Kuş cenneti Akkaya Barajı eski günlerine kavuşacak

Türkiye'deki 485 kuş türünden 224'ünün gözlendiği Akkaya Barajı'nın, Niğde Belediyesince yaptırılan çalışmalarından sonra yeniden kuş gözlemcilerinin uğrak yeri haline gelmesi bekleniyor.

Genel 21.10.2019 15:58:26 0
Kuş cenneti Akkaya Barajı eski günlerine kavuşacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.10.2019 15:58

NİĞDE (AA) - Kuşların göç güzergahında bulunan ve mevcut arıtma tesisinin yetersiz kalmasıyla sudaki kirlilik oranı artan Akkaya Barajı, belediye tarafından yaptırılan ileri biyolojik arıtma tesisiyle yeniden temizlenecek.

Yaklaşık 140 milyon liraya mal olacak tesisin, gelecek yıl haziranda faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. İçme suyu kalitesinde arıtma gerçekleştirebilecek tesis, Türkiye'de görülen 485 kuş türünden 224'üne ev sahipliği yapan barajı yeniden eski ihtişamına kavuşturacak.

Böylece barajda azalan kuş popülasyonunun yükselmesiyle bölgenin yeniden kuş gözlemcilerinin uğrak yeri haline gelmesi bekleniyor.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, AA muhabirine, ileri biyolojik arıtma tesisinin Niğde'ye tek kalemde yapılan en büyük yatırım olduğunu söyledi.

"Niğde'nin bütün arıtma sorununu çözecek bir tesis"

Tesisin temelinin ocakta atıldığını belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Birkaç ay içinde betonarme yapısı tamamlanacak, Haziran 2020'de de faaliyete geçmiş olacak. Niğde için çok önemli bir proje. Mevcut arıtmamız yetersiz geldiği için koku problemi oluyordu. Yeni yapılan artırma tesisi, yaklaşık 400 bin nüfusa yetecek. Bugünkü nüfus projeksiyonunu göz önüne alırsak 2045'e kadar Niğde'nin bütün arıtma sorununu çözecek bir tesis. Tesis, Avrupa standartlarının çok üstünde."

"Su sporları yapmaya başlayacağız"

Özdemir, Akkaya Barajı'na yerli ve yabancı kuş gözlemcilerinin geldiğini, tesisin tamamlanmasının ardından bölgede turizme büyük katkı sunacağını ifade etti.

Tesisin en büyük katkısının ise kuş çeşitlerini koruma ve sayısını artırmaya yönelik olacağını vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Akkaya Barajı 200'ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapacak. Turizme, en başta kuşlara ve doğaya katkı sağlayacak, eski ihtişamına dönecek. Yanında üniversitemiz var. Onlara farklı alanlarda hizmet edecek. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra barajda su sporları yapmaya başlayacağız. Bu tür farklı etkinliklere de eve sahipliği yapacak. Hem halkımızın hem de öğrencilerimizin faydalanabileceği Akkaya Barajı'na çok daha farklı anlamlar katacağız."

Kurulacak bir megavatlık güneş enerji santraliyle tesisin kendi elektrik ihtiyacını karşılayacağını dile getiren Özdemir, ihtiyaç halinde aynı büyüklükte bir arazinin daha ayrıldığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ