Kurutmaya bırakılan domateslerle "Ay-Yıldız" oluşturdular

Elazığ İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde Merkeze Bağlı Beşik Köyü’nde, ‘organik Kurutmalık Domates’ Tarla Günü Düzenlendi

Genel 10.09.2019 15:12:30 0
Kurutmaya bırakılan domateslerle "Ay-Yıldız" oluşturdular
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.09.2019 15:12

Elazığ’da 20 bin dekar alanda yıllık 70 bin ton civarında yapılan kurutmalık domatesler, toplanarak serildi. Tarla günü kapsamında domateslerle "Ay-Yıldız" oluşturuldu.

Elazığ’da merkeze bağlı Beşik köyünde, ‘Organik Kurutmalık Domates’ tarla günü etkinliği düzenlendi. Elazığ geneli 20 bin dekar alanda yaklaşık 70 bin ton civarında üretilen domatesler, bir taraftan hasat edilirken diğer taraftan da ikiye bölünerek kurutmaya bırakıldı. Kurutulduktan sonra satışa çıkan domateslerin başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde gönderildiği belirtildi. Hasat programına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, tarlada çalışan işçiler ile sohbet edip, onlarla birlikte çalıştı.

Etkinliğe katılıp bilgi veren İl Müdürü Karahan, “Elazığ ilimiz kadim kültürden beri zaten tarımın yapıldığı ve bu tarım ve hayvancılık içerisinde yoğunluklu olarak yapılan sebze yetiştiriciliği bu sebzelerden kurutmalık olarak kışın tüketmek üzere yapılan bir kültürden bahsediyoruz. Bunu aile işletmeciliği şeklinde yapıyorduk. Ancak bugün geldiğimiz noktada artık daha profesyonel sanayisine dokunan ve ihracatı hedefleyen bir kurutmalık sebze kültürünü ve sanayisini ilimize kazandırmış durumdayız. Dolayısıyla Beşik köyünde, Yurtbaşı beldesinde ve bazı ilçelerimizde yoğunluklu olarak yapılan bu ürünün, inşallah yakın zamanda Elazığ ilimizden direkt ihracata konu olacak ve ilimiz ve bölge ekonomisine ciddi manada katkı sunacak olan bir sektörü hep beraber ilimize kazandırmış olacağız. Hem tarla sebzeciliğinde hem de sera yetiştiriciliğinde bölgenin ihtiyacını karşılayan bir konumdayız” dedi.

Yaklaşık 20 bin dekar alanda sadece domates ekiminin yapıldığını da aktaran Karahan, 70 bin ton civarında üretimin gerçekleştiği bir sektör olduğunu kaydetti.

Kaliteli ve birinci sınıf yaklaşık 10 kiloluk domatesten bir kiloluk kurutmalık domates elde edildiğine dikkat çeken Karahan, "Ancak besin değeri ve organiği yüksek olan ve herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir ürün. Bizler de bu ürünün, sanayisini daha da geliştirip ilimizden sadece Türkiye piyasasına değil dünya piyasasına konu olacak ve sofralarında domatesi bulundurmaya gayret göstereceğiz. Bizim sürekli vurguladığımız, sözleşmeli üretim modelini hayata geçiren ve üreticilerin ürettiği ürünü burada kurutmalığa dönüştürmek üzere yapılan bir protokol ile hem üretici kazanıyor hem de sanayicimiz kazanıyor. Dolayısıyla biz sadece üretmeyeceğiz, yeni modellerimizi de üreticilerimiz ile buluşturacağız. Bu sözleşmeli üretim modelini daha da yaygınlaştıracağız. Bu manada bütün ilçelerimizde çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

Snowbike Türkiye Dağ Bisikleti Şampiyonası sona erdi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sportif başarılarını ulusal arenada sürdürüyor


Van Spor

Hakkari Gücü: 5 - Gaziantep ALG Spor: 0


Van Spor

24Erzincanspor’dan mağlubiyetler sonrası kamuoyu açıklaması


Van Spor

Sinan Kaloğlu: "Buradan kaybetmeden dönmek isterdik, avantajı kullanamadık"


Van Spor

Serkan Özbalta: "İyi bir galibiyet aldık, taraftarlarımızı ve oyuncularımı tebrik ediyorum"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Amed Sportif Faaliyetler: 0


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan transfer atağı


Van Spor

Elazığ İl protokolü basketbol maçında buluştu


Van Spor

Snowboard FIS European Cup Erzincan


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Isparta 32 Spor: 1


Van Spor

Kar ve ayaz altında şampiyonluk mesaisi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ