MEB'in yetiştirdiği ustaların yüzde 88'i kendi alanında istihdam ediliyor

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan araştırma, mesleki eğitim merkezi mezunlarının kendi alanlarındaki istihdam oranının yüzde 88 olduğunu ortaya çıkardı.

Genel 23.05.2019 12:34:23 0
MEB
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.05.2019 12:34

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan araştırma, mesleki eğitim merkezi mezunlarının kendi alanlarındaki istihdam oranının yüzde 88 olduğunu ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakanlığınca, mesleki eğitim merkezlerinden 2017-2018 eğitim-öğretim yılında mezun olanların istihdamları üzerine yapılan araştırmada, dikkat çekici sonuçlar elde edildi.

Mesleki ve teknik eğitimden sorumlu Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, araştırma sonuçlarına ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

Türkiye'de 323 mesleki ve eğitim merkezinde, yaklaşık 100 bin öğrencinin eğitim aldığını bildiren Özer, bu merkezlerde öğrencilerin haftada bir gün okulda eğitim alırken diğer günler işletmelerde beceri eğitimlerine devam ettiğini anlattı.

Özer, zorunlu eğitim kapsamında bulunan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerden 11. sınıf sonunda beceri sınavlarında başarılı olanlara kalfalık, 12. sınıf sonunda yapılan beceri sınavlarında başarılı olanlara da ustalık belgesi verildiğini, mesleki ve teknik eğitim alanlarında istihdamı artırmayı önemsediklerini vurguladı.

"Merkezlerin işlevleri başarılı"

TÜİK verilerine göre, 2018 yılında mesleki ve teknik Anadolu liselerinden mezunların iş gücüne katılım oranı yüzde 66,1 iken istihdam oranının ise yüzde 57,4 olduğunu, mezun olanların kendi alanlarında istihdam oranlarının oldukça düşük ve çoğu alan için yüzde 10'un altında kaldığını aktaran Özer, tüm resmi görmek için, mesleki eğitim merkezleri mezunlarının kendi alanlarındaki istihdam oranlarını araştırdıklarını bildirdi.

Mahmut Özer, ilk kez yapılan kapsamlı araştırma sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sonuçlar oldukça sevindirici. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanların alanlarındaki istihdam oranı, yüzde 88 gibi oldukça yüksek seviyede gerçekleşti. Bu başarıda sektörlerin, mesleki eğitim merkezlerindeki mesleki ve teknik eğitime katılımlarının da oldukça yüksek olmasının önemli bir katkısını görmekteyiz.

Sonuçlara göre, alanında çalışan mezunların yüzde 75'i dört yıl beceri eğitimi aldıkları işletmelerde çalışmaya devam ederken, yüzde 25'i alanlarından başka işletmelerde çalışmayı tercih etti. Dolayısıyla mesleki eğitim merkezleri kurulma amaçlarına uygun bir şekilde işlevlerini başarılı bir şekilde yerine getirmektedir. Bundan sonra mesleki eğitim merkezlerimizin kapasitelerini artırmak ve daha fazla güçlendirmek için adımlar atacağız."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ