Tunceli’de bazı köylerde saman arasında saklanan kavunlar, kış boyunca taze kalarak sofraları süslüyor.
Özellikle Çemişgezek ilçesinde Sakyol ve Kıraçlar köyleri başta olmak üzere çevre köyler de yoğun olarak yetiştirilen kavunlar, üretici ve tüketiciler tarafından samanlıklarda saklanarak, Mart ve Nisan aylarına kadar tüketilebiliyor.
Yazdan kalma lezzeti, soğuk günlerde de herkesin tatmasını tavsiye ettiklerini belirten çiftçilerden Burak Yetkin, “Çemişgezek Aşağıbudak köyünde kavun ve karpuz üreticisiyim. Ürettiğimiz kavunları karpuzları ilçe merkezinde satıyoruz. Kış kavunu çeşidini saklıyoruz. Kavunu en iyi saklama yöntemi ya bir file içerisine koyup askıya asmak, ya da samanın içine gömülüp saklanmasıdır. Saklanacak kavunu seçerken, kavunun dayanıklı olması için dalından sapının uzun kesilmesi iyi olur. Kavunun kemreli ve sert olması gerekir” diyerek bilgi verdi.
Kavunun kışın da taze taze tüketilmesinin mümkün olduğunu aktaran Alparsalan Göçer, “Nisan ayında ektiğimiz kavunları kısmen yazın tüketiyoruz, kısmen de kış kavunu dediğimiz kavunları sonbaharda kimi zaman samanlığa, kimi zamanda askıya asıyoruz. Bu şekilde yazdan kalan meyveyi Şubat ve Mart ayına kadar yememiz mümkün olabiliyor. Kavun özellikle Çemişgezek ilçemizin Kıraçlar ve Sakyol köylerinde susuz şekilde yoğun olarak üretilmektedir. Köylülerimiz Kavunu hem tüketiyorlar, hem de ticaretini yapıyorlar. Bizler yaz meyvesini kışında tüketiyoruz. Bunun bir avantajı da hastalarımız oluyor, dışarıdan gelen misafirlerimiz oluyor, onlara ikram etmemiz sofraya bir güzellik katıyor” dedi.
Samanlıkta kavun dışında başka meyvelerde saklandığını söyleyen Zafer Abay ise, “Ben Çemişgezek ilçesinde yaşıyorum. Samanlıkta birçok lezzeti saklıyoruz. Samanlıkta sadece kavun değil, olgunlaşmamış domatesi, karpuzu da gerek samanlıkta, gerekse askıda muhafaza ediyoruz. Kışın ise güzel bir lezzet haline getiriyoruz” ifadelerini kullandı.