Kayısı ağaçlarında hastalıklara karşı önlem uyarısı

Genel 25.08.2018 14:57:03 0
Kayısı ağaçlarında hastalıklara karşı önlem uyarısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.08.2018 14:57
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kayısı ağaçlarında hasat sonrası yapılacak ilaçlama ve önlemler hakkında bilgiler verildi.
Malatya’nın en önemli geçim kaynaklarından biri olan kayısı da ağaçların sonbahar bakımının da mutlaka yapılması gerekiyor. Üreticilerin yanlış veya yetersiz teknikler kullanmasının ürünün, kalitesinin düşmesine, hastalık ve zararlıların çoğalmasına neden olduğu belirtilirken, hasat sezonunun sona ermesi ile birlikte Malatya’da bakımları ihmal edilen kayısı bahçelerinde tek taraflı dal kurumaları ve sonrasında ağaç ölümlerinin görülmeye başlanıldığı dile getirildi. Özellikle Malatya’da Battalgazi, Yeşilyurt ve Yazıhan İlçelerinde kurumaların ağaç kurumalarının yoğun olduğu belirlenirken, Darende ve Akçadağ İlçelerinde ise kısmen ve daha az yoğunlukta ağaç kurumalarının görüldüğü ifade edildi. Söz konusu ağaç kurumalarının nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili de üreticilere yönelik bilgilerin yer aldığı açıklamada yanlış sulama sistemlerinden kaynaklı phytophthora kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığının ön plana çıktığı belirtildi.
Bu hastalıkların yanı sıra ‘Eutypa’ geriye doğru ölüm hastalığı ile ‘Verticillium solgunluğu’ hastalık etmenlerinin de görüldüğünün belirtildiği açıklamada Özellikle zayıf kalmış, yeterli sulama, gübreleme, bakım ve besleme yapılmayan budamalara dikkat edilmeyen bahçelerde de bu hastalıkların daha sık görüldüğü kaydedildi.
2011 yılından beri Erik Koşnili, Capnodis ve özellikle 2015 -2018 yılları arasında Malatya’da kayısı bahçelerinin büyük kısmında Ağustos Böceğinin zararı yüksek oranda görülmeye devam edildiğini de ifade edildi.
Açıklamada çözüm önerileri de dile getirilerek şunlara dikkat çekildi:
“Kayısıda yaprak delen (çil) hastalığının bulaşma ve zarar yapma dönemi geldiğinde ağaçta meyve olsun olmasın üreticilerimizin çil hastalığı mücadelesini mutlaka yapmaları gerekir. Çil hastalığı sadece meyveyi etkilemekle kalmayıp ağacımızın, yaprak ve sürgünlerini de etkilemektedir. Özellikle meyve ağaçlarında ileriki dönemlerde sürgün ölümü ve yaprak dökümünün olmaması için üreticilerimizin mutlaka çil ilaçlamasını yapmaları önem arz etmektedir. Sulama sistemlerinden mümkün mertebe gölet usulü sulamalardan kaçınılmalı, mini spring sulama sistemlerinden herhangi biri ile kurulmuş ise bu sistemlerin ağaçların gövdesini ıslatacak şekilde değil taç iz düşümlerini ıslatacak şekilde kurulması sağlanmalı mümkün mertebe ağaçların kök ve gövde kısmına zarar verecek sulama, gübreleme gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır. Özellikle kayısı üreticilerimiz artık çift damlama sistemlerine geçmelidir. Kayısı bahçelerinde en çok rastlanan kök çürüklüğü etmeni(Phytopthora), verticicillium, Eutypa, Cytospora ve Bakteriyel kanser(Pseudomonas syringae) gibi fungal ve Bakteriyel etmenlerinin etkisini artıran en önemli unsurlardan biri de kök bölgesinin aşırı sulanmasıdır. Kültürel tedbirlere ağırlık verilmeli bahçedeki kurumuş dallar kesilerek temizlenmeli ve yara yerleri aşı macunu veya su bazlı boya ile kapatılmalıdır. Budama aletleri ağaçtan ağaca geçilirken dezenfekte edilmelidir. İlimiz şartlarında budamalar Ağustos sonu ile Eylül ayları başında yapılarak bitkinin kendini toparlanmasına imkan verilmelidir. Hastalık etmenleri açılan yara yerlerinden giriş yaptığı için budanan kısımlar aşı macunu ile mutlaka kapatılmalı, budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır. Kurumaların bir sebebi de geç sonbaharda yapılan sulamalardır. Çiftçilerimiz geç sonbahar sulamalarından ve sonbahar mevsiminde aşırı azot gübre kullanımından mutlaka kaçınmalıdır."
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ