobbinglerle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Alcan, “Üniversitelerde yalnızca bilim adamları çalışmıyor, idari ve teknik personel, işçiler ve taşeron firma elemanları da çalışıyor. Üniversiteler gerek akademik personel, idari personel ve gerekse öğrenciler açısından o kentin en büyük eğitim ve sağlık kuruluşudur. İş gören ve hangi iş kolu olursa olsun fiziken ve psikolojik olarak rahat olmadıkları bir yerde verimli çalışamaz üretimde bulunamazlar. Türkiye’de üniversiteler mobbing olayının en fazla yaşandığı yerlerin başında geliyor maalesef. Üniversitelerde mobbinge neden olan faktörleri akademik kıskançlık, mevzuat, yönetim anlayışı, mobbing’in kabul edilmemesi veya hafife alınması, seçim sonuçları, maddi imkânlarda eşit olmayan uygulamalar, objektif olmayan değerlendirmeler, cinsiyet ayrımı, akademik kimliğe saldırı, sözleşmeli personel uygulaması, din, mezhep ve ideolojik sebepler, farklı siyasi görüşler olabileceği gibi üniversitelerdeki örgütsel yapının ve yönetsel işleyişin mobbing’i kolaylaştırdığını söylenebiliriz. Mobbing’e dur demek için üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulmalı, mobbing birimleri kurulmalı kurulmakla kalmayıp bu birimleri denetleyen ciddi bir üst masa oluşturulmalıdır.” dedi.

Mobbingin her statüde yapıldığını vurgulayan Jale Alcan, “Sadece yönetici konumundaki öğretim üyeleri mobbing yapar, yönetici konumunda olmayan öğretim üye/ elemanları mobbing yapmaz sonucu çıkarılmamalı. Üstler astlarına, aynı düzeyde olanlar birbirlerine, hatta astlar da üstlerine mobbing yapabilirler. Üniversitelerde mobbing yapıldığı gibi kamu kurum kuruluşları idari hizmetler ya da özel sektörde de mobbing var. Mobbingin, intiharlara, cinayetlere, alkol, uyuşturucu ve antidepresan bağımlılığına neden olduğu dikkate alınarak tüm kurum/kuruluşlarda müeyyideler buna göre düzenlenmeli. Mobbing kurumlarımıza ve insanlarımıza telafi edilemeyecek boyutta zaman maliyetine, maddi ve sosyal külfetlere neden oluyor. Çağın iş vebası veya psikoterör felaketinin kazananı olmaz, mağdur zorba ve seyirci zarar gördüğü gibi kurum ve kuruluşlar topyekûn devlet zarar görür. Mobbing deyip geçmemek lazım çok ciddi boyutlara varan bir durumdur ve devletin bu konu ile ilgili ciddi yaptırımlar uygulaması gerekir” diye konuştu.

“Mobbing, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde seçmeli ders olarak okutulacak”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek mobbingin Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde 2019 - 2020 eğitim öğretim yılında seçmeli ders olarak okutulması için senatonun onayına sunacaklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Akın Levent, “Üniversitemizde mobbing uygulamalarının oluşturduğu yıkımı onarmak ve mobbing uygulamalarını en aza indirmek için sistematik biçimde mücadelemiz var. Üniversiteler bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile vatandaşın, halkların ve dahi ulusların yaşam standartlarını iyileştirmede daha fazla imkân sunarken; toplumsal sorunların çözümüne de katkı sağlayan, çalışanların hak ve özgürlüklerini koruyan, bilimsel ve sosyal projeler üreten entelektüel, özerk hizmet kuruluşlardır. Üniversite çatısı altında çalışan akademisyen, idari, teknik ve firma elemanlarından oluşan geniş bir kadromuz bulunmaktadır. Akademisyenler ve diğer tüm çalışanlarımızın üretken, daha mutlu, özgür düşünen, eleştirel yaklaşan, sorgulayan çağın gerisinde kalmayan, topluma öncülük edebilen, başarılı birer bilim insanı olabilmeleri için iş yeri sorunlarının azaltılmış olması gerekmektedir. Bu çerçevede büyük bir kararlılık ve azimle çalışıyoruz; çalışmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Akın Levent, bu sene mobbing yönergesini hayatiyete geçirip tüm üniversite çalışanlarının, öğrencilerin huzur içerisinde eğitim öğretim yılını geçirmeleri için çalışmaları olacağını kaydederek, “Türkiye’de mobbing ile mücadele bilincinin gelişmesi için Mobbing Farkındalığı Haftası düzenliyor. 4-10 Şubat tarihleri arasında bu konuyla ilgili bizde üniversitemizde panel ve sempozyum şeklinde etkinlikler yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ