Kovid-19'un ekonomik etkilerine karşı teknoparklarda kira düzenlemesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'Teknopark yönetici şirketlerine, kuluçka firmalarından ve teknoparklarda yer alan restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay kira almamaları hususunda talimat gönderdik.' ifadesini kullandı.

Genel 21.03.2020 17:07:09 0
Kovid-19'un ekonomik etkilerine karşı teknoparklarda kira düzenlemesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.03.2020 17:07

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını riski nedeniyle alınan tedbirlere yenilerini eklediklerini belirterek, "Teknopark yönetici şirketlerine, kuluçka firmalarından ve teknoparklarda yer alan restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay kira almamaları hususunda talimat gönderdik. Ayrıca, yine 'Bu kampüslerde Ar-Ge ve tasarım alanında çalışan firmaların da 2 aylık kira ödemelerini erteleyin ve ödeme planlarında kolaylık sağlayın.' dedik." ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 15 Mart'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye bakanlıkları ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortak bir karar alarak, teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde görev yapan personelin nisan sonuna kadar evden çalışmasını mümkün hale getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu kez de teknoparklarda yer alan kuluçka firmalarıyla restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay boyunca kira alınmamasını kararlaştırdı. Ayrıca bu kampüslerdeki Ar-Ge ve tasarım firmalarının da 2 aylık kira ödemelerinin ertelenmesi ve ödeme planında kolaylık sağlanması amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Koronavirüs ile Mücadele Eşgüdüm Toplantısı'nın ardından Bakanlık olarak bir dizi tedbir aldıklarını bildirdi. Teknopark ekosisteminin katma değerli üretim için büyük önem taşıdığını belirten Varank, buralardaki kabiliyetlerin korunmasının en temel öncelikleri olduğunu belirtti.

Varank, Kovid-19 tehdidine karşı sektörleri ve iş gücünü korumak adına tüm alternatiflere detaylı biçimde çalıştıklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Bu kapsamda inovasyonun ve yeniliğin merkezi olan teknoparklarımız için de tedbirleri devreye aldık. Bu yerleşkelerde Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek yeni teknolojiler geliştiriliyor. Dolayısıyla buralardaki firmalarımızı ve iş gücümüzü, olası salgının etkilerinden mümkün mertebe uzak tutmak istiyoruz. İlk adım olarak Zehra Hanım (Bakan Zehra Zümrüt Selçuk) ve Berat Bey (Bakan Berat Albayrak) ile ortak bir karar alıp, teknoparklarda ve Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin nisan sonuna kadar evden çalışmasına imkan sağladık."

"Gerekli talimatları gönderdik"

İş gücünün korunması kadar firmaların direncinin artırılmasının da önem taşıdığına işaret eden Varank, "Bu amaçla teknopark firmaları ekonomik açıdan zorluk yaşamasınlar diye kiralar konusunda kritik bir adım attık. Teknopark yönetici şirketlerine, kuluçka firmalarından ve teknoparklarda yer alan restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay kira almamaları hususunda talimat gönderdik. Ayrıca, yine 'Bu kampüslerde Ar-Ge ve tasarım alanında çalışan firmaların da 2 aylık kira ödemelerini erteleyin ve ödeme planlarında kolaylık sağlayın.' dedik. Teknopark yönetici şirketlerinin de mali durumunu gözeterek işletme giderlerini kapsam dışı tuttuk.'' ifadelerini kullandı.

Varank, tüm teknoparkların bu düzenlemeden yararlanabileceğini vurgulayarak, Türkiye genelinde teknoparklarda faaliyet gösteren 5 bin 682 firma olduğunu ve buralarda yüzde 83'ü Ar-Ge personeli olmak üzere 58 bin 241 kişinin çalıştığını bildirdi.

Bakanlığın teknoparklara bugüne kadar 1,2 milyar lira hibe verdiğini anımsatan Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sayede sıfırdan bir ekosistem inşa edildi. İşte şimdi teknopark yönetici şirketlerimize büyük sorumluluk düşüyor. Yönetici şirketlerimiz Kovid-19 riskiyle mücadelede üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirecek. Devletimizin sunduğu destekler, özel sektörün iş birliğiyle çok daha etkili hale gelecek. El birliğiyle ve milli bir duruşla riski asgariye indirip, bu sorunların üstesinden geleceğiz."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ