Kovid-19'un tüketici davranışlarında dönüşümler yaratması bekleniyor

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işın, Kovid-19 salgınının tüketici davranışlarında keskin dönüşümler yaratacağını belirterek, özellikle marka ve tüketici davranışları üzerine etkilerinin kalıcı ve yoğun olacağı

Genel 30.09.2020 11:28:58 0
Kovid-19
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.09.2020 11:28

ANKARA (AA) - Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Bahar Işın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tüketici davranışlarında keskin dönüşümler yaratacağını belirterek, özellikle marka ve tüketici davranışları üzerine etkilerinin kalıcı ve yoğun olacağını söyledi.

Işın ile Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Hakan Altıntaş, Kovid-19 salgının tüketici davranışlarına yansımalarını ölçmeye yönelik gerçekleştirdikleri çevrim içi araştırmanın sonuçlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Çeşitli eğitim düzeyi ve gelir gruplarından 867 kişinin katılımıyla çevrim içi araştırma yaptıklarını aktaran Işın, tüketicilerin küresel salgın bağlamında markalara ilişkin tutum ve niyetleri irdelediklerini, çeşitli demografik özellikler boyutunda farklılıkları incelediklerini bildirdi.

Araştırma sonuçlarına göre, markasız da yaşayabileceklerinin farkına vardıklarını belirten kadınların ve erkeklerin oranının yüzde 71 civarında olduğunu paylaşan Işın, işletmelerin yeni normalde bu gerçeği bilerek dikkatli ve büyük resme odaklanarak hareket etmeleri gerektiğini ve markasız yaşayabileceğini fark eden tüketiciler için yeni önerilerin zaruri olduğunu ifade etti.

Işın, insanların markaların hayatlarında yarattığı katma değeri, biraz daha fazla sorgulamaya başladıklarının altını çizerek. “Kovid-19 salgını tüketici davranışlarında keskin dönüşümler yaratacak, salgın sonrası dönemde özellikle marka ve tüketici davranışları üzerine etkilerini daimi, kalıcı ve yoğun olacak. Ama, hala bunu davranışlarına yansıtmak konusunda istekli değillerdir." dedi.

Altıntaş da kadınların ve erkeklerin yalnızca yüzde 12'sinin küresel salgın bittiğinde "markalara hayatlarında yer vermeye devam etmeyeceklerini" belirttiklerini aktararak, "Tüm kötü senaryolara rağmen tüketicilerin hayatında pandemi sonrası da markalar yer almaya devam edecektir. Markalara veda etmeyeceğiz, özellikle kadınlar ve evliler hala markaların gücüne inanıyor." diye konuştu.

Erkeklerin kadınlara, bekarların evlilere, çocuk sahibi olanların olmayanlara göre markalardan daha fazla soğudukları sonucunun araştırmada tespit edildiğini söyleyen Altıntaş, erkeklerin kadınlara nazaran "markasız hayatın doğruluğunun” daha fazla farkına vardığını kaydetti.

Salgın sonrasında, erkekler ve bekarların, kadınlar ve evlilere nazaran ihtiyaçlarını daha mütevazi markalardan karşılayacaklarını ifade ettiklerini belirlediklerini dile getiren Altıntaş, diğer yandan kadınlar için de bu eğilimin nerdeyse yarı yarıya olduğu sonucuna vardıklarını anlattı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Bodrum FK: 3


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk’un burnu kırıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kura Çekimi Heyecanı: Çeyrek ve Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ