Korona virüs sonrası Bilik ekmeğine ilgi arttı

FATMİ SAYİ İSİMLİ KADIN, GÜNDE 150 BİLİK PİŞİRİYOR

Genel 19.03.2020 12:51:15 0
Korona virüs sonrası Bilik ekmeğine ilgi arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.03.2020 12:51

Korona virüs sonrası doğal ürünlere rağbet artarken Malatya’nın doğal ve yöresel lezzeti olan Bilik ekmeği de ilgi görüyor.

Odun ateşinde ve toprak tandırda yapılan organik buğday unu, süt ve yağ karıştırılarak yapılan Bilik ekmeği, korona virüs salgını nedeniyle insanların ilgi gösterdiği doğal ürünler arasında yer alıyor. Doğallığının yanı sıra mis gibi kokusu ve lezzeti ile bölge insanın genelde kahvaltıda ve Ramazan ayındaki sahurda tercih ettiği Bilik ekmeği son günlerde her öğünde en fazla tüketilen ekmek türü oluyor.

Kadınların kendi evlerinde hazırladığı ekmekler, isteyenlere tanesi 1 TL’den satışa sunuluyor. Bilik ekmeği üreten 47 yaşında olan Fatma Sayi ise yaptığı ekmeklerle hem evine destek oluyor hem de çevresindekilere lezzetli ve organik ekmek tüketme imkanı sunuyor.

"Bilik Ekmek doğal ve organik şekilde yapıyorum”

Fatma Sayi, “Yeşilyurt ilçesine bağlı Tecde Mahallesinde yaşıyorum. Halk arasında rağbet gören Bilik ekmeği yapıyorum. Bilik ekmeği hamurunu, süt ve yağla yoğuruyoruz. Annelerimiz ve babaannelerimiz külünce isimi verirlerdi. Sütle yoğrulduğu için ve çörekle yapıldığından dolayı ismi böyle verildi. Bende evimde Bilik yaparak çocuklarıma ve aile destek olmaya çalışıyorum. Bilik ekmek doğal ve organik herkese tavsiye ediyorum” dedi.

Bilik ekmeğinin yapımının çok zahmetli olduğunu belirten Fatma Sayi, "Toprak tandır, odun ateşi her şey doğal. Organik buğday. Yapılması zor ve zahmetli. Önceden hamuru mayalıyorsun sonra yumak açıyorsun. Daha sonra hamuru açıyorsun. Tek olduğumdan dolayı biraz zor. Daha sonra odun ateşinde pişiriyorsun" şeklinde konuştu.

İsteklere göre sipariş hazırlanıyor

Müşterilerin damak tadına göre siparişleri hazırladıklarını da anlatan Sayi, "Tamamen organik olan ekmekte sütü, ay çiçek ve zeytinyağı da kullanıyoruz. Ayrıca talebe göre yumurta ve çörek kullanıyorum. Müşterilerimiz tere yağı da getiriyor. taleplere göre sipariş hazırlıyoruz" diye konuştu.

Günde tek başına sadece 150 civarında Bilik yapabildiğini belirtirken Fatma Sayi’den ekmek alan vatandaşlar ise verilen hizmet nedeniyle memnuniyetini dile getirdi.

“Eski günlere gittim”

Bilik almaya gelen vatandaşlardan Bekir Çanak ise çocukluğunda yediği Bilik ekmeğini görünce geçmişe nostaljik bir yolculuk yaptığını belirterek, "Bilik ekmeği zaten doğal olarak yapılıyor. Malatya’mızın bir kültürü. Daha ziyade yaşlılarımız yapardı. Çocukluğumuzda büyüklerimiz yapar afiyetle yerdik. Şimdi bu ekmeği aldığımda, yediğimde geçmişe nostaljik bir yolculuk yapıyorum" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik ve Spor 3’te 3 yaptı


Van Spor

24 Erzincanspor’dan Olağanüstü Genel Kurul kararı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücüspor deplasmanda 8 gol yedi


Van Spor

Elazığspor yönetimi biletleri ücretsiz yaptı


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Yüksekova SK: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Silifke Belediyespor: 0


Van Spor

Iğdır FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 4 - Adana Demirspor: 1


Van Spor

Oltu 25 Mart Belediye Spor’dan farklı galibiyet: 6-1


Van Spor

Öğretmenler arası futbol turnuvası başladı


Van Spor

Erzurumşehir Spor Kulübü’nden önemli başarı


Van Spor

Milli badmintoncular Erçetin ve İnci’den Guwahati Masters’ta bronz madalya


Van Spor

Siverek Belediyesi, Ağrı kadın futbolcularının konaklama masraflarını üstlendi


Van Spor

Yeni Malatyaspor sahaya 7 oyuncu ile çıktı, maç oynanmadı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da bahis soruşturmasından 10 futbolcu ceza aldı


Van Spor

Galatasaray, Samsunspor'u Osimhen ile Fırtınalı Maçta 3-2 Devirdi! Liderlik Peşinde!


Van Spor

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ