'Koronavirüs nedeniyle evde kalmak günlük teknoloji kullanımını artırıyor' uyarısı

Sosyal medya uzmanı Unay, 'Koronavirüsle ilgili aramalarda 10 milyardan fazla sonucun, sosyal medyada 3 milyardan fazla paylaşımın olduğunu, bu paylaşımların da neredeyse 100 milyardan fazla etkileşim aldığını görüyoruz.' dedi.

Genel 31.03.2020 12:44:48 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 31.03.2020 12:44

ANKARA(AA) - Sosyal medya uzmanı Deniz Unay, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde evde geçirilen zamanın teknoloji kullanımını da etkilediğini belirterek, "İnsanların pandemiden önce günlük ortalama kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı ile iç içe yaşıyoruz." dedi.

Unay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19'un, artık dünyanın bir gerçeği olduğunu, bununla birlikte insan hayatının, önceki pandemilere göre farklılaştığını ifade etti.

İnternet ve teknoloji çağında insanların virüs, virüsten korunma ve tedavi yöntemleriyle ilgili milyonlarca bilgiye maruz kaldığını dile getiren Unay, "Son dönemde koronavirüsle ilgili aramalarda 10 milyardan fazla sonucun, sosyal medyada 3 milyardan fazla paylaşımın olduğunu, bu paylaşımların da neredeyse 100 milyardan fazla etkileşim aldığını görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü bu duruma da 'infodemi' adını verdi." dedi.

İnfodeminin, "insanların doğru bilgiye ulaşmaya çalışırken karşılaştığı bilgi kirliliği" olarak tanımlanabileceğini aktaran Unay, şöyle devam etti:

"Nedir bu bilgi kirliliği? Birçok uzmanın yaptığı farklı yorumlardan tutun da bu yorumların farklı algılanarak veya bazen de art niyetli yaklaşımlar sayesinde değiştirilip dönüştürülerek servis edilmesi. Bazen bu, basın yoluyla da karşımıza çıkıyor ve genelde de sosyal medya üzerinden bu etkileşimi görüyoruz. Bazen de ölü sayıları, vaka sayıları olarak karşımıza çıkıyor. Zaman zaman da, 'koronavirüsün aşısı bulundu', 'şu bitkisel ürün tedavi ediyor' gibi, bu şekilde bilgiler var. Paniğe, korkuya ve endişeye neden olacak birçok bilgiyi de maalesef sosyal medya üzerinden görüyoruz."

Unay, evde vakit geçirilen bu dönemde gereksiz bilgilerden korunmak gerektiğine vurgu yaparak, "Haberleri izleyeceğiz, sosyal medyaya tabii ki bakacağız ama önemli olan doğru bilgileri referans alacağız. Devletin resmi kanallarından paylaşılan bilgilere itibar etmemiz ve mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Geri kalan tüm bilgileri mutlaka beynimizden, algımızdan elememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Pandemiden sonra sosyal medya bağımlılığı 8 saatin üzerinde"

Bilgi çağının yeni deneyimlerle, yeni etkileşimlerle karşı karşıya olduğunu belirten Unay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal medya bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı dediğimiz hadise artık çok daha fazla etkisini göstermeye başladı. Şöyle düşünebiliriz, ortalama insanların bu pandemiden önce günlük ortalama kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı ile iç içe yaşıyoruz. Bu da maalesef teknoloji bağımlılığının beraberinde hastalıkları da getiriyor. Telefondan ayrı kalamama korkusu, sürekli gündemi takip etme, bununla beraber başlayacak göz problemleri, bel, boyun ağrıları bu izolasyon sürecinde yeme içme bozuklukları, uyku problemleri gibi birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız.

Sosyal medya üzerinden özellikle koronavirüsle ilgili gelen bilgileri olumsuz bir şekilde algılamaya başladığımızda maalesef karşılaşacağımız bir sıkıntı da, psikolojik problemler olacaktır. Endişelerimiz, kaygılarımız artacak, belki daha fazla temizlik, hijyen bağımlısı olacağız. Bir süre sonra bunun etkilediği psikolojik problemler de pandemi, sosyal izolasyon sonrasında karşımıza çıkabilir diye düşünüyorum."

"Çocuklar bu yeni düzene alışacak"

Dünyada devletlerin en üst kademesinden en alt kademesine kadar beden gücü gerektirmeyen ve acil olmayan bütün işlerin uzaktan yapılmaya başlandığına işaret eden Unay, "Örneğin, G20 Zirvesi, Cumhurbaşkanımızın bakanlarla yaptığı toplantılar, kamu kurumlarında hazırlanan raporlama işlemleri, bilgisayar ve internet erişiminin olduğu yerlerdeki yapılabilecek bütün işlemler artık evden yani uzaktan yapılmaya başlandı. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden, TRT üzerinden çocuklarımız uzaktan eğitime adapte olmaya çalışıyorlar. Uzaktan eğitim tartışılan bir konu ama yeni bir konu değil. İnternetle beraber açıköğretim fakülteleri, uzaktan öğretim üniversiteleri ile insanlar aslında dünyanın her yerinden uzaktan bir eğitime dahil olabiliyorlar. Bununla beraber girdikleri sınavlardan sertifikalar ve diplomalar alabiliyorlar." diye konuştu.

Unay, uzaktan eğitimin sadece ilk, orta ve lise dönemindeki öğrenciler için yeni bir süreç olduğunu ifade ederek, "Bu yeni sürece de adapte olmaları biraz zaman alacaktır. Çünkü bir okul disiplini içerisinde, öğretmen kontrolünde topluca öğretmenin yerine artık bireysel olarak evlerinde, odalarında bilgisayar başında öğrenmeye çalışıyorlar. Bu da haliyle adaptasyon sürecini biraz zorlayacak ama bir süre sonra çocuklarımız da bu yeni düzene alışacaklar. Yeni strese, yeni deneyime daha da hızlı adapte olacaklarını düşünüyorum." dedi.

"Psikolojimizi iyi korumamız gerekiyor"

Evde geçirilen bu dönemde kişinin kendi ruh sağlığını, psikolojisini koruması gerektiğini dile getiren Unay, şunları kaydetti:

"Ailemizle ve çocuklarımızla geçirdiğimiz vakti telefonda, sosyal medyada, oyun ve eğlence ile harcamak yerine aile içi iletişimi güçlendirebilir, kitap okuyabiliriz veya zeka oyunlarıyla evde ufak tefek aktiviteler yapabiliriz. Özellikle bu dönemden sonra psikolojik rahatsızlıklar ve evde kapalı kalma insanları çok olumsuz etkileyeceği için psikolojimizi iyi korumamız gerekiyor. Moralimizin çok düzgün olması gerekiyor, tavsiye edilen 14 kurala mutlaka ailemizle beraber uyacağız. Ailemizle birlikte pozitif düşünerek, iyi vakit geçirerek daha fazla teknoloji bağımlısı olmadan bu süreci el birliği ile atlatmamız gerekiyor."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ