Konutlara yapı kimlik numaraları verilecek

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de binalara yapı kimlik numaraları verilecek.

Genel 25.11.2020 10:57:45 0
Konutlara yapı kimlik numaraları verilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.11.2020 10:57

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de binalara yapı kimlik numaraları verilecek.

Malatya Belediyesi eski başkan yardımcılarından Yapı Denetimler Birliği Malatya Şube Temsilcisi İnşaat Mühendisi Nurettin Sevim, yapıların depremden zarar görmesi nedeniyle binalara yapı kimlik verilmesi konusunda bakanlığın çalışma başlattığını bildirdi. Sevim, yapılara kimlik numaraları verilmesi çalışmasını desteklediklerini söyledi.

Sevim, yapılan çalışmanın önemli ve gerekli olduğuna dikkat çekerek, “Binalara yapı kimlik numaraları verilerek binaların takip edilmesi lazım. Binalar, konumuna ve şekline göre değerlendirilir. Şu anda kullandığımız bir asansörün bile 6 ayda bir bakım ve onarımı yapılır, araç sahipleri bile araçlarını muayeneden geçiriyor. Yapılarımız da yine aynı bu şekilde gözden geçirilmelidir. Bunları iki kategoride değerlendirmemiz lazım. Birincisi yapının yapılış teknik ve teknolojisi, yani kullanılan malzemeler ve hangi yılların deprem yönetmeliği kullanılmışsa ona göre takip ve analizi yapılarak, yapı kimliği verilmesi lazım. Ayrıyeten bir de yapılarda tamamen kritik kat dediğimiz zemin ve bodrum katları hepsi tek tek elden geçirilerek, daha sonra bunlara bir müdahale olup olmadığı tespit edilmeli. Müdahale olmuş ise bunları ilgili kurum ve kuruluşlara bildirmemiz lazım. Bunun için de belediyeler de yerel yönetimler de bize yardımcı olmaları lazım. Tüm binalardaki kolon ve kiriş hangilerinin olduğu, deprem sonrasında bunlara herhangi bir zarar gelip gelmediği bunlarla ilgili darbe ve herhangi bir şey olup olmadığını incelememiz gerekiyor. Belediyelerin bu hususta denetlemeyi yapacak, kurum ve kuruluşlara veya kişilere yardımcı olmaları lazım” dedi.

Yapılara kimlik numarası verilecek olmasının önemli bir çalışma olduğuna işaret eden Sevim, “Bununla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konuda İzmir depreminden sonra yapılara kimlik verilmesi konusunda çalışma başlattı. Tüm yapıların gözden geçirilerek eksiklikleri nelerdir, kolon ve kirişlerde bir eksiklik var mıdır, yapıldığı yılla ilgili olarak o yönetmeliğe göre yapılmış mı yapı kimlik belgesinde bunlar belli olacak” ifadelerini kullandı.

“Yerel yönetimler, kentsel dönüşümü hızlandırabilir”

Sevim, kentsel dönüşümün de önemine temas ederek, "Kentsel dönüşüm yapılan yerlerde vatandaşların hak kayıplarına maruz olmaması için titizlik gösterilmeli. Daha önceki hak ve hukukları neyse kentsel dönüşüm yapıldıktan sonra yapı nizam hakkı verildiği takdirde kentsel dönüşüm daha hızlanır. Bunlarla ilgili harç ve muafiyetler ilgili bakanlık tarafından verilmiş hakları belediyelerimiz ve yerel yönetimlerimiz uygularsa kentsel dönüşümün hızlanacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ