Malatya’da ‘patik’ mesaisi

Malatya Kayısısında ‘patik Yapma’ Olarak Adlandırılan Kayısıyı Çekirdeğinden Ayırma Dönemi Başladı. Şu Sıralar Şehirdeki Hemen Hemen Her Mahallede Ve Kapı Önlerinde Patik Yapma İle Meşgul Olan Aileleri Görmek Mümkün.

Genel 30.07.2019 10:53:23 0
Malatya’da ‘patik’ mesaisi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.07.2019 10:53

Malatya kayısısında ‘patik yapma’ olarak adlandırılan kayısıyı çekirdeğinden ayırma dönemi başladı. Şu sıralar şehirdeki hemen hemen her mahallede ve kapı önlerinde patik yapma ile meşgul olan aileleri görmek mümkün.

Dünyada tüketilen kayısının büyük bir bölümünü karşılayan Malatya’da haziran ayında başlayan kayısı hasadı sona erdi. Kentte hasattan sonraki evre olan patik dönemi birçok yerde başladı. Bu evrede güneşte kurutulan ve ömrü uzasın diye kükürtlenen kayısı teker teker çekirdeklerinden ayrılarak ihracat öncesi son halini alıyor. Patik yapma denilen dönemin tüm kentte yaklaşık 1 ay sürmesi beklenirken şehirdeki hemen hemen her mahallede ve kapı önlerinde şu sıralar patik yapma ile meşgul olan aileleri görmek mümkün. Başta kadınlar olmak üzere yaşlısı genci 7’den 70’e herkes ev ekonomisine katkı sağlamak için bu dönemi fırsat olarak görüyor. Kavurucu sıcaklar altında kasalar dolusu kayısıyı çekirdeklerinden ayırmaya çalışan vatandaşlar, kayısının kendileri için iyi bir geçim kaynağı olduğunu belirtiyor. Genellikle sabah 07.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında çalışan vatandaşların kimisi kazandıkları parayı çocuklarının eğitimine ayırırken, kimisi de ailesinin geçimine harcıyor. Kayısının daldan sofraya yolculuğunun çok meşakkatli bir süreç olduğunu aktaran vatandaşlar, verilen yevmiyelerin biraz daha artırılmasını talep ediyor. Kayısı üreticileri ise patik yapma döneminin artık kayısı için son evre olduğunu dile getirerek bu süreçten sonra kayısıyı pazara götürerek satacaklarını ifade etti. Kayısı fiyatlarının kendilerini memnun etmediğini belirten üreticiler kayısıya sahip çıkılmasını istedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ