Kokular duygu, hafıza ve yaratıcılığı doğrudan etkiliyor

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Homeopati Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran: - 'Limbik sistem; duygu, hafıza, yaratıcılık, motivasyon, nefes, kalp atışı, hazım ve otonomik sinir sistemini yönetmektir. Dolayısıyla da tü

Genel 30.11.2019 10:27:45 0
Kokular duygu, hafıza ve yaratıcılığı doğrudan etkiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.11.2019 10:27

İSTANBUL (AA) - HANDAN GÜNEŞ - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Homeopati Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Serhat Koran, kokuların duygu, hafıza ve yaratıcılığı doğrudan etkilediğini belirterek, "Aromaterapi yağları doğrudan cildimizden emilerek kan dolaşımına katılıp etki ettiği gibi koku reseptörleri aracılığıyla da beyindeki limbik sistemi etkiler." dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Koran, kökeni M.Ö. 4000 yıllarına dayanan aromaterapinin, Osmanlı döneminde de cilt hastalıkları ve psikolojik hastalıklarda sık kullanıldığını anlattı.

Koran, aroma (koku) ve terapi (tedavi) kelimelerinden oluşan aromaterapinin, bitkilerden elde edilen yağların tedavi amaçlı kullanımı anlamına geldiğini aktararak, "Günümüzde aromaterapi yağları; akne, diyabetik ayak yaraları, sedef, egzema gibi cilt hastalıkları, allerjik durumlar, mide ve hazımsızlık gibi bağırsak sorunları, stres ve stres kaynaklı hastalıklar, baş ağrısı, psikolojik zemindeki cinsel sorunlar, uykusuzluk, depresyon, demans, çocuklarda dikkat dağınıklığı, stresin tetiklediği tüm hastalıklar ve enfeksiyonlarda kullanılabilmektedir. Ayrıca gebelik dönemi görülebilen bulantı, kusma ve cilt lezyonlarında da kullanılmaktadır." bilgisini verdi.

Aromaterapinin beyindeki limbik sistem üzerinden ruh sağlığına etki ettiğini aktaran Koran, "Aromaterapi yağları doğrudan cildimizden emilerek kan dolaşımına katılıp etki ettiği gibi koku reseptörleri aracılığıyla da beyindeki limbik sistemi etkiler. Limbik sistem; duygu, hafıza, yaratıcılık, motivasyon, nefes, kalp atışı, hazım ve otonomik sinir sistemini yönetmektir. Dolayısıyla da tüm bu sistemler kokulardan doğrudan etkilenmektedir." diye konuştu.

Koran, ağrı kesici kokuların; nane yağı, günlük yağı, hindistan cevizi yağı, haşhaş yağı ve hodan yağı olduğunu kaydederek, "Migren hastaları bu yağların karışımları belli oranlarda karıştırarak bileklerine ya da kulak arkalarına sürerek fayda görebilirler. Eğer migren ataklarını stresle tetikleniyorsa bu yağlara vetiver ve lavanta yağı da eklenebilir." bilgisini verdi.



- Tükenmişlik sendromunda; anason, lavanta, tarçın ve nane yağı


Koran, depresyonda beyinde norepinefrin ve seratonin gibi bazı maddelerde azalma görüldüğünü belirterek, "Aromaterapi yağları bu maddelerin dengelenmesini sağladığı için depresyonda kullanılmaktadır. Bergamot, lavanta, papatya ve ylang ylang depresyonda kullanılan aromaterapi yağları arasındadır. Eğer kişide anksiyete var ise bergamot, günlük ve vetiver yağları kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

Halsizlik ve tükenmişlik sendromunda anason, lavanta, tarçın ve nane yağı kullanılabileceğini dile getiren Koran, "Sabah uyandığımızda bu yağlardan bir ya da birkaçını yakamıza, bileğimize ya da kulak arkasına damlatmamız güne daha enerjik başlamamızı sağlayacaktır. Ayrıca rüşeym yağı yemeklere eklenerek de vücuttaki halsizlik bitkinlik şikayeti azaltılabilir." bilgisini verdi.

Koran, "Stresi azaltmak için bergamot, günlük, melekotu, rezene ve vetiver yağı kullanılabilir. Stres durumlarında bu yağların bilek ya da kulak arkasına sürülmesi stres yaşadığımız süreci daha rahat atlatmamıza vesile olacaktır." şeklinde konuştu.


- Burun tıkanıklığına karşı, ökaliptus, selvi ve nane yağından oluşan karışım

Serhat Koran, çocuk ve bebeklerde aromaterapi yağı kullanırken çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Doktor kontrolü olmadan direkt cilde temas ettirilmemesi gerektiğini söylemeliyim. Kış aylarında çocuklarda yaşanan burun tıkanıklığında nioli, ökaliptus, selvi ve nane yağından oluşan karışım okula giderken çocuğun yakasına, uyurken de yastığına bir iki damla damlatılırsa burun tıkanıklığı açılacaktır." dedi.

Çocuklarda mevsim geçişlerinde sık görülen polen ve akar alerjisine bağlı burun tıkanıklıkları da görüldüğünü vurgulayan Koran, şunları söyledi:

"Evde uygulanabilecek pratik aromaterapi formülleri ile bu şikayetler gerileyebilir. Karanfil ve palmaroza yağlarının sulandırılmasıyla hazırlanan karışım perdeler, hurçlar, yatak altı gibi temizlenmesi zor yerlere sıkılır. 3 ayda bir bu uygulama tekrarlanırsa polen ve akar alerjisine bağlı burun tıkanması, öksürük gibi alerjik şikayetler azalacaktır. Allerjik öksürükte aromaterapinin kullanılabileceği diğer bir uygulama şekli de aromaterapi yağının göğüs bölgesine sürülmesidir.

Selvi ve günlük uçucu yağı karışımı göğüs bölgesine sürülür. Çocuklarda da hodan yağı bu karışıma eklenerek kullanılabilir. Bu uygulama hastanın daha rahat nefes almasını sağlayacak ve öksürük şikayetlerini geriletecektir. Ancak bu yağların hangi oranda karıştırılacağı mutlaka bir fitoterapi uzmanı hekimce belirlenmelidir."

Koran, obezitenin genetik faktörlerin rol oynadığı ancak bir o kadarda çevresel faktörlerden etkilenen bir hastalık olduğuna işaret ederek, "Kişinin yaşadığı stres, anksiyete ya da bir öğrencinin sınav dönemi de iştahı artırabilir. Bu gibi psikolojik faktörlerin rol aldığı durumlarda rezene yağı kokusu faydalı olacaktır. Bunun dışında metabolizmayı hızlandırarak kilo vermek için de nane, lavanta ve kakule yağı kokusundan faydalanılabilir.

Ayrıca aspir yağı, chia tohumu yağı ve hindistan cevizi yağı da yemeklere ve salatalara eklenerek kilo verme hızlanabilir. Bunların dışında, aromaterapi yağları anti bakteriyel, anitiviral ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkilerinden dolayı cilt enfeksiyonu ve yaralarında kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik olarak da cildin gençleşmesi, sıkılaşması ve cilt lekelerinde sık kullanılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ