KKTC Başbakanı Saner yeni hükümetin programını Meclis'te okudu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yeni kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Koalisyon Hükümeti programı, Başbakan Ersan Saner tarafından Cumhuriyeti Meclisinde okundu.

Genel 14.12.2020 16:00:46 0
KKTC Başbakanı Saner yeni hükümetin programını Meclis
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.12.2020 16:00

LEFKOŞA (AA) - Başbakan Saner, yaptığı konuşmada "Tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde hükümetimizin en önemli önceliği, ülke ekonomisini düzenleyip ileriye taşımak olacaktır." dedi.

Ülkeyi 2021 yılı ekim ayı içerisinde erken milletvekili seçimine götürme hedefinde oldukları için meclise bu süreçte yapabileceklerini ve yakın gelecekte atılması gereken elzem adımları içeren bir hükümet programı sunduklarını söyleyen Saner, "Sağlık alanında, bilim insanlarının ve ilgili kurulun önerileri ve kararlarını dikkate alarak gereken adımları atacağız. Özellikle yapımı tamamlanan Lefkoşa Acil Durum Hastanesi'nin randımanlı bir şekilde devreye girmesi için yapılan çalışmalar tamamlanacaktır. Tüm dünyada gündeme gelen Kovid-19 aşısı temin edilerek, risk gruplarından başlamak üzere vatandaşlarımızın aşılanması yoluna gidilecektir." diye konuştu.

Ülkenin Kovid-19 nedeniyle olağanüstü bir salgın ve ekonomik kriz içerisinde olduğunu ve bu krizin ne kadar süreceğinin bilinmediğini vurgulayan Saner, bu krizin KKTC'de neden olacağı tahribatı minimize edebilmek için hükümetin, Cumhuriyet Meclisi'ni gelecek yaz tatili döneminde de etkin bir şekilde çalıştırarak yasama ve denetim faaliyetlerine devam edilmesini amaçladığının altını çizdi.

"Önceliğimiz, Türkiye ile mali protokol imzalamak olacaktır"

Başbakan Saner, şöyle devam etti:

"İçinden bulunduğumuz ve tüm dünyayı da etkisi altına alan pandemi felaketi ve ekonomik kriz ortamında önceliğimiz, KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü sonuçlandırılıp imzalamak olacaktır. İçinden geçtiğimiz bu ekonomik krizde toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarının bilincinde olup kıt kaynakların en etkin şekilde kullanılması ve yönetilmesinde başbakanlığın etkin bir rol oynayacağını vurgulamak isterim. Başbakanlık bünyesinde Kapalı Maraş'ın açılım sürecine teknik katkı koyacak, bu açılımın özelde Kıbrıs Türk turizmine, genelde ülke ekonomisine maksimum katkı sağlaması için önerilerde bulunacak özel bir komite oluşturulacaktır."

Saner, hükümetin dış politikasında temel hedefinin, sadece Kıbrıs sorunu bağlamında değil, diğer tüm alanlarda uluslararası platformda Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını, uluslararası konjonktür ve yaşanan gelişmelerle uyumlu şekilde geliştirilen pro-aktif yaklaşımlar çerçevesinde korumak ve çok daha ileri bir noktaya taşımak olduğuna dikkati çekti.

Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında 50 yılı aşkın süredir federasyon zemininde ve Rum-Yunan uzlaşmazlığı nedeniyle sonuçsuz olarak sürdürülen müzakerelerin 2017'de Crans Montana'da düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nda çöktüğünü hatırlatan Saner, "18 Ekim 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, halkımızdan iki devletin egemen eşitliğine dayalı bir çözüm konusunda yetki almıştır. Hükümetimiz bu doğrultuda tam bir uyumla Cumhurbaşkanlığı ve ana vatan Türkiye ile istişare içinde etkin ve yoğun çalışmalar yapacak KKTC'nin dünyada hak ettiği yeri bir an önce alması için uğraş verecektir." ifadelerini kullandı.

"Kapalı Maraş'a dair atılacak adımlar, her platformda ilgili çevrelere anlatılacaktır"

Saner, eşit sahibi oldukları doğalgaz ve Doğu Akdeniz bölgesindeki hak ve çıkarlarını Türkiye ile korumaya devam edeceklerini belirtti.

Başbakan Saner, yeni hükümetin dış politika vizyonuna ilişki şunları söyledi:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Kıbrıs Türk halkını yok sayarak haklarımızı gasbetmesine izin verilmeyecek. Bu yönde atacakları adımlara Türkiye Cumhuriyeti'yle birlikte mukabil yanıt verilecek ve bu doğrultudaki kararlılığımız ileriye taşınacaktır. Doğu Akdeniz bölgesine istikrar getirecek doğalgaz konusunda diplomasi ve diyalog zeminindeki iş birliği öneri ve çağrılarımız halen masadadır. Bu hususların görüşülebileceği, ilgili paydaşların katılımıyla düzenlenecek doğalgaz konusundaki bölgesel konferans önerimizin gerçekleşebilmesi doğrultusunda çok taraflı bir diplomasi yürütülecektir. Geçtiğimiz ekim ayında açılan Kapalı Maraş'a dair uluslararası hukuk çerçevesinde atılacak adımlar konusunda belirlenen devlet politikası, Cumhurbaşkanlığı ve ana vatan Türkiye ile birlikte ileriye götürülecek ve aktif diplomasi anlayışıyla her platformda ilgili çevrelere anlatılacaktır."

Saner, ekonomi, turizm, tarım, teknoloji ve diğer alanlarda da hükümetin gerçekleştirmeyi planladığı programla ilgili detaylı bilgi verdi.

Muhabir: Muhammet İkbal Arslan

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ