Kulüplerin borç yapılandırmasında son dönemece girildi

- Türkiye Futbol Federasyonu, kulüpler ve bankaların üzerinde çalıştığı futbol kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasında imza aşamasına gelinirken, kulüpler, gelir-gider dengesini sağlayamamaları durumda ciddi yaptırımlarla kar

Genel 28.06.2019 21:25:30 0
Kulüplerin borç yapılandırmasında son dönemece girildi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.06.2019 21:25

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), kulüpler ve bankaların üzerinde çalıştığı futbol kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasında imza aşamasına gelindi.

Borçların yapılandırılması doğrultusunda UEFA, Finansal Fair Play (FFP) konusunda hassasiyet gösterirken, kulüpler, gelir-gider dengesini sağlayamaması durumda ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), önemli değişiklikler yaptığı Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'nı bugün yürürlüğe soktu.

Yeni maddelerin eklendiği ve bazı maddelerin düzenlendiği talimata göre, TFF, sezonluk denetlemeden sonra her takıma harcama limiti getirecek. Yeni talimatnameyle, federasyon, belirlenen harcama limitine uymamaları durumunda kulüplere, para ve puan silme cezalarının yanı sıra transfer yasağı ve kadro sınırlaması cezaları da verebilecek.

Türkiye Bankalar Birliği'nden de kulüplerle bankalar arasındaki yapılandırma çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunuldu. Söz konusu açıklamalara göre, borçlarının yapılandırması çalışmaları ana hatlarıyla şu unsurları taşıyor:

SORU: Futbol kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasındaki amaç nedir?

CEVAP: Futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesi amaçlanıyor.

SORU: Yapılandırmada nihai süreç ne zaman tamamlanacak?

CEVAP: Yapılandırma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlandıkça ilgili kulüpler yasal prosedürler çerçevesinde açıklamalarını yapacak.

SORU: Bankalarla kulüpler arasındaki çalışmanın tamamlanmasıyla kulüplerin avantajı ne olacak?

CEVAP: Bu çalışmalarla; futbol kulüplerinin mali bünyelerinin güçlendirilerek çağdaş bir yapıda faaliyet göstermelerini temin edecek kurallar ve ilkeler çerçevesi belirlenecek. Kulüpler, UEFA Finansal Fair Play açısından sorun yaşamayacak. Giderlerini kontrol altına alıp yönetebilir seviyelere getirmeleri kulüplerin en önemli kazanımları olacak. Kulüplerin gelir-gider dengesini sağlamada iyileşme olacak.

SORU: Bankaların borçları silinecek mi? Piyasa koşullarının altında faiz uygulanacak mı?

CEVAP: Yeniden vadelendirmede ve yapılandırmada borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu olmayacak.

SORU: Finansal borçların yapılandırmasında vade ne kadar olacak?

CEVAP: Yapılandırmaya konu olan finansal borçlar, iki yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam beş yıl süre ile vadelendirilecek.

SORU: Kulüplerin borçları herhangi bir bankaya devredilecek mi?

CEVAP: Futbol kulüplerinin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu değil. Her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecek.

SORU: Bankalarla kulüpler arasındaki borç yapılandırmasının diğer yapılandırmalardan farkı var mıdır?

CEVAP: Bankaların geçmiş dönemde şirketlere yaptıkları yapılandırmadan hiçbir farkı yoktur. Bankaların, kulüplerle ilişkisi ticaridir. Bundan sonra da aynı profesyonel anlayışla devam edecek.

SORU: Kulüplerin "basiretli tüccar" ilkesine uymaları için kurallar olacak mı?

CEVAP: Kulüplerin gelir yapıları belli. Fakat giderleri yönetimlerin popülist yaklaşımları sebebiyle dalgalanıyor. Giderlerin kontrol altına alınabilmesi için birtakım kurallara uymaları istenecek. Bu kurallar gider bütçesini disiplin altına alacak rasyoların sağlanması mantığına dayanıyor.

SORU: Kulüplerin yapılandırılacak toplam borçları yaklaşık ne kadar?

CEVAP: Dört büyük kulübün yaklaşık 5 milyar TL finansal borcu bulunuyor. Bu borcun büyük kısmı (yüzde 80-85) yapılandırmaya konu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ