Köyüne dönen kadın mühendis lavanta yetiştiriyor

Kırklareli'nin Deveçatağı köyündeki ailesinin yanından 23 yıl önce ayrılan ve eğitim hayatını tamamlayarak İzmir'de endüstri mühendisliği yapan Çiğdem Balım, geçen sene şehir hayatından sıkılıp köyüne döndü.

Genel 9.07.2019 12:56:55 0
Köyüne dönen kadın mühendis lavanta yetiştiriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.07.2019 12:56

KIRKLARELİ (AA) - Kırklarelili mühendis Çiğdem Balım, büyük şehir hayatının karmaşasından sıkılınca köyüne dönerek lavanta üretimi yapmaya başladı.

Henüz 9 yaşında eğitim için Deveçatağı köyünden ayrılmak zorunda kalan ve eğitim hayatının ardından endüstri mühendisi olarak iş hayatına atılan 32 yaşındaki Balım (32), geçen yıl İzmir'den köyüne dönmeye karar verdi.

Merkeze 24 kilometre uzaklıktaki Deveçatağı köyünde çiftçilik yapan ailesinin yanına yerleşen Balım, babasına ait tarlaya lavanta ekti.

Tarlasıyla uğraşan Balım, ektiği üründen verim alıp, lavanta yağını kozmetik sektöründeki firmalara pazarlamayı hedefliyor.

Hububata alternatif ürün olarak görülen lavantadan gelir elde etmeyi amaçlayan mühendis Çiğdem Balım'ın köydeki en büyük destekçisi ise İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Buse Gökdemir (22). İki arkadaş, Buse'nin kullandığı traktör ile tarlaların yollarını türküler söyleyerek aşındırıyor.

"Köyüme dönerek üreticilik yapmaya karar verdim"

Balım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz 9 yaşında daha iyi bir eğitim alabilmek için köyünden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Üniversite eğitiminin ardından endüstri mühendisi olduğunu ve İzmir'de uzun yıllar bir firmada çalıştığını ifade eden Balım, büyük şehirde yaşamanın zorluğu nedeniyle geçen yıl köyüne dönmeye karar verdiğini dile getirdi.

Çiğdem Balım, köye dönerek lavanta yetiştirmeye başladığını anlattı. Gençlerin köylerini terk etmemesi ve onlara örnek olabilmek için köyüne geldiğini vurgulayan Balım, "Köyde doğup büyümüş birisine büyük şehirde yaşamak çok da kolay değil. Keyifli ama bir o kadar da zor. Ben de bu zorluğu anladım, mühendislik yerine köyüme dönerek üreticilik yapmaya karar verdim. Ailem çiftçi. Bu yüzden zaten toprağımız ve gerekli aletlerimiz mevcut. Köydeki arazilere farklı ürünler ekmeye karar verdim. Yaklaşık 40 dönüm alana devlet desteği ile lavanta ektim." diye konuştu.

"İnsanlar köylerinden ve tarımdan uzaklaştırılmamalı"

Artık kendi işinin patronu olduğunu dile getiren Balım, gençlerin son yıllarda çiftçilik ve hayvancılıktan uzak durmaya başladıklarına dikkat çekti.

Köyden büyük şehirlere göç edenlere seslenen Balım, şöyle devam etti:

"Herkes köyüne geri dönmeli. Tarımdan para kazanılacağını göstermek için ben buradayım. Farkındalık yaratmak için kentten köyüme göç ettim. Artık üreticilerimiz köylerinde para kazanabilecekler. İnsanlar 10 yıl sonra tarımdan ciddi paralar kazanabilecek. Bizim çocukluğumuzda okuyup bir meslek edinmek ve çiftçi olmamak çok popülerdi. Aileler çocuklarını bir meslek edinsin de büyük şehirler gibi ortamlarda daha güzel yaşasınlar diye teşvik ederlerdi. Bence de tabii bu doğru bir şey ama insanlar kesinlikle köylerinden ve tarımdan uzaklaştırılmamalı. Bizler toprağımızı bıraktığımız zaman üretimin ne kadar azaldığını görüyoruz. Mesleğinizi elde ettiğiniz zaman tarıma da devam edebilirsiniz. Bunun birçok örneği var."

Teknolojinin gelişimi ile birçok zorluğun da azaldığına dikkati çeken Balım, "Köylerini çeşitli sebeplerle terk edenler artık köylerine geri dönsünler." dedi.

Ülkedeki ihtiyaçların, taleplerin karşılanabilmesi için köylerin önemli olduğunu vurgulayan Balım, "Ben gençleri köylerine geri dönmeye davet ediyorum. Büyük şehirlerde asgari ücrete çalışan insanlar köylerinde de aynı beden gücüyle daha fazla para kazanabilir ve çocuklarının geleceğini güvenceye alabilirler." ifadelerini kullandı.

"Zamanla insanların bakış açısı değişti"

Köye geri dönmesi ve üretime başlamasıyla insanların kendisine ilgiyle gözlemlediklerini bildiren Balım, kentten köye göç anlamında farkındalık oluşturmaya başladığına inandığını söyledi.

Bazı insanların kendisine "Sen mühendissin, köyde ne işin var", "Kadına bak, işini gücünü bırakıp köy gelmiş" dediğini belirten Balım, "Zamanla insanların bakış açısı değişti. İnsanların, para kazandığımı gördükçe düşüncelerinin daha fazla artacağına inanıyorum." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ