Merasim Sokak'ı kana bulayan teröristler cezasız kalmadı

Başkentte 17 Şubat 2016'da 29 kişinin hayatını kaybettiği, 75 vatandaşın yaralandığı Merasim Sokak'taki terör saldırısının faili PKK'lı teröristler, 30'ar kez 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırıldı.

Genel 16.02.2021 12:19:31 0
Merasim Sokak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.02.2021 12:19

ANKARA (AA) - Ankara'da Merasim Sokak'ta terör örgütü PKK tarafından düzenlenen, 29 kişinin yaşamını yitirdiği, 75 vatandaşın yaralandığı saldırının üzerinden 5 yıl geçti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, güvenlik güçlerinin etkin askeri teknolojilerle kırsalda yürüttüğü yoğun operasyonlarla köşeye sıkışan terör örgütü PKK, 17 Şubat 2016'da Merasim Sokak'ta sivil memur ve askeri personeli taşıyan servis araçlarına bomba yüklü otomobille saldırı düzenledi.

Türkiye'yi yasa boğan hain saldırıda, aralarında sivillerin de bulunduğu 29 kişi hayatını kaybetti, 75 vatandaş yaralandı. Saldırıda birçok araç ve bina da zarar gördü. Bombalı saldırıyı Suriye'den Türkiye'ye giriş yapan, Van nüfusuna kayıtlı "Zinar-Raperin" kod adlı PKK'lı terörist Abdulbaki Sömer'in gerçekleştirdiği belirlendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, terör örgütü PKK'nın paravan yapılanması TAK tarafından üstlenilen saldırının, PKK/KCK sözde üst yönetiminin talimatıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

İddianamede, PKK elebaşları Zübeyir Aydar, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Fehman Hüseyin ve Remzi Kartal ile örgütün Suriye uzantısı PYD'nin elebaşı Salih Müslim'in de aralarında bulunduğu 68 kişi hakkında 30'ar kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası talep edildi. Örgüt elebaşları da dahil 48 kişi hakkında yakalama emri çıkarıldı.

Terör saldırısının failleri cezasız kalmadı

İlk duruşması 14 Mart 2017'de Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen dava, 10 Eylül 2018'de karara bağlandı.

Buna göre, sanıklar Kudbettin Onur, Ahmet Karaman, Muharrem Canikli, Hayrettin Tomak, Hüseyin Karadaş ve Metin Aslan, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozma" suçundan birer, 29 kişiyi "kasten öldürme" suçundan ise 29'ar kez "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırıldı.

Ayrıca bu sanıklara, 75 kişiye yönelik "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs" ve "patlayıcı maddeleri bulundurmak, nakletmek" suçlarından da bin 185'er yıl hapis cezası ile 33 bin 320'şer lira adli para cezası verildi.

Sanıklar Bahri Deniz ve Metin Onur'a "terör örgütü üyeliğinden" 9'ar yıl hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı. Mustafa Bulut, Turgut Kahraman, Hüseyin Gökduman, Murat Karacan, İsmail İpar, Metin Cura ve Hasan Avsan ise "dolandırıcılıktan" 6'şar yıl hapis ve 12 bin lira adli para cezasına mahkum edildi.

Serdar Bulut ve Uğur Yüce bütün suçlardan beraat ederken, İstanbul'da aynı suçtan hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan sanık Sinem Oğuz'un dosyası reddedildi.

Aralarında terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu firari 50 sanığın dosyası ise ayrıldı.

Şehitlerin kanı yerde kalmadı

İç güvenlik operasyonları kapsamında 19 Temmuz 2019'da Diyarbakır Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, Merasim Sokak'taki bombalı eylemi planlayan, organize eden ve talimatını veren Erhan Porsipi kod adlı İshak Özçaktu, Lice İlçesi Hevsel Mezrası kırsalında etkisiz hale getirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonun ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Porsipi. Bu akşam rahat uyuyacağım. Uzun zamandır peşindeydik. İnönü Stadı, Merasim Sokak, Kayseri, İstanbul, hepsinin intikamı alındı. Bu kırmızı başka kırmızı... Şükürler olsun. Bu olmadan gitseydim gözüm açık giderdim." ifadelerini kullanmıştı.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ