'Kronik sinüzit, beyin zarı iltihaplanmasına neden olabilir'

- Medicana Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hayati Kale: - 'Sinüzit enfeksiyonu toplumda basit bir durum olarak bilinmekte. Aksine, ilerleyen vakalarda göz abselerine, beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) k

Genel 20.05.2019 14:19:24 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.05.2019 14:19

İSTANBUL (AA) - . Medicana Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hayati Kale, sinüzit enfeksiyonun toplumda bilinene aksine basit bir durum olmadığını belirterek, ilerleyen vakalarda göz abselerine, beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) kadar gidebilen bir çok tehlikeli duruma sebebiyet verebileceğini bildirdi.

Kale, yaptığı yazılı açıklamada, polenler ve sinüzit ilişkisine değindi.

Burunun, yapısı itibariyle oldukça karmaşık ve birçok fonksiyonu yerine getiren bir organ olduğunu dile getiren Kale, "Burun, orta bölmesinde bir septum, her iki yan duvarlarında konka dediğimiz burun etleri ve arka bölümünde koana adı verilen ağız boşluğuna açılma bölgesinden oluşmaktadır. Aynı zamanda baş bölgesindeki sinüsler küçük boşluklarla burun bölmelerine açılmaktadır. Bu geçiş bölgeleri o kadar önemlidir ki, tıkanmaları halinde tekrarlayan baş ağrıları geniz akıntıları, sık tekrarlayan sinüzit enfeksiyonları oluşabilir." ifadelerini kullandı.

- "Polen vb alerjenler sinüslerin havalanmasını kötü yönden etkiler"

Burun tıkanıklığının başlıca sebeplerinden birisinin de burun etlerindeki büyümeler olduğunu belirten Kale, "Özellikle mevsim ilkbahar aylarında ortaya çıkan polenler, alerjiye yatkın kişilerde konka adı verilen burun etlerinde ciddi derecede büyümeler yapabilmektedir. Konkaların büyümesi hem burun boşluğunu daraltarak nefes alma problemlerine sebep olabilmekte hem de tıkayıcı etkisi ile sinüslerin havalanmasını bozabilmektedir. Ayrıca polen vb alerjenler burun içinde ve sinüslerde de ödem yaparak sinüslerin havalanmasını kötü yönden etkiler. Havasız kalan sinüslerde doğal olarak mikroorganizmaların birikimi daha kolay olmakta ve bu durum da sık tekrarlayan sinüzit semptomlarına sebep olabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Burun ve sinüsler havalandırılmalı"

Kale, sinüzit enfeksiyonun toplumda basit bir durum olarak bilindiğini ancak bunun yanlış olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aksine ilerleyen vakalarda göz abselerine, beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) kadar gidebilen bir çok tehlikeli duruma sebebiyet verebilirler. Bu sebeple daha sinüzit olmadan önce korunma yöntemlerinin uygulanmasında fayda vardır. Bu korunma yöntemlerinin belki de en önemlisi burun havalanmasının korunması gelmektedir. Son yapılan çalışmalarda henüz alerji semptomları başlamadan önleyici tedavi alan hastalarda semptomların ve komplikasyonların çok daha az görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Bu sebeple yatkın bünyelerde polen mevsimi daha gelmeden önleyici tedavi başlanmalı burun ve sinüslerin havalanması kontrol altında olmalıdır. Aynı şekilde yine burun havalanmasını bozan burun kemik-kıkırdak eğrilikleri, tıkayıcı burun etleri ilaç veya ameliyatla tedavi edilmelidir. Özellikle yüz orta kısım ve alın bölgesinde yoğunlaşan baş ağrıları olduğunda mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ