Kuveyt Türk, prestij eserler serisine 'Sanatın ve Sanatkarın İzinde' kitabını ekledi

- Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan: - 'Sanatçılarımız yüzyıllardır süren geleneği ihya ederken, bizlere düşen görev, bu sanatları hayatımızın bir parçası kılarak sanatın ve sanatçı emeğinin devamını sağlamak, hayatımızı

Genel 10.03.2021 11:57:16 0
Kuveyt Türk, prestij eserler serisine
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.03.2021 11:57

İSTANBUL (AA) - Kuveyt Türk, gelecek nesillere kaynak kitaplar bırakmak amacıyla yayın hayatına kazandırdığı prestij eserler serisine "Sanatın ve Sanatkarın İzinde" kitabını ekledi.

Kuveyt Türk'ten yapılan açıklamaya göre, "Sanatın ve Sanatkarın İzinde" kitabı, Kuveyt Türk Özel Bankacılık kültür-sanat portalında yayınlanmak üzere araştırmacı-yazar İbrahim Ethem Gören tarafından sanatkar ve zanaatkarla yapılan 240'ın üzerindeki mülakat ve yazılardan oluşuyor.

Kuveyt Türk Kültür Yayınları'ndan çıkan kitapta, Türkiye'nin kadim geleneğini yansıtan 30 sanat ve zanaat dalıyla ilgili özgün bilgiler yer alıyor. Kitapta, yaptıkları eserlerle ve yetiştirdikleri öğrencilerle bilgi ve birikimlerini bugünden yarına miras bırakma gayretinde olan sanatkarlarla yapılan söyleşilere ve sanatkarların birbirinden eşsiz eserlerine de yer veriliyor.

Kitabın sayfalarını aralayan sanatseverler, kadim geleneğimizin günümüzdeki temsilcileri arasında yer alan ustaların sanat anlayışlarına, hayatlarına, maharetlerine, birikimlerine ve sanat eserlerine tanık oluyor. Kitapseverler aynı zamanda, ustaların gönül evlerinde yaşattıkları ahilik kültürünün ve fütüvvet ahlakının umdelerini hal ve kal lisanıyla talebelerine nasıl aktardıklarını gözlemleme fırsatı buluyor.


- "Kıymetli eserler sanat ibriğinden süzülerek hayat bulmuştur"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, sanatın, bir duygunun, tasarımın ve güzelliğin başka insanlara aktarılması çabalarının üst başlığı olduğunu ifade etti.

Sanatın, hattan tezhibe, ebrudan minyatüre, çiniden kalemişine, musikiden edebiyata kadar estetik duyarlılığın, bir düşünüş ve zeka formunun yetenekle diğer insanlara aktarılması olarak da ifade edilebileceğini belirten Uyan, "Müslüman toplumlarda evden camiye, kütüphaneden medreseye gündelik hayatta yer alan birçok kıymetli eser, bir sanat ibriğinden süzülerek hayat bulmuştur. Hatla yazılmış bir kitapta, eseri kitap kurtlarından korumak ve estetik görünümü artırmak için ebru sanatına, sayfalarının etrafını süslemek için tezhip sanatına, sayfaları ve bütünlüğü korumak için ise cilt sanatına şahit olmaktayız. Sanatçılarımız yüzyıllardır süren geleneği ihya ederken, bizlere düşen görev, bu sanatları hayatımızın bir parçası kılarak sanatın ve sanatçı emeğinin devamını sağlamak, hayatımızı estetikle güzelleştirmek ve bu değerlerimizi gelecek nesillere aktarmaktır." değerlendirmelerini yaptı.

Uyan, günümüze ulaşan sanat ve zanaat dallarının gelişmesini, kökleşmesini, yaygınlaşmasını ve gündelik hayatta daha çok yer almasını önemsediklerini vurgulayarak, bu anlayışla hareket ederek yeni bir eseri kültür sanat dünyasına kazandırdıklarını kaydetti.

Sanatın ve Sanatkarın İzinde eseriyle, 30 sanat ve zanaat dalını insanların gündemine yeniden taşıdıklarını aktaran Uyan, eserin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Uyan, esere Kuveyt Türk'ün internet sitesinden e-kitap formunda erişilebileceği bilgisini de paylaştı.


- Eserde yer alan sanat dalları ve sanatkarlar


408 sayfadan oluşan Sanatın ve Sanatkarın İzinde eserinin "Dünden Bugüne İki Usta" bölümünde, müzehhibe Fatma Rikkat Kunt ile Prof. Dr. Ali Alparslan'ın sanat ve çalışma hayatlarına ayna tutuluyor. "Bugünden Yarına İki Usta" bölümünde ise Dr. Hüseyin Gündüz ile Ahmet Çoktan'ın sanat dünyalarına nazar ediliyor.

Eserin ana eksenini oluşturan hüsn-i hat (Mahmut Şahin), tezhip (Faruk Taşkale), minyatür (Gülçin Anmaç), ebru (Alparslan Babaoğlu), cilt (Gürcan Mavili), katı' (Ersin Yıldızhan), kalemişi (Semih İrteş), Dini Türk Musikisi (Ahmet Hakkı Turabi), çini (Ayşe Özkan), seramik (Meryem Uguz Kaplan), tesbih (Eymen Gürtan), naht (Mesut Dikel), ahşap oyma (Bekir Uslu), kündekari (Şehmuz Okur), sedef kakma (Sinan Çiftci), bakır kakma (Ebubekir İnan), mücevher tasarımı ve tezyinatı (Uğur Karataş), vitray (Mustafa Topaloğlu), sıcak cam sanatı (Etem Geyik), cam süsleme (Rengin Alkın), dival işi / Maraş işi (İlkay Dilibağlı), tel kırma/Bartın işi (Meral Döngel), Bosna kilim sanatı (Amila Smajovic), yazmacılık (Didem Öz), keçecilik/tepme keçecilik (Emel Oğuz), bastonculuk (Refa Gökbulak), kaligrafi (Bünyamin Kınacı), geleneksel ipek dokumacılığı (Yılmaz Büyükaşık), kitre bebek sanatı (Naciye Aksakaloğlu) ve yaprak oyma (İsmail Erdem) sanat ve zanaatlarına ayrılan bölümde ise birbirinden değerli sanatkarların sanat anlayışları, alın terleri, ustalıkları ve eserlerinden örnekler okuyucuların istifadesine sunuluyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale, Dr. Seyfettin Kurt, genel koordinatör Dr. Bekir Cantemir, editör Sibel Cantemir, tasarımcı Yüksel Yücel, kaligraf Bünyamin Kınacı, fotoğraf sanatkarı Ahmet Bilal Arslan ve Dr. Ebubekir İnan gibi isimlerin de katkıda bulunduğu Sanatın ve Sanatkarın İzinde adlı eser, matbu olmasının yanı sıra Kuveyt Türk web sitesinde e-kitap olarak da tüm okurların istifadesine sunuluyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ